Wat is secundaire schade na een hersenschudding?
Wat is secundaire schade na een hersenschudding?
Specialist in Neurologische klachten
Specialist in Neurologische klachten
Na een hersenschudding wordt u altijd aangeraden een periode rust te houden. Dit betekent weinig doen, veel rusten zodat uw hersenen niet veel prikkels hoeven te verwerken.
Toch zijn er veel mensen die onvoldoende rust nemen en dit kan grote gevolgen hebben.
Net zoals u niet direct op een verzwikte enkel moet gaan lopen, moet u ook uw hersenen na een hersenschudding niet direct weer belasten. Wanneer u dit wel doet, dan kan de schade niet alleen minder goed herstellen, maar zelfs verergeren.
Deze extra schade wordt secundaire schade genoemd, helaas kan dit zeer vervelende gevolgen hebben.
Waarom is rust na een hersenschudding zo belangrijk?
Door rust te nemen na een hersenschudding, geeft u uw brein de kans om te herstellen. U geeft uw brein rust door ervoor te zorgen dat er minder informatie wordt aangevoerd en door minder activiteit van het brein te verlangen.
Wanneer u gesprekken voert, televisie kijkt, werkt, op drukke plaatsen bent of aandachtig dingen doet. Dan vraagt dit activiteit van uw brein. Uw hersenen moeten informatie verwerken en delen van uw lichaam aansturen. Dit zorgt ervoor dat uw hersenen niet kunnen herstellen.
Tijdens een reparatie staat een auto in de garage, dit gebeurt niet tijdens het rijden. Ook uw brein heeft een pauze nodig om te kunnen herstellen. Wanneer u dit niet voldoende doet, dan kan er extra schade optreden. Dit noemen we secundaire schade.
Meer schade aan het brein door onvoldoende rust na een hersenschudding
De secundaire schade ontstaat door de veranderingen die in het brein optreden als gevolg van de hersenschudding. Het gaat dus niet om schade die ontstaat bij de hersenschudding zelf, maar de schade die ontstaat doordat er bij de hersenschudding bepaalde zaken zijn veranderd.
Door de hersenschudding zijn er namelijk hersencellen en verbindingen tussen hersencellen beschadigd. Dit heeft als gevolg dat er in de hersenen alarm wordt geslagen. Hierdoor komt er een ontstekingsreactie op gang, die als doel heeft om de schade te herstellen.
Secundaire schade door onvoldoende rust na een hersenschudding
Maar de knie is wel tijdelijk pijnlijk en minder goed te buigen als gevolg van de ontsteking. Iets dergelijks is er ook bij de hersenen aan de gang. De ontsteking zorgt ervoor dat deze tijdelijk iets anders werken. Wanneer we in deze periode toch volledige activiteit van ons brein eisen, dan kan dit voor schade zorgen.
Het brein is namelijk gericht op herstel, maar u vraagt om prestaties. Hierdoor kan juist extra schade ontstaan. Deze schade noemen we secundaire schade. Het proces dat de secundaire schade veroorzaakt kan wanneer dit niet goed wordt afgesloten jarenlang doorgaan.
Onze therapie is dus niet alleen gericht op het herstellen van zoveel mogelijk hersenfuncties. Wij willen u ook helpen bij het stoppen van die processen die nog steeds schade aan uw brein veroorzaken.
Kies voor de expert van het Amsterdam Brain Center
Gesprek met Amsterdam Brain Center
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
“Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”
– Liesje Blue
Waarmee kan Amsterdam Brain Center u helpen?
Wij van Amsterdam Brain Center kunnen u helpen bij concentratieproblemen door neurologische aandoeningen, waaronder een hersenschudding. Wij zijn een internationaal bekend centrum dat gespecialiseerd is in hersenschuddingen. Onze experts baseren alle behandelingen op wetenschappelijke literatuur.
Hoe gaan wij te werk?
Allereerst brengen we uw klachten in kaart met een uitgebreid onderzoek. Zo weten we precies waar het probleem zit. De invloed van een hersenschudding beperkt zich namelijk vaak niet tot de nek of het hoofd, maar ook de hersenstam en de wervelkolom zijn vaak betrokken. Door grondig neurologisch onderzoek, kunnen wij goed in beeld brengen welke functiestoornissen er plaatsvinden. Denk aan testen van oogmotoriek, timing, balans en reactiesnelheid. Hierdoor kunnen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen om tot herstel te komen. Ieder mens is namelijk uniek.
Heeft u een zorgvraag en wilt u zich na uw ongeval graag verder verbeteren? Neem dan contact op met ons en wellicht kunnen wij u verder helpen!
Het functioneel neurologisch onderzoek
Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.
De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:
Vraaggesprek
Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.
Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.
Kwantificeren van testuitslagen
In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.
Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.
Gesprek met Amsterdam Brain Center
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Jouw weg naar herstel
Eén week intensief behandelen
Stap 1
Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)
U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.
Stap 2
Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)
Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.
Stap 3
Rehabilitatie week (in 5 dagen)
We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.
Stap 4
Nazorg
Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.