1. functionele neurologie
 2.  » Wat zijn de gevolgen van onvoldoende rust houden na een hersenschudding?

Wat zijn de gevolgen van onvoldoende rust houden na een hersenschudding?

datum
mei 2023
leestijd
6 minuten
 1. functionele neurologie
 2.  » Wat zijn de gevolgen van onvoldoende rust houden na een hersenschudding?

Wat zijn de gevolgen van onvoldoende rust houden na een hersenschudding?

datum
mei 2023
leestijd
6 minuten
Onvoldoende Rust na Hersenschudding
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten
Na een hersenschudding wordt u altijd geadviseerd om rust te houden. Maar waarom is dit eigenlijk zo? En wat zijn de gevolgen wanneer u dit niet doet?

Wij zien in ons centrum veel mensen die langdurig klachten hebben na een hersenschudding. Vaak ontstaan deze klachten pas enige tijd na de oorspronkelijke hersenschudding. Deze klachten zijn meestal het gevolg van het feit dat er niet voldoende rust is genomen na de hersenschudding.

Helaas kunnen de gevolgen hiervan erg ingrijpend zijn.

Waarom is rust zo belangrijk na een hersenschudding?

Iedereen snapt wel waar de term “hersenschudding” vandaan komt. De hersenen worden immers door een klap, ongeval of trauma flink door elkaar geschud. Maar waar iedereen het logisch vindt om na een tik op de enkel eventjes rustig aan te doen, doen mensen dit bij een hersenschudding veel te weinig.

Hierdoor wordt het herstel van de schade vertraagd of zelfs (deels) niet gedaan. Daarnaast kan kunnen de veranderingen door de hersenschudding en de ontstekingsreactie van het lichaam hierop, ook secundaire schade veroorzaken.

Rust is dus voor het brein essentieel om te herstellen na een hersenschudding. Dit wordt door veel mensen echter onvoldoende gedaan. Soms doordat er te weinig belang aan wordt gehecht, soms doordat mensen zich niet bewust zijn van de hersenschudding.

De gevolgen hiervan kunnen jaren later aan de oppervlakte komen en dan voor klachten zorgen.

Langdurig Last Hersenschudding

Welke klachten kunt u ontwikkelen doordat een hersenschudding onvoldoende hersteld is?

Ons brein is verantwoordelijk voor alle bewegingen, processen en gedachten in ons lichaam. Toch zullen weinig mensen moeite hebben met lopen of ademen na een hersenschudding. De gevolgen komen meestal tot uiting in de meer cognitieve hersenfuncties. Dit zijn de “denken en voelen” functies van ons brein.

Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in veranderen in stemming, concentratie, emoties, gedachten, planning of geheugen. Al deze functies kunnen op langere termijn aangetast worden door een hersenschudding.

Uit een onderzoek bij American football spelers (die zeer regelmatig een hersenschudding of whiplash hebben) bleek dat een groot deel van de spelers persoonlijkheidsproblemen had ontwikkeld als gevolg van de hersenschuddingen die zij tijdens hun carrière opliepen.

Het is tijd voor een gedegen onderzoek wanneer u langetermijngevolgen van een hersenschudding opmerkt

Het is niet altijd diegene die de hersenschudding heeft, die aan de bel trekt. In veel gevallen merkt u wel dat dingen minder soepel lijken te lopen. U heeft meer moeite om uw werk te doen, u vindt dingen snel te druk of te veel en u bent gespannen. Misschien heeft u vaker aanvaringen, bent u minder geduldig of vergeet u vaker een afspraak of bepaalde details.

In veel gevallen is het ook de omgeving die veranderingen opmerkt. De mensen om u heen merken dat u “anders” bent, doet of reageert dan dat u vroeger deed.

Wanneer u dergelijke signalen zelf opmerkt of wanneer uw omgeving u hierop attent maakt. Dan kan het tijd zijn om verder te onderzoeken of er iets aan de hand is. Want de kans is aanwezig dat u onvoldoende bent hersteld na een hersenschudding en dat u daar nu de gevolgen van merkt. Ook al is het jaren later.

Wij bieden u in dit geval ons Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO). Tijdens het FNO brengen wij uw breinfuncties in kaart. Dit doen wij omdat er op scans vaak niets te zien, maar de gevolgen zijn wel te meten.

Tijdens het FNO onderzoeken wij dus of wij afwijkingen kunnen waarnemen die met hersenschade geassocieerd zijn. Wij onderzoeken niet alleen of deze aanwezig zijn, maar ook welke hersenfuncties of hersengebieden hierbij betrokken zijn.

Door het FNO krijgt u duidelijkheid over uw klachten en kunnen we een inschatting maken of hier iets aan te doen valt.

Met langetermijngevolgen van een hersenschudding komt u naar het Amsterdam Brain Center

Of u nu net van een hersenschudding aan het herstellen bent of wanneer de klachten al jaren aanwezig zijn, ons centrum is de plek waar experts op het gebied van functionele neurologie u kunnen helpen.

We vertellen u graag meer over de mogelijkheden die er voor u zijn.

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

  – Liesje Blue

  Waarmee kan Amsterdam Brain Center u helpen?

  Wij van Amsterdam Brain Center kunnen u helpen bij concentratieproblemen door neurologische aandoeningen, waaronder een hersenschudding. Wij zijn een internationaal bekend centrum dat gespecialiseerd is in hersenschuddingen. Onze experts baseren alle behandelingen op wetenschappelijke literatuur.

  Hoe gaan wij te werk?
  Allereerst brengen we uw klachten in kaart met een uitgebreid onderzoek. Zo weten we precies waar het probleem zit. De invloed van een hersenschudding beperkt zich namelijk vaak niet tot de nek of het hoofd, maar ook de hersenstam en de wervelkolom zijn vaak betrokken. Door grondig neurologisch onderzoek, kunnen wij goed in beeld brengen welke functiestoornissen er plaatsvinden. Denk aan testen van oogmotoriek, timing, balans en reactiesnelheid. Hierdoor kunnen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen om tot herstel te komen. Ieder mens is namelijk uniek.

  Heeft u een zorgvraag en wilt u zich na uw ongeval graag verder verbeteren? Neem dan contact op met ons en wellicht kunnen wij u verder helpen!

  Het functioneel neurologisch onderzoek

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek
  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen
  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

    

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Jouw weg naar herstel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)

   U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.

   Stap 2

   Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)

   Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.

   Stap 3

   Rehabilitatie week (in 5 dagen)

   We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.

   Stap 4

   Nazorg

   Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.

   Het 5 daagse behandeltraject

   Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oogsprongsbeweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten waaraan uw klachten te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen

     Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.

     Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.