Behandeling

Fotobiomodulatie (FBM)

Specifieke stimulatie van hersengebieden

Wat is fotobiomodulatie?

Fotobiomodulatie (FBM) werd in 1967 ontdekt door Endre Mester uit Hongarije, in een poging een experiment te herhalen dat onlangs was gepubliceerd in Boston. Hierbij werd een kankergezwel vernietigd dat experimenteel in een rat was geïmplanteerd. Hoewel de kracht van de gebruikte laser slechts een fractie was van de kracht van de originele laser die in Boston werd gebruikt, gingen de inspanningen niet verloren.

In plaats van de experimentele tumoren te genezen met de laser met laagvermogen, slaagde hij erin om de groei van haar te stimuleren en de implantaatwond te genezen. Dit leidde tot wat we nu kennen als lage lasertherapie (Low Level Light Therapy) en vervolgens FBM. FBM omvat het gebruik van licht uit het zichtbare en (onzichtbare) nabij-infraroodgedeelte van het lichtspectrum.

Vanwege de relatief lage vermogensdichtheid die wordt gebruikt bij Low Level Light Therapy (LLLT), is LLLT op geen enkele manier pijnlijk, thermisch (met hitte) of schadelijk voor patiënten. Specifieke kenmerken van een lichtbron, zoals golflengte, vermogen, coherentie en pulsschema zijn aanpasbaar en worden bepaald op basis van de doelen voor elke patiënt.

Hoe werkt fotobiomodulatie?

PBM-therapie kan op elk deel van het lichaam worden gebruikt. Echter, zoals eerder vermeld, moet deze worden aangepast op basis van het doelweefsel. Dit kan door bijzondere aandacht te besteden aan de verschillende instellingen.

In verschillende onderzoeken is aangetoond dat de energie (fotonen) tot 50 mm in specifieke delen van de hersenen kan doordringen, wanneer PBM-therapie op bepaalde delen van het hoofd wordt toegepast. Neurale paden kunnen worden gericht, waardoor de fotonen die aanwezig zijn in de lichtbron de schedel kunnen binnendringen.

Zo kunnen chemische veranderingen in cellen gestimuleerd worden en biologische reacties worden geïnitieerd. Hieronder vallen bijvoorbeeld de verbetering van het metabolisme, de bloedstroom, neurogenese en afname van ontsteking en oxidatieve stress.

Waarom is fotobiomodulatie belangrijk?

De voordelen van FBM zijn onderzocht op zowel cellulair als systemisch niveau. Cellulair gezien vergemakkelijken fotonen die door de lichtbron worden uitgezonden de productie van adenosinetrifosfaat (ATP), de energie van de cel, door een chemische stof genaamd stikstofoxide (NO) te dissociëren.

Stikstofoxide, indien niet gedissocieerd, met name in hypoxische en beschadigde cellen, remt enzymen die nodig zijn voor de ATP-productie. Hierdoor wordt instabiliteit van de mitochondriën, zuurstofgebruik, glucosemetabolisme en uiteindelijk de ATP-productie bevorderd.

Naast ATP-productie opent FBM speciale door licht gemedieerde cellulaire kanalen, die betrokken zijn bij temperatuurregulatie en initieert het mitochondriale signaalroutes. Dit resulteert in cellulaire beschermende, antioxiderende en anti-apoptotische (gezondheids)effecten in cellen.

Hoewel cellulaire activiteiten de basis vormen van de algehele lichaamsfunctie, zijn er ook systemische (volledige) lichaamseffecten van FBM. Naast de toename van de ATP-productie en moleculaire neuroprotectie, signaleert stikstofoxide, wanneer het wordt gedissocieerd, routes die betrokken zijn bij het verhogen van de bloedstroom in het lichaam.

Daarnaast signaleert stikstofoxide het verbeteren van de bloedsomloop, de productie en activering van stamcellen en zorgt het voor een ontstekingsremmend effect. Dit leidt tot een verbeterde functie van het doelweefsel en uiteindelijk verbeterde cerebrale oxygenatie.

Uw weg naar herstel

Eén week intensief behandelen

Stap 1

Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)

U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.

Stap 2

Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)

Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke testen noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.

Stap 3

Rehabilitatie week (in 5 dagen)

We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.

Stap 4

Nazorg

Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.

Waarbij kan fotobiomodulatie ingezet worden?

FBM is voornamelijk onderzocht voor het stimuleren van wondgenezing en het verminderen van pijn en ontsteking bij verschillende orthopedische aandoeningen. Dit zijn aandoeningen zoals tendinitis, nekpijn en carpaal tunnelsyndroom.

Sinds de ontdekking van FBM, is er in de afgelopen 50 jaar uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten op cellulair en systemisch niveau. Naast het gebruik voor behandelingen voor wondgenezing en tegen pijn, wordt FBM ook ingezet voor cosmetische doeleinden. Hierbij horen bijvoorbeeld het verminderen van rimpels, het opnieuw laten groeien van haar, het verhelpen van beroertes en zelfs bij neurologische aandoeningen kan FBM ingezet worden.

Het gaat hierbij om neurologische aandoeningen die geassocieerd worden met tekorten of onevenwichtigheden in cellulaire functie of bloedregulatie. Hieronder vallen onder andere depressieve stoornissen, traumatisch hersenletsel, de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, beroertes en cognitieve achteruitgang.

Wat u kunt verwachten tijdens de behandeling

Wat kunt u verwachten na de behandeling?

Na de behandeling tijdens onze intensieve behandelweek, kunt snel tot zeer snel resultaten verwachten. Het is waarschijnlijk dat u de eerste dagen/weken nog vermoeid zult zijn, omdat uw hersenen alle activiteit van de afgelopen week moeten verwerken. Uw hersenen zijn echter veerkrachtig en passen zich door hun neuroplasticiteit goed aan. U kunt tijdens deze periode wat sneller geprikkeld zijn en soms lichte hoofdpijn ervaren. Dit is echter van tijdelijke aard, er zijn geen blijvende bijwerkingen. Met het verstrijken van de tijd zullen deze klachten verdwijnen en zult u steeds meer het effect van de therapie gaan merken.

Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.

Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.