1. functionele neurologie
 2.  » Wat is secundaire schade na een hersenschudding?

Wat is secundaire schade na een hersenschudding?

datum
mei 2023
leestijd
6 minuten
 1. functionele neurologie
 2.  » Wat is secundaire schade na een hersenschudding?

Wat is secundaire schade na een hersenschudding?

datum
mei 2023
leestijd
6 minuten
Secundaire Schade Hersenschudding
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten

Na een hersenschudding wordt u altijd aangeraden een periode rust te houden. Dit betekent weinig doen, veel rusten zodat uw hersenen niet veel prikkels hoeven te verwerken.

Toch zijn er veel mensen die onvoldoende rust nemen en dit kan grote gevolgen hebben.

Net zoals u niet direct op een verzwikte enkel moet gaan lopen, moet u ook uw hersenen na een hersenschudding niet direct weer belasten. Wanneer u dit wel doet, dan kan de schade niet alleen minder goed herstellen, maar zelfs verergeren.

Deze extra schade wordt secundaire schade genoemd, helaas kan dit zeer vervelende gevolgen hebben.

Waarom is rust na een hersenschudding zo belangrijk?

We gaven net al even een voorbeeld. Eigenlijk snapt iedereen wel dat uw enkel, knie of pols direct na een blessure rust nodig hebben. Dit is ook zo voor ons brein. Sterker nog, ons brein is vele malen complexer dan de eerder genoemde gewrichten. Dus rust is voor ons brein nog belangrijker.

Door rust te nemen na een hersenschudding, geeft u uw brein de kans om te herstellen. U geeft uw brein rust door ervoor te zorgen dat er minder informatie wordt aangevoerd en door minder activiteit van het brein te verlangen.

Wanneer u gesprekken voert, televisie kijkt, werkt, op drukke plaatsen bent of aandachtig dingen doet. Dan vraagt dit activiteit van uw brein. Uw hersenen moeten informatie verwerken en delen van uw lichaam aansturen. Dit zorgt ervoor dat uw hersenen niet kunnen herstellen.

Tijdens een reparatie staat een auto in de garage, dit gebeurt niet tijdens het rijden. Ook uw brein heeft een pauze nodig om te kunnen herstellen. Wanneer u dit niet voldoende doet, dan kan er extra schade optreden. Dit noemen we secundaire schade.

Schade Hersenen Secundair

Meer schade aan het brein door onvoldoende rust na een hersenschudding

Bij een hersenschudding is er sprake van primaire en secundaire schade. De primaire schade is er direct na het ongeval. De secundaire schade kan dagen, maanden tot zelfs jaren later optreden. De secundaire schade kan echter grote invloed hebben op uw gezondheid en uw leven.

De secundaire schade ontstaat door de veranderingen die in het brein optreden als gevolg van de hersenschudding. Het gaat dus niet om schade die ontstaat bij de hersenschudding zelf, maar de schade die ontstaat doordat er bij de hersenschudding bepaalde zaken zijn veranderd.

Door de hersenschudding zijn er namelijk hersencellen en verbindingen tussen hersencellen beschadigd. Dit heeft als gevolg dat er in de hersenen alarm wordt geslagen. Hierdoor komt er een ontstekingsreactie op gang, die als doel heeft om de schade te herstellen.

Secundaire schade door onvoldoende rust na een hersenschudding

Deze ontstekingsreactie is vergelijkbaar met een knie die opzwelt na een val. De zwelling en de roodheid zijn het gevolg van een ontstekingsreactie (niet te verwarren met een infectie, een ontsteking is een reactie van het lichaam en er hoeft geen bacterie of virus aan te pas te komen) die als doel heeft om de schade te herstellen. Bij een ontstekingsreactie wordt er namelijk extra bloed met reparatiecellen en bouwstoffen aangevoerd.

Maar de knie is wel tijdelijk pijnlijk en minder goed te buigen als gevolg van de ontsteking. Iets dergelijks is er ook bij de hersenen aan de gang. De ontsteking zorgt ervoor dat deze tijdelijk iets anders werken. Wanneer we in deze periode toch volledige activiteit van ons brein eisen, dan kan dit voor schade zorgen.

Het brein is namelijk gericht op herstel, maar u vraagt om prestaties. Hierdoor kan juist extra schade ontstaan. Deze schade noemen we secundaire schade. Het proces dat de secundaire schade veroorzaakt kan wanneer dit niet goed wordt afgesloten jarenlang doorgaan.

Onze therapie is dus niet alleen gericht op het herstellen van zoveel mogelijk hersenfuncties. Wij willen u ook helpen bij het stoppen van die processen die nog steeds schade aan uw brein veroorzaken.

Kies voor de expert van het Amsterdam Brain Center

We gebruiken onze hersenen iedere seconde van de dag, voor ieder proces dat we uitvoeren. Bij het praten, werken, lezen, zingen, bewegen etc. Kies daarom voor de beste zorg voor uw brein. Kom naar het Amsterdam Brain Center.

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

  – Liesje Blue

  Waarmee kan Amsterdam Brain Center u helpen?

  Wij van Amsterdam Brain Center kunnen u helpen bij concentratieproblemen door neurologische aandoeningen, waaronder een hersenschudding. Wij zijn een internationaal bekend centrum dat gespecialiseerd is in hersenschuddingen. Onze experts baseren alle behandelingen op wetenschappelijke literatuur.

  Hoe gaan wij te werk?
  Allereerst brengen we uw klachten in kaart met een uitgebreid onderzoek. Zo weten we precies waar het probleem zit. De invloed van een hersenschudding beperkt zich namelijk vaak niet tot de nek of het hoofd, maar ook de hersenstam en de wervelkolom zijn vaak betrokken. Door grondig neurologisch onderzoek, kunnen wij goed in beeld brengen welke functiestoornissen er plaatsvinden. Denk aan testen van oogmotoriek, timing, balans en reactiesnelheid. Hierdoor kunnen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen om tot herstel te komen. Ieder mens is namelijk uniek.

  Heeft u een zorgvraag en wilt u zich na uw ongeval graag verder verbeteren? Neem dan contact op met ons en wellicht kunnen wij u verder helpen!

  Het functioneel neurologisch onderzoek

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek
  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen
  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

    

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Jouw weg naar herstel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)

   U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.

   Stap 2

   Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)

   Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.

   Stap 3

   Rehabilitatie week (in 5 dagen)

   We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.

   Stap 4

   Nazorg

   Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.

   Het 5 daagse behandeltraject

   Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oogsprongsbeweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten waaraan uw klachten te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen

     Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.

     Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.