Behandeling

Hand-oog coördinatie training

Een goede hand-oog coördinatie’; belangrijk in vrijwel alle aspecten van het leven

Wat is hand-oog coördinatie?

Hand-oogcoördinatie is belangrijk in alle aspecten van het leven; van voeding tot sporten op hoog niveau. Personen die in staat zijn om een grotere hoeveelheid visuele informatie in een kortere tijdsperiode te verwerken, kunnen een concurrentievoordeel hebben ten opzichte van langzamere tegenhangers.

Dit is met name het geval met betrekking tot atleten. Het snel verwerken van informatie en adequaat reageren is ook van groot belang bij de dagelijkse activiteiten die nodig zijn om te overleven en kan functioneel zijn voor de algehele cognitieve status van een persoon.

Hoe werkt hand-oog coördinatie?

Het vermogen om op een stimulus te reageren vereist een uitgebreid en complex netwerk van verwerking en integratie met visuele signalen (occipitale kwabben), motorische planning (frontale kwabben), ruimtelijke oriëntatie (posterieure pariëtale cortex), balans en coördinatie (vestibulair systeem/cerebellum). Eenmaal verwerkt en beantwoord, wordt de reactie van een persoon door de ‘D2’ geregistreerd als een reactietijd.

Waarom is hand-oog coördinatie belangrijk?

Hand-oogcoördinatie is belangrijk in alle aspecten van het leven, van voeding tot sporten op hoog niveau. Personen die in staat zijn om een grotere hoeveelheid visuele informatie in een kortere tijdsperiode te verwerken, kunnen een concurrentievoordeel hebben ten opzichte van langzamere tegenhangers, vooral met betrekking tot atleten. Het snel verwerken van informatie en adequaat reageren is ook van het grootste belang bij de dagelijkse activiteiten die nodig zijn om te overleven, en kan functioneel een venster zijn op de algehele cognitieve status van een persoon.

Uw weg naar herstel

Eén week intensief behandelen

Stap 1

Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)

U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.

Stap 2

Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)

Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.

Stap 3

Rehabilitatie week (in 5 dagen)

We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.

Stap 4

Nazorg

Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.

Hoe helpt hand-oog coördinatie?

Reactietijden, nauwkeurigheid en snelheid van bewegingen kunnen zowel worden beoordeeld als het onderwerp speelt, als wanneer een definitieve reactietijd is gegenereerd. Vanwege de enorme verbindingen en integratie die betrokken zijn bij de verwerking van deze informatie, kunnen eventuele gevonden afwijkingen worden gecorreleerd aan een subklinisch gebied. Dit gebied loopt langs de neuronale as, dat problemen kan veroorzaken die verband houden met o.a. cognitieve stoornissen, evenwichtsproblemen, visuele beperkingen, degeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, en zelfs psychologische aandoeningen zoals schizofrenie.

Hoewel dit type training van oudsher wordt gebruikt voor de revalidatie van atleten en individuen die prestatieoptimalisatie zoeken, is het gebruik ervan niet alleen daartoe beperkt. Vanwege de bovenstaande implicaties in dezelfde delen van de hersenen, is de D2 ook een standaardapparaat geworden dat wordt gebruikt bij neurorevalidatie, herstel na een beroerte en de evaluatie en revalidatie van hersenschudding.

Wat u kunt verwachten tijdens de behandeling

Wat kunt u verwachten na de behandeling?

Na de behandeling tijdens onze intensieve behandelweek, kunt snel tot zeer snel resultaten verwachten. Het is waarschijnlijk dat u de eerste dagen/weken nog vermoeid zult zijn, omdat uw hersenen alle activiteit van de afgelopen week moeten verwerken. Uw hersenen zijn echter veerkrachtig en passen zich door hun neuroplasticiteit goed aan. U kunt tijdens deze periode wat sneller geprikkeld zijn en soms lichte hoofdpijn ervaren. Dit is echter van tijdelijke aard, er zijn geen blijvende bijwerkingen. Met het verstrijken van de tijd zullen deze klachten verdwijnen en zult u steeds meer het effect van de therapie gaan merken.

Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.

Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.