Behandeling

Vestibulaire Revalidatie

Specifieke stimulatie van hersengebieden

Wat is vestibulaire revalidatie?

Het vestibulaire systeem, of “binnenoor”, zoals het gewoonlijk (en onnauwkeurig) wordt genoemd, is niet alleen integraal, maar is essentieel voor integratie tussen ons lichaam, zwaartekracht, en beweging in de fysieke wereld. Het geeft onze hersenen aan of we staan, liggen, leunen, bewegen, hoe snel en in welke richting deze standen allemaal voorkomen.

Waarom is vestibulaire revalidatie belangrijk?

Het vestibulaire systeem was een van de eerste sensorische systemen die bestond bij dieren met stekels. Het is ook het allereerste sensorische systeem dat zich in de baarmoeder ontwikkelt. Dit ontstaat zo vroeg als 7-9 weken na de conceptie (voordat ons geslacht zelfs maar is bepaald).

Het biedt ons een basis voor de ontwikkeling van vele – zo niet alle – sensorische systemen die we hebben. Hieronder vallen o.a. zicht, gezamenlijke waarneming, geluidslokalisatie en zelfs aanraking. Het is ook van cruciaal belang voor het vermogen om onze ogen te bewegen, voor ons evenwicht, onze coördinatie en om onze motorische controle te behouden. Ook worden autonome functies zoals hartslag, bloeddruk en spijsvertering hierdoor gereguleerd, is ons denken ervan afhankelijk en is zelfs onze emotionele toestand hierdoor beïnvloedbaar. Veel neurologische aandoeningen worden veroorzaakt door – of omvatten een – vestibulaire disfunctie. Sommige hiervan zijn meer voor de hand liggend, zoals duizeligheid/draaierigheid, vallen en onbalans.

Sterker nog; er zijn een groot aantal aandoeningen die hieraan te koppelen zijn, zoals een hersenverlamming, migraine, aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (bij volwassenen en kinderen), ontwikkelingscoördinatiestoornis, hersenschudding, idiopathische scoliose, autisme, ziekte van Parkinson, dementie, beroerte, pijnsyndromen en zelfs whiplash. Vestibulaire disfunctie wordt zelfs vaak gemeld bij ‘gezonde personen’; dit is het geval bij 35,4% van alle personen ouder dan 40 jaar en meer dan 85% van de personen ouder dan 80 jaar.

Hoe werkt vestibulaire revalidatie?

Het team van Amsterdam Brain Center evalueert alle componenten van het vestibulaire systeem om te bepalen hoe goed uw systeem zwaartekracht, beweging, lichaamshouding en ruimtelijke oriëntatie interpreteert. Zodra deze in staat zijn om eventuele functieveranderingen of mogelijkheden voor verbetering te identificeren, implementeren ze enkele vestibulaire revalidatie- en optimalisatieprocedures die ze al meer dan een halve eeuw gebruiken. Dit is in combinatie met nieuwe procedures die alleen bij Amsterdam Brain Center worden aangeboden.

 

Uw weg naar herstel

Eén week intensief behandelen

Stap 1

Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)

U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.

Stap 2

Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)

Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke testen noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.

Stap 3

Rehabilitatie week (in 5 dagen)

We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.

Stap 4

Nazorg

Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.

Hoe helpt vestibulaire revalidatie?

Door vestibulaire therapie te combineren met andere therapieën zijn we in staat om de functie, prestaties en kwaliteit van leven te verbeteren van personen met veel neurologische uitdagingen en verlangens.

Wat u kunt verwachten tijdens de behandeling

Wat kunt u verwachten na de behandeling?

Na de behandeling tijdens onze intensieve behandelweek, kunt snel tot zeer snel resultaten verwachten. Het is waarschijnlijk dat u de eerste dagen/weken nog vermoeid zult zijn, omdat uw hersenen alle activiteit van de afgelopen week moeten verwerken. Uw hersenen zijn echter veerkrachtig en passen zich door hun neuroplasticiteit goed aan. U kunt tijdens deze periode wat sneller geprikkeld zijn en soms lichte hoofdpijn ervaren. Dit is echter van tijdelijke aard, er zijn geen blijvende bijwerkingen. Met het verstrijken van de tijd zullen deze klachten verdwijnen en zult u steeds meer het effect van de therapie gaan merken.

Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.

Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.