Behandeling

Hyperbare Zuurstof Therapie (HBOT)

Sneller herstel (6x) door vrij beschikbare zuurstof in weefsel.

Wat is hyperbare zuurstoftherapie?

Hyperbare zuurstoftherapie (HBOT) is een niet-invasieve procedure, waarbij cliënten zich in een speciaal ontworpen kamer bij een hogere atmosferische druk (tot 1,5 ATA) geconcentreerde zuurstof ademen. De toepassing is veilig en kan op vele gebieden gezondheidsverbeteringen bewerkstelligen.

Het gevoel dat wordt ervaren is vergelijkbaar opstijgen/landen in een vliegtuig of zwemmen naar de bodem van een zwembad. Tijdens de behandeling in de speciaal ontworpen kamer, kunnen cliënten comfortabel netflix kijken of gebruik maken van hun laptop of telefoon. Het kan zijn dat u uw “duik” deelt met andere deelnemers.

Voor vrijblijvende informatie over onze hyperbare zuurstoftherapie kunt u via onderstaand contactformulier contact met ons opnemen.

Een van onze medewerkers zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

  hyperbare zuurstoftherapie

  Waarom is hyperbare zuurstoftherapie belangrijk?

  Hyperbare Zuurstoftherapie staat bekend als de behandeling voor de “the bends” decompressieziekte of caisson’s ziekte bij duikers.

  Het concept werd echter al in 1662 uitgeprobeerd door de Britse arts en dominee Henshaw. Hij gebruikte blaasbalgen zoals bij kerkorgels werden gebruikt om zijn geïsoleerde kamer, ‘domicilium’, op druk te brengen.

  Tegenwoordig zijn er exceptioneel hoogwaardige compressiekamers ter beschikking en kunnen de omstandigheden perfect worden gecontroleerd.

  Hyperbare Zuurstoftherapie is populariteit aan het winnen. De werking bij herstel van ontstekingen, wondgenezing, doorbloedingsproblemen, acute gehoorverlies, tinnitus, chronische pijn, long-covid, diabetes wondheling en herstel bij hersenletsel ten gevolge van hersenschudding, hersenbloeding of PCS, maar ook verjonging door effecten op het verlengen van de telomeren is aangetoond met uitgebreid wetenschappelijk onderzoek.

  Waar helpt hyperbare zuurstoftherapie bij?

  Hyperbare Zuurstoftherapie kan een aantal van onze therapieën helpen bij het versnellen van het effect. Zo is bekend dat het herstel van een hersenschudding bij 1,4 ATA 600% is.  

  Toepassingen bij topsporters van HBOT betekent sneller herstel van een training (meer trainingen per week) of sportprestatie en snellere terugkeer naar de competitie na een blessure.

  Het algehele welbevinden (Wellness) kan ook met HBOT bevorderd worden. Het vrij beschikbaar maken van zuurstof in het weefsel heeft veel positieve effecten op ons welzijn en gevoel van gezondheid.

  Hoe werkt hyperbare zuurstoftherapie?

  Zuurstof is het belangrijkste element voor celfunctie, vooral in het centrale zenuwstelsel. Dit komt omdat de hersenen de grootste vraag naar zuurstof hebben om alle neuronale signaaltransductie, synaptische transmissie en actiepotentiaal zenuwprikkelbaarheid te reguleren. Het gebruik van zuurstof onder hoge druk zorgt ervoor dat extra zuurstof kan oplossen in het bloedplasma. Hier is onder normale omstandigheden slechts in kleine hoeveelheid aanwezig. Omdat door HBOT de hoeveelheid vrije beschikbare zuurstof voor de cellen toeneemt kan functie herstellen en/of verbeteren tot een hoger niveau.

  Hyperbare-Zuurstof-Therapie-Amsterdam-Brain-Center

  Hoe helpt hyperbare zuurstoftherapie?

  Hyperbare Zuurstoftherapie verhoogt de bloedstroom en bevordert de ontwikkeling van nieuwe bloedvaten in het lichaam, maar vooral in de hersenen. Er is beweerd dat deze toename van de cerebrale bloedstroom de functie van neuronen verhoogt, door axonale groei te stimuleren. Hierdoor wordt de communicatieve capaciteit van elk neuron en van het neuronaal netwerk vergroot, terwijl neurogenese en endogene stamcelgroei worden bevorderd.

  Het is ook bewezen dat Hyperbare Zuurstoftherapie een krachtige remmer is van reperfusieschade. Reperfusieschade treedt op wanneer de bloedstroom naar achtergebleven weefsel wordt hersteld. Dit wordt vaak geconstateerd bij globale ischemie, anoxie en zelfs coma.

  Bij het ondergaan van Hyperbare Zuurstoftherapie is ook waargenomen dat de bloedstroom naar beschadigde gebieden wordt verminderd. Daarnaast worden ontstekingen verminderd zonder de oxygenatie in gevaar te brengen, wordt DNA gesignaleerd om trofische weefselveranderingen te bewerkstelligen, wordt het vermogen om neutrofielen te doden verbeterd en wordt collageensynthese bevorderd.

  Het is logisch dat deze therapie met zulke fundamentele gevolgen, neuroplasticiteit kan aanwakkeren en de immuun functie kan verhogen. Zelfs jaren na een eerste aantasting.

  Wat kunt u verwachten na de behandeling?

  Na de behandeling tijdens onze intensieve behandelweek, kunt snel tot zeer snel resultaten verwachten. Het is waarschijnlijk dat u de eerste dagen/weken nog vermoeid zult zijn, omdat uw hersenen alle activiteit van de afgelopen week moeten verwerken. Uw hersenen zijn echter veerkrachtig en passen zich door hun neuroplasticiteit goed aan. U kunt tijdens deze periode wat sneller geprikkeld zijn en soms lichte hoofdpijn ervaren. Dit is echter van tijdelijke aard, er zijn geen blijvende bijwerkingen. Met het verstrijken van de tijd zullen deze klachten verdwijnen en zult u steeds meer het effect van de therapie gaan merken.

  Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.

  Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.