1. functionele neurologie
 2.  » Valt er nog iets te doen tegen een verwaarloosde hersenschudding?

Valt er nog iets te doen tegen een verwaarloosde hersenschudding?

datum
juli 2023
leestijd
8 minuten
 1. functionele neurologie
 2.  » Valt er nog iets te doen tegen een verwaarloosde hersenschudding?

Valt er nog iets te doen tegen een verwaarloosde hersenschudding?

datum
juli 2023
leestijd
8 minuten
hersenschudding
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten

Ons centrum specialiseert zich in zorg bij niet aangeboren hersenletsel (NAH). Een deel van onze cliënten heeft daarom last van degeneratieve aandoeningen zoals Parkinson of de gevolgen van een CVA.

De grootste groep die ons centrum bezoekt, heeft echter een trauma van de hersenen doorgemaakt. Hiermee bedoelen we een flinke klap op het hoofd door een val, ongeluk, sportongeval of geweld. Wanneer er als gevolg van dit trauma een hersenschudding ontstaat, dan hebben de hersenen tijd en rust nodig om te herstellen.

Wanneer het brein deze rust niet krijgt, dan kan het herstel slechts deels voltooid worden. Het gevolg is een verwaarloosde hersenschudding die maar klachten blijft geven.

Wij krijgen van veel mensen de vraag of er na maanden/jaren toch nog iets te doen is, omdat zij nare klachten blijven houden na de hersenschudding.

Het brein heeft echt rust nodig na een hersenschudding

Het is misschien wel de meest onbegrepen zin van een huisarts of medisch specialist “u moet rust nemen om te herstellen”. Of het nu gaat om een pijnlijke knie die weer te snel wordt belast, of een brein dat te vroeg weer aan het werk wordt gezet. Het lichaam heeft vaak rust nodig om te kunnen herstellen.

Dit is niet anders bij een hersenschudding. Bij een hersenschudding ontstaat namelijk ook schade aan het brein. We onderscheiden hierin primaire schade en secundaire schade. U vindt hier een blog waar we secundaire schade precies uitleggen.

Deze schade moet worden hersteld. Want alleen dan kan het brein weer optimaal functioneren.

verwaarloosde hersenschudding

Op welke manier herstelt het brein na een hersenschudding?

Daarvoor zet het lichaam microgliacellen in. Dit zijn ondersteunende cellen die tussen de neuronen aanwezig zijn. Daarnaast komen er ook extra cellen die met het bloed meereizen.

Wanneer dit herstel optreedt bij een schaafwond, dan zwelt de regio op en voelt deze warm aan. Er is een duidelijke reactie van het lichaam. In het brein is er minder ruimte voor deze reactie, omdat de schedel de ruimte beperkt. Toch is er wel degelijk een ontstekingsreactie aan de gang.

Deze ontstekingsreactie zorgt voor herstel van de schade. Wanneer wij ons brein blijven gebruiken, dan kan deze herstelreactie niet goed plaatsvinden. Er blijft dan restschade aanwezig.

Bij een grote wond is dit bijvoorbeeld een litteken. Een knieblessure die niet goed herstelt, kan voor een lange periode pijnklachten blijven geven. Wanneer het brein onvoldoende herstelt, kunnen er ook klachten blijven optreden.

Maar is er nog iets te doen wanneer u in het begin onvoldoende rust heeft genomen.

Rust alleen is bij verwaarloosde hersenschudding symptomen niet voldoende

Wanneer u onvoldoende bent hersteld na een zware knieblessure, is het niet meer voldoende om na een aantal jaren toch rust te gaan nemen. Er zijn allerlei veranderingen opgetreden die niet meer ongedaan worden gemaakt door enkel rust.

Dit is hetzelfde voor het brein. Jaren na het ongeval gaat alleen rust er niet meer voor zorgen dat u klachten verdwijnen. U heeft misschien last van hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieklachten of andere klachten. Dit is een gevolg van het onvermogen van uw brein om haar functies goed uit te voeren.

Bij een oude knieblessure moet u alsnog onder het mes of moet u stevig revalideren met een fysio. Op dezelfde manier heeft ook uw brein uitgebreide zorg nodig.

Onze behandeling bij klachten die maanden of jaren na een hersenschudding optreden

Wanneer u jaren na het ongeval klachten heeft, dan hebben wij hiervoor een passende therapie. Dit is geen magisch wondermiddel, maar wel een wetenschappelijk bewezen methode om uw brein te stimuleren.

We starten met een functioneel neurologisch onderzoek (FNO). Hiermee brengen we exact de afwijkingen aan uw hersenfuncties (klachten, symptomen) in kaart. Dit vormt vervolgens het uitgangspunt van onze therapie.

Tijdens onze intensieve behandelweek gaan we allerlei therapieën doen, waarmee we verschillende breinfuncties stimuleren, balanceren of op een andere manier gaan leren uitvoeren.

Hiermee zorgen we er niet voor dat alle veranderingen na de hersenschudding worden teruggedraaid. We zorgen er wel voor dat u goed functioneert, ondanks dat er misschien blijvende veranderingen zijn.

Wij heten u van harte welkom in ons centrum. Wanneer u ons belt of mailt, dan leggen we u graag uit wat wij voor u kunnen betekenen.

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

  – Liesje Blue

  Waarmee kan Amsterdam Brain Center u helpen?

  Wij van Amsterdam Brain Center kunnen u helpen bij concentratieproblemen door neurologische aandoeningen, waaronder een hersenschudding. Wij zijn een internationaal bekend centrum dat gespecialiseerd is in hersenschuddingen. Onze experts baseren alle behandelingen op wetenschappelijke literatuur.

  Hoe gaan wij te werk?
  Allereerst brengen we uw klachten in kaart met een uitgebreid onderzoek. Zo weten we precies waar het probleem zit. De invloed van een hersenschudding beperkt zich namelijk vaak niet tot de nek of het hoofd, maar ook de hersenstam en de wervelkolom zijn vaak betrokken. Door grondig neurologisch onderzoek, kunnen wij goed in beeld brengen welke functiestoornissen er plaatsvinden. Denk aan testen van oogmotoriek, timing, balans en reactiesnelheid. Hierdoor kunnen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen om tot herstel te komen. Ieder mens is namelijk uniek.

  Heeft u een zorgvraag en wilt u zich na uw ongeval graag verder verbeteren? Neem dan contact op met ons en wellicht kunnen wij u verder helpen!

  Het functioneel neurologisch onderzoek

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek
  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen
  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

    

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Jouw weg naar herstel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)

   U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.

   Stap 2

   Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)

   Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.

   Stap 3

   Rehabilitatie week (in 5 dagen)

   We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.

   Stap 4

   Nazorg

   Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.

   Het 5 daagse behandeltraject

   Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oogsprongsbeweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten waaraan uw klachten te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen

     Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.

     Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.