Behandeling

Autonomisch Testen

Specifieke stimulatie van hersengebieden

Wat is Autonomisch Testen?

Het meten van een bloeddruk is misschien gebruikelijk, maar hoe een arts uw bloeddruk meet, kan er toe doen! Bloeddruk is de kracht waarmee zuurstofrijk bloed naar alle delen van het lichaam wordt gestuwd. Het meten van bloeddruk is tegenwoordig een van de meest uitgevoerde klinische procedures binnen de gezondheidszorg.

Waarom is het Autonomisch Testen van bloeddruk belangrijk?

Terwijl de meeste zorgverleners de bloeddruk alleen in een zittende positie meten, zijn veranderingen in de lichaamshouding ook weldegelijk van belang. Op basis van onderzoek blijkt dat een verandering in houding fysiologische veranderingen in het menselijk lichaam veroorzaakt (1,4). Deze veranderingen worden tevens weerspiegeld in de hersenfunctie.

Hoe werkt Autonomisch Testen?

Het autonome zenuwstelsel, dat bestaat uit het sympathische (SNS) en parasympathische zenuwstelsel (PNS) is verantwoordelijk voor de regulatie en integratie van de functies van interne organen. Met name het SNS speelt een sleutelfactor bij de controle van de bloeddruk via gespecialiseerde receptoren. Deze reeptoren worden baroreceptoren genoemd.

Tijdens houdingsveranderingen, zoals van een zittende houding naar het gaan liggen op je rug (rugligging) of gaan staan, verhogen feedbacklussen het ‘vuren’ naar sympathische zenuwen. Hierdoor verandert de bloeddruk (6-9). Nog specifieker gezien kunnen we verschillende lichaamshoudingen en bloeddrukregulatie in verband brengen met het vestibulaire systeem. Dit verstibulaire systeem bevindt zich in het binnenoor en wordt voornamelijk geassocieerd met balans, evenwicht, oriëntatie en navigatie (8,10). Dit alles gebeut via het vestibulo-sympathische reflex (VSR) .

De VSR reflex is vooral belangrijk bij het voorkomen van een daling van de bloeddruk doordat de organen van het vestibulaire systeem (otolieten en halfcirkelvormige kanalen) binnen milliseconden beweging op het gebied van zwaartekracht kunnen waarnemen. Hierdoor wordt de VSR geactiveerd voor het cardiovasculaire systeem, met als uiteindelijke doel het behouden van een stabiele bloeddruk tijdens positiewisseling (4, 8, 10-20).

Het vestibulaire systeem heeft – vanwege zijn invloed op de balans evenwicht en navigatie (8,10) – ook verbindingen met hersengebieden zoals frontale kwabben (executieve planning/motorische planning), cerebellum (fijn/gecoördineerd bewegingen) en de posterieure pariëtale cortex (ruimtelijke oriëntatie) (4, 8, 10-20).

Daarom is het logisch dat disfunctie in deze reflex, feedbacklus of associatie-/integratiegebieden, een significant verschil in bloeddruk kan hebben. In verschillende posities kan dit leiden tot gevoelens van duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd, misselijkheid of syncope.

Jouw weg naar herstel

Eén week intensief behandelen

Stap 1

Het voorgesprek (online)

Jij vertelt ons over je klachten. Wij bepalen of je geschikt bent voor ons programma.

Stap 2

Het functioneel neurologisch onderzoek

Waar liggen de verbeterpunten?

Stap 3

Rehabilitatie

We pakken de problemen aan.

Hoe helpt het?

Het is belangrijk om de ‘BP’ bilateraal in verschillende posities te evalueren om de systemen die verantwoordelijk zijn voor de integratie van BP-stabilisatie te manipuleren. Hierdoor worden deze uit te dagen om mogelijke subklinische gebieden van disfunctie te belichten. Hierdoor is vastgesteld dat deze verband houden met aandoeningen zoals o.a. de ziekte van Parkinson (21,22), Multiple Sclerose (22), Dysautonomie (24,25), Orthostatische intolerantie (21-15), Posturaal Orthostatisch Tachycardisch Syndroom (POTS) (22-25), Diabetes (23), Post-Concussief Syndroom, Traumatisch Hersenletsel.

Wilt u weten of u een geschikte kandidaat bent voor onze therapie?

Plan nu een online kennismakingsgesprek in met Jesse, Irving of Ben