Behandeling

Posturografie

Specifieke stimulatie van hersengebieden

Wat is posturografie?

Bij Amsterdam Braincenter maken we gebruik van de Comprehensive Assessment of Postural Systems (CAPS®)-technologie. Het is een essentiële posturografietool die gebruiksvriendelijke, maar krachtige software combineert met een zelfnivellerend, driecomponenten krachtplatform met een nauwkeurigheid van 0,1 mm en een precisie en resolutie van 0,05 mm. Deze nauwkeurigheid is beoordeeld door de International Society for Posture and Gait Onderzoek (ISPGR). De gevoeligheid van de CAPS®-technologie maakt het een van de meest precieze instrumenten om balans en stabiliteit te meten.

Hoe werkt Posturografie?

Met CAPS® kan een proefpersoon zowel statisch als dynamisch worden getest door middel van een reeks van 10 en 25 seconden durende tests. Deze statische tests worden uitgevoerd op een stevig oppervlak met de ogen van de proefpersoon open, de ogen gesloten en de ogen gesloten met wiskundige berekeningen.

Dynamische tests worden uitgevoerd op een verstoord oppervlak of schuimkussen, inclusief dezelfde tests die al zijn genoemd, evenals met gesloten ogen met het hoofd in verschillende posities. De voltooiing van elke test wordt geregistreerd en de proefpersoon krijgt een algehele stabiliteitsscore. Deze wordt vergeleken met normatieve gegevens voor hun leeftijd, lengte en gewicht.

Waarom is posturografie belangrijk?

Balansbeheersing omvat complexe en onderling verbonden fysiologische paden. Deze paden hebben als doel het handhaven van de houding, het vergemakkelijken van de juiste bewegingen en het herstellen van het evenwicht.

Deze taken worden bereikt door de coördinatie van meerdere lichaamssystemen, waaronder het vestibulair (detectie van hoekige en lineaire translaties of versnellingen), het visuele (visuele weergave van de wereld om je heen) en het proprioceptief (perceptie van ruimtelijke oriëntatie via spier- en gewrichtspositionering).

Deze elementen zijn geïntegreerd in de hersenstam en vormen een belangrijk gebied van de hersenen dat ook verband houdt met de coördinatie van oogbewegingen en de regulering van autonome functies.

Uw weg naar herstel

Eén week intensief behandelen

Stap 1

Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)

U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.

Stap 2

Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)

Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke testen noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.

Stap 3

Rehabilitatie week (in 5 dagen)

We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.

Stap 4

Nazorg

Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.

Hoe helpt posturografie ?

Het manipuleren van de sensorische omgeving van de proefpersoon door visuele (ogen dicht), proprioceptieve (verstoorde oppervlakte) en vestibulaire (hoofd in verschillende posities) feedback te verminderen – naast het introduceren van een secundaire taak (wiskundige berekeningen) – geeft inzicht in hoe elk systeem bijdraagt ​​aan de algehele balans en stabiliteit. Verder geeft dit inzicht in het vermogen van die systemen om de beschikbare sensorische informatie te verwerken en deze opnieuw te kalibreren. Hierdoor worden mogelijk onderliggende sensorimotorische mechanismen onthuld die bijdragen aan evenwichtsstoornissen.

Hoewel specifieke stabiliteitsscores niet direct correleren met een ziekte of disfunctie, kunnen de prestaties van de proefpersoon worden beoordeeld op basis van o.a. zwaaipatronen, veranderingen in het drukcentrum, latentie van reacties. Deze weerspiegelen welke systemen of delen van de hersenen mogelijk niet optimaal functioneren, zoals deze worden gezien bij een hersenschudding, traumatisch hersenletsel, perifere neuropathieën, multiple sclerose, de ziekte van Parkinson en andere neurodegeneratieve ziekten. Verdere aandoeningen die gevonden worden, zijn een beroerte, vestibulaire stoornissen, veroudering, en vele andere aandoeningen die de neurologische functie beïnvloeden.

Wat u kunt verwachten tijdens de behandeling

Wat kunt u verwachten na de behandeling?

Na de behandeling tijdens onze intensieve behandelweek, kunt snel tot zeer snel resultaten verwachten. Het is waarschijnlijk dat u de eerste dagen/weken nog vermoeid zult zijn, omdat uw hersenen alle activiteit van de afgelopen week moeten verwerken. Uw hersenen zijn echter veerkrachtig en passen zich door hun neuroplasticiteit goed aan. U kunt tijdens deze periode wat sneller geprikkeld zijn en soms lichte hoofdpijn ervaren. Dit is echter van tijdelijke aard, er zijn geen blijvende bijwerkingen. Met het verstrijken van de tijd zullen deze klachten verdwijnen en zult u steeds meer het effect van de therapie gaan merken.

Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.

Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.