Wat zijn de gevolgen van onvoldoende rust houden na een hersenschudding?
Wat zijn de gevolgen van onvoldoende rust houden na een hersenschudding?
Wij zien in ons centrum veel mensen die langdurig klachten hebben na een hersenschudding. Vaak ontstaan deze klachten pas enige tijd na de oorspronkelijke hersenschudding. Deze klachten zijn meestal het gevolg van het feit dat er niet voldoende rust is genomen na de hersenschudding.
Helaas kunnen de gevolgen hiervan erg ingrijpend zijn.
Waarom is rust zo belangrijk na een hersenschudding?
Iedereen snapt wel waar de term “hersenschudding” vandaan komt. De hersenen worden immers door een klap, ongeval of trauma flink door elkaar geschud. Maar waar iedereen het logisch vindt om na een tik op de enkel eventjes rustig aan te doen, doen mensen dit bij een hersenschudding veel te weinig.
Hierdoor wordt het herstel van de schade vertraagd of zelfs (deels) niet gedaan. Daarnaast kan kunnen de veranderingen door de hersenschudding en de ontstekingsreactie van het lichaam hierop, ook secundaire schade veroorzaken.
Rust is dus voor het brein essentieel om te herstellen na een hersenschudding. Dit wordt door veel mensen echter onvoldoende gedaan. Soms doordat er te weinig belang aan wordt gehecht, soms doordat mensen zich niet bewust zijn van de hersenschudding.
De gevolgen hiervan kunnen jaren later aan de oppervlakte komen en dan voor klachten zorgen.
Welke klachten kunt u ontwikkelen doordat een hersenschudding onvoldoende hersteld is?
Ons brein is verantwoordelijk voor alle bewegingen, processen en gedachten in ons lichaam. Toch zullen weinig mensen moeite hebben met lopen of ademen na een hersenschudding. De gevolgen komen meestal tot uiting in de meer cognitieve hersenfuncties. Dit zijn de “denken en voelen” functies van ons brein.
Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in veranderen in stemming, concentratie, emoties, gedachten, planning of geheugen. Al deze functies kunnen op langere termijn aangetast worden door een hersenschudding.
Uit een onderzoek bij American football spelers (die zeer regelmatig een hersenschudding of whiplash hebben) bleek dat een groot deel van de spelers persoonlijkheidsproblemen had ontwikkeld als gevolg van de hersenschuddingen die zij tijdens hun carrière opliepen [1].
Het is tijd voor een gedegen onderzoek wanneer u langetermijngevolgen van een hersenschudding opmerkt
Het is niet altijd diegene die de hersenschudding heeft, die aan de bel trekt. In veel gevallen merkt u wel dat dingen minder soepel lijken te lopen. U heeft meer moeite om uw werk te doen, u vindt dingen snel te druk of te veel en u bent gespannen. Misschien heeft u vaker aanvaringen, bent u minder geduldig of vergeet u vaker een afspraak of bepaalde details.
In veel gevallen is het ook de omgeving die veranderingen opmerkt. De mensen om u heen merken dat u “anders” bent, doet of reageert dan dat u vroeger deed.
Wanneer u dergelijke signalen zelf opmerkt of wanneer uw omgeving u hierop attent maakt. Dan kan het tijd zijn om verder te onderzoeken of er iets aan de hand is. Want de kans is aanwezig dat u onvoldoende bent hersteld na een hersenschudding en dat u daar nu de gevolgen van merkt [2]. Ook al is het jaren later.
Wij bieden u in dit geval ons Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO). Tijdens het FNO brengen wij uw breinfuncties in kaart. Dit doen wij omdat er op scans vaak niets te zien, maar de gevolgen zijn wel te meten.
Tijdens het FNO onderzoeken wij dus of wij afwijkingen kunnen waarnemen die met hersenschade geassocieerd zijn. Wij onderzoeken niet alleen of deze aanwezig zijn, maar ook welke hersenfuncties of hersengebieden hierbij betrokken zijn.
Door het FNO krijgt u duidelijkheid over uw klachten en kunnen we een inschatting maken of hier iets aan te doen valt [3].
Met langetermijngevolgen van een hersenschudding komt u naar het Amsterdam Brain Center
Of u nu net van een hersenschudding aan het herstellen bent of wanneer de klachten al jaren aanwezig zijn, ons centrum is de plek waar experts op het gebied van functionele neurologie u kunnen helpen [4].
We vertellen u graag meer over de mogelijkheden die er voor u zijn.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
“Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”
– Liesje Blue
Bronvermelding
[1] Neuroscience News. (2016, 7 februari). CTE via SPECT in NFL-spelers ontdekt.
[2] Amsterdam Brain Center. (2024). Ben ik hersteld van mijn hersenschudding?.
[3] Amsterdam Brain Center. (2024). Wat valt er te doen tegen de lange termijn gevolgen van een hersenkneuzing?.
[4] Amsterdam Brain Center. (z.d.). Wat is functionele neurologie?.
[5] Amsterdam Brain Center. (z.d.). Het functioneel neurologisch onderzoek.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.
Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.