Klacht

Postcommotioneel Syndroom

Onze zorg bij klachten door het Postcommotioneel Syndroom. De PCS-behandeling van Nederland.

Wat u moet weten over
Postcommotionele klachten

Van het Postcommotioneel Syndroom (PCS of pcs-syndroom) kan sprake zijn wanneer klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, geheugen- en concentratieproblemen en ook somberheid langer dan 3 maanden aanhouden nadat men traumatisch hersenletsel heeft opgelopen. Denk hierbij aan een hersenschudding of hersenkneuzing door een harde klap op het hoofd.

Deze klachten kunnen soms wel langer dan een jaar aanhouden en op den duur ook erger worden. Alle facetten van het leven worden er moeilijker door. Werken, studeren, sporten, het gezinsleven, alles is minder goed vol te houden. Juist voor mensen die na een periode van meerdere maanden of zelfs jaren nog klachten hebben, bieden wij onze specialistische zorg aan.

Hoe wij het Postcommotioneel Syndroom behandelen

De oorzaak van het Postcommotioneel Syndroom, is een neurologisch probleem. Er is schade of disbalans tussen verschillende onderdelen van het zenuwstelsel. Hierdoor kunnen er op sommige plekken in het brein te veel prikkels zijn en op andere plekken te weinig.

De sleutel tot een succesvolle behandeling ligt dan ook in het reguleren van de prikkels. Met onze intensieve behandelweek, stemmen wij de verschillende onderdelen van het brein weer op elkaar af zodat er geen sprake is van te veel of te weinig prikkels. Hierdoor is het zenuwstelsel weer in staat haar taken goed uit te voeren waardoor de klachten verdwijnen.

Uw weg naar herstel van pcs-klachten

Eén week intensief behandelen

Stap 1

Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)

U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze pcs-behandeling.

Stap 2

Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)

Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke testen noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.

Stap 3

Rehabilitatie week (in 5 dagen)

We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.

Stap 4

Nazorg

Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.

Wat verwacht ABC van u?

Onze behandeling is effectief maar intensief. Dit betekent dat onze behandeling een volle week duurt en dat u in die tijd dagelijks bij ons in de kliniek aanwezig bent. Door het intensieve programma dat bestaat uit testen, trainingen, neuro feedback en actieve stimulatie brengen wij de balans terug tussen de verschillende onderdelen van het zenuwstelsel.

Het is niet mogelijk om deze behandeling in delen aan te bieden omdat juist de intensiteit van de behandeling de sleutel tot het succes is. Van onze cliënten verwachten wij dan ook dat zij een volle week ingeroosterd hebben voor de behandeling. Wij vragen u dus om een week te investeren om daarna weer een leven te genieten.

Klachten en symptomen bij PCS

Bij PCS is er een verstoring van de balans binnen uw brein. Dit betekent dat er breinfuncties ontregeld zijn, waardoor deze niet optimaal verlopen. U merkt door diverse klachten, die zich op allerlei terreinen in uw leven kunnen presenteren.
De meest voorkomende klachten/symptomen bij het postcommotioneel syndroom zijn opgedeeld in drie categorieën:

  • Fysieke (somatische) klachten: o.a. Duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, overgevoeligheid voor licht.
  • Cognitieve klachten: o.a. Concentratieproblemen, vermoeidheid, leerproblemen 
  • Emotionele klachten: o.a. Stemmingswisselingen, verlaagde tolerantie voor prikkels, angst

Binnen deze categorieën kunnen er nog diverse klachten zijn, ook de intensiteit van de klachten kan verschillen. Karakteristiek is de aanwezigheid van meerdere klachten, die u niet voor het ongeluk of de hersenschudding had. 

Wanneer de klachten langer dan drie maanden aanwezig zijn, dan is de kans aanwezig dat uh het postcommotioneel syndroom heeft ontwikkeld.

Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.

Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.