Valt er nog iets te doen tegen een verwaarloosde hersenschudding?
Valt er nog iets te doen tegen een verwaarloosde hersenschudding?

Ons centrum specialiseert zich in zorg bij niet aangeboren hersenletsel (NAH) [1]. Een deel van onze cliënten heeft daarom last van degeneratieve aandoeningen zoals Parkinson of de gevolgen van een CVA [2].
De grootste groep die ons centrum bezoekt, heeft echter een trauma van de hersenen doorgemaakt. Hiermee bedoelen we een flinke klap op het hoofd door een val, ongeluk, sportongeval of geweld. Wanneer er als gevolg van dit trauma een hersenschudding ontstaat, dan hebben de hersenen tijd en rust nodig om te herstellen.
Wanneer het brein deze rust niet krijgt, dan kan het herstel slechts deels voltooid worden. Het gevolg is een verwaarloosde hersenschudding die maar klachten blijft geven.
Wij krijgen van veel mensen de vraag of er na maanden/jaren toch nog iets te doen is, omdat zij nare klachten blijven houden na de hersenschudding.
Het brein heeft echt rust nodig na een hersenschudding
Het is misschien wel de meest onbegrepen zin van een huisarts of medisch specialist “u moet rust nemen om te herstellen”. Of het nu gaat om een pijnlijke knie die weer te snel wordt belast, of een brein dat te vroeg weer aan het werk wordt gezet. Het lichaam heeft vaak rust nodig om te kunnen herstellen.
Dit is niet anders bij een hersenschudding. Bij een hersenschudding ontstaat namelijk ook schade aan het brein. We onderscheiden hierin primaire schade en secundaire schade. U vindt hier een blog waar we secundaire schade precies uitleggen [3].
Deze schade moet worden hersteld. Want alleen dan kan het brein weer optimaal functioneren.
Op welke manier herstelt het brein na een hersenschudding?
Daarvoor zet het lichaam microgliacellen in. Dit zijn ondersteunende cellen die tussen de neuronen aanwezig zijn. Daarnaast komen er ook extra cellen die met het bloed meereizen.
Wanneer dit herstel optreedt bij een schaafwond, dan zwelt de regio op en voelt deze warm aan. Er is een duidelijke reactie van het lichaam. In het brein is er minder ruimte voor deze reactie, omdat de schedel de ruimte beperkt. Toch is er wel degelijk een ontstekingsreactie aan de gang.
Deze ontstekingsreactie zorgt voor herstel van de schade. Wanneer wij ons brein blijven gebruiken, dan kan deze herstelreactie niet goed plaatsvinden. Er blijft dan restschade aanwezig.
Bij een grote wond is dit bijvoorbeeld een litteken. Een knieblessure die niet goed herstelt, kan voor een lange periode pijnklachten blijven geven. Wanneer het brein onvoldoende herstelt, kunnen er ook klachten blijven optreden.
Maar is er nog iets te doen wanneer u in het begin onvoldoende rust heeft genomen [4].
Rust alleen is bij verwaarloosde hersenschudding symptomen niet voldoende
Wanneer u onvoldoende bent hersteld na een zware knieblessure, is het niet meer voldoende om na een aantal jaren toch rust te gaan nemen. Er zijn allerlei veranderingen opgetreden die niet meer ongedaan worden gemaakt door enkel rust.
Dit is hetzelfde voor het brein. Jaren na het ongeval gaat alleen rust er niet meer voor zorgen dat u klachten verdwijnen. U heeft misschien last van hoofdpijn [5], vermoeidheid [6], concentratieklachten [7] of andere klachten. Dit is een gevolg van het onvermogen van uw brein om haar functies goed uit te voeren.
Bij een oude knieblessure moet u alsnog onder het mes of moet u stevig revalideren met een fysio. Op dezelfde manier heeft ook uw brein uitgebreide zorg nodig.
Onze behandeling bij klachten die maanden of jaren na een hersenschudding optreden
Wanneer u jaren na het ongeval klachten heeft, dan hebben wij hiervoor een passende therapie. Dit is geen magisch wondermiddel, maar wel een wetenschappelijk bewezen methode om uw brein te stimuleren.
We starten met een functioneel neurologisch onderzoek (FNO) [8]. Hiermee brengen we exact de afwijkingen aan uw hersenfuncties (klachten, symptomen) in kaart. Dit vormt vervolgens het uitgangspunt van onze therapie.
Tijdens onze intensieve behandelweek gaan we allerlei therapieën doen, waarmee we verschillende breinfuncties stimuleren, balanceren of op een andere manier gaan leren uitvoeren.
Hiermee zorgen we er niet voor dat alle veranderingen na de hersenschudding worden teruggedraaid. We zorgen er wel voor dat u goed functioneert, ondanks dat er misschien blijvende veranderingen zijn.
Wij heten u van harte welkom in ons centrum. Wanneer u ons belt of mailt, dan leggen we u graag uit wat wij voor u kunnen betekenen.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
“Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”
– Liesje Blue
Bronvermelding:
[1] Amsterdam Brain Center. (2024). Onze zorg bij concentratieproblemen door niet-aangeboren hersenletsel (NAH).
[2] Amsterdam Brain Center. (2024). Met onze hulp en veel discipline herstellen na een CVA.
[3] Amsterdam Brain Center. (2024). Wat is secundaire schade na een hersenschudding?.
[4] Amsterdam Brain Center. (2024). Wat zijn de gevolgen van onvoldoende rust houden na een hersenschudding?.
[5] Amsterdam Brain Center. (2024). Functionele neurologie bij blijvende hoofdpijn na een ongeluk.
[6] Amsterdam Brain Center. (2024). Vermoeidheid.
[7] Amsterdam Brain Center. (2024). Concentratieklachten na hersenschudding.
[8] Amsterdam Brain Center. (2024). Het functioneel neurologisch onderzoek.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.
Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.