Behandeling

Transcraniële Magnetische Stimulatie

Specifieke stimulatie van hersengebieden

Wat is transcraniële
magnetische stimulatie (rTMS)?

Repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie (rTMS) is een relatief nieuwe vorm van neuromodulatie. Met rTMS kunnen delen van de  hersenen via magnetische pulsen door het brein worden geprikkeld. Dit kan zijn om te stimuleren of juist te remmen. Stimulatie kan op een heel specifiek deel van de hersenen waardoor we de functies van het brein daar kunnen beïnvloeden.

De magneet pulsen kunnen neuronen (hersencellen) aanzetten om vaker en krachtiger een signaal af te geven, of om dit minder vaak te doen. Hiermee kunnen we hersencircuits beïnvloeden die van belang zijn bij herstel van functie. Deze toepassing is vooral interessant bij chronische symptomen.

Waarom gebruiken wij rTMS?

Bij rTMS wordt er een spoel op hoofd geplaatst. In deze spoel ontstaat een sterk magnetisch veld dat wordt omgezet in pulsen. Deze pulsen zijn zo sterk magnetisch, dat ze door de schedel dringen en bepaalde delen van de hersenen kunnen stimuleren of dempen. Dit zorgt voor een verbeterde communicatie tussen beide hersenhelften.

Het doel van rTMS is om de hersengebieden die betrokken zijn bij uw klachten dusdanig te beïnvloeden dat deze betere interactie hebben met andere hersengebieden.

Met rTMS kunnen we dit doen voor heel specifieke gebieden in de hersenen. Wij gebruiken daarvoor meestal, maar niet exclusief, de Dorso-Laterale Pre-Frontale Cortex of de DLPFC.

Wat willen we bereiken met TMS?

Het doel van TMS is om de hersengebieden die betrokken zijn bij uw klachten dusdanig te beïnvloeden dat uw klachten afnemen. Met TMS kunnen we dit doen voor heel specifieke gebieden in de hersenen, zonder dat u medicatie krijgt en zonder dat u geopereerd hoeft te worden.

Hierdoor kunnen we gebieden die betrokken zijn bij bijvoorbeeld depressie klachten trager of juist sneller laten werken. Hierdoor kunnen heel goede resultaten bereikt worden met nagenoeg geen bijwerkingen. Met TMS kunnen we gericht behandelen bij verschillende neurologische aandoeningen.

Uw weg naar herstel

Eén week intensief behandelen

Stap 1

Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)

U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.

Stap 2

Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)

Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke testen noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.

Stap 3

Rehabilitatie week (in 5 dagen)

We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.

Stap 4

Nazorg

Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.

Wat u kunt verwachten tijdens de behandeling

Bij TMS neemt u plaats in therapiestoel en plaatsen wij de magnetische spoel op uw hoofd. Een sessie van deze therapie duurt ongeveer 20 tot 40 minuten en u krijgt de behandeling meerdere keren tijdens de week van uw bezoek. Tijdens de behandeling zult u weinig bijwerkingen ervaren. U kunt tijdens de behandeling wat hoofdpijn ervaren, maar deze is licht en tijdelijk van aard.

Wat kunt u verwachten na de behandeling?

Na de behandeling tijdens onze intensieve behandelweek, kunt snel tot zeer snel resultaten verwachten. Het is waarschijnlijk dat u de eerste dagen/weken nog vermoeid zult zijn, omdat uw hersenen alle activiteit van de afgelopen week moeten verwerken. Uw hersenen zijn echter veerkrachtig en passen zich door hun neuroplasticiteit goed aan. U kunt tijdens deze periode wat sneller geprikkeld zijn en soms lichte hoofdpijn ervaren. Dit is echter van tijdelijke aard, er zijn geen blijvende bijwerkingen. Met het verstrijken van de tijd zullen deze klachten verdwijnen en zult u steeds meer het effect van de therapie gaan merken.

Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.

Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.