Behandeling

Oculomotor beoordeling

Specifieke stimulatie van hersengebieden

Wat is een oculomotor beoordeling?

De zogenaamde ‘video-oculografie’ (VOG) is een compleet diagnostisch systeem voor het opnemen en analyseren van oogbewegingen met behulp van videobeeldtechnologie. Hierbij is een bril uitgerust met hierop gemonteerde infraroodcamera’s die tijdens bewegingen nauwkeurig het midden van elke pupil volgen. VOG-tests zijn een niet ingrijpende en gemakkelijk uit te voeren test, maar leveren krachtige beoordelingen op van complexe neurale netwerken, waarbij associaties worden gelegd met cognitie, gedrag en ruimtelijke oriëntatie.

Waarom is een oculomotor beoordeling belangrijk?

Het oculomotorische systeem heeft twee hoofddoelen: het verkrijgen van een nauwkeurige fixatie met beide ogen en het voorkomen van het wegglijden van beelden op het netvlies. Deze doelen worden bereikt door zes verschillende soorten bewegingen: fixatie, vloeiende achtervolging, saccade, vestibulo-oculair, optokinetisch en vergentie.

Om deze verschillende oogbewegingen doelbewust en gelijktijdig met exacte tijd en nauwkeurigheid te coördineren, is een uitgebreid neuraal netwerk nodig. Dit netwerk integreert informatie voor doelgerichte richtingen (frontale kwab), perceptie van ruimte (posterieure pariëtale cortex), snelheids- en stapcommando’s (vestibulair systeem/hersenstam), visuele verwerking (occipitale kwab), en traject en nauwkeurigheid (cerebellum). 

Hoe werkt een oculomotor beoordeling?

VOG is ontworpen om subtiele oculaire motiliteitsafwijkingen te detecteren die spontaan of geïnduceerd kunnen zijn. Dit levert waardevolle informatie op over niet alleen de locatie van een mogelijke disfunctie, maar geeft ook inzicht in zaken als mogelijk gedrag dat vertoont kan worden, ruimtelijke oriëntatie, cognitieve, coördinatie of evenwichtsproblemen.

Uw weg naar herstel

Eén week intensief behandelen

Stap 1

Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)

U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.

Stap 2

Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)

Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke testen noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.

Stap 3

Rehabilitatie week (in 5 dagen)

We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.

Stap 4

Nazorg

Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.

Hoe helpt een oculomotor beoordeling?

Beoordelingen van oogbewegingen kunnen ook bijdragen, maar zijn niet beperkt tot, de identificatie van patiënten met mogelijke cognitieve stoornissen, neurologische ontwikkelingsstoornissen, neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Parkinson en patiënten die mogelijk vatbaar zijn voor het ontwikkelen van het post-hersenschudding syndroom na een mild traumatisch hersenletsel

Bekijk de video om te zien wat u kunt verwachten tijdens de behandeling

Wat kunt u verwachten na de behandeling?

Na de behandeling tijdens onze intensieve behandelweek, kunt snel tot zeer snel resultaten verwachten. Het is waarschijnlijk dat u de eerste dagen/weken nog vermoeid zult zijn, omdat uw hersenen alle activiteit van de afgelopen week moeten verwerken. Uw hersenen zijn echter veerkrachtig en passen zich door hun neuroplasticiteit goed aan. U kunt tijdens deze periode wat sneller geprikkeld zijn en soms lichte hoofdpijn ervaren. Dit is echter van tijdelijke aard, er zijn geen blijvende bijwerkingen. Met het verstrijken van de tijd zullen deze klachten verdwijnen en zult u steeds meer het effect van de therapie gaan merken.

Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.

Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.