1. Geen onderdeel van een categorie
 2.  » Met onze hulp en veel discipline herstellen na een CVA

Met onze hulp en veel discipline herstellen na een CVA

datum
juni 2023
leestijd
8 minuten
 1. Geen onderdeel van een categorie
 2.  » Met onze hulp en veel discipline herstellen na een CVA

Met onze hulp en veel discipline herstellen na een CVA

datum
juni 2023
leestijd
8 minuten
CVA
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten
Er komen regelmatig spotjes langs op televisie of radio waarin de kenmerken van een cerebro vasculair accident (CVA) langskomen. Wanneer iemand op een andere manier spreekt of bijvoorbeeld een mondhoek laat hangen, dan kan dit een indicatie zijn van een CVA. Met meer dan 100 gevallen per dag, komt dit ook frequent voor.

De gevolgen van een CVA kunnen heel divers zijn. Afhankelijk van de locatie van het CVA en de hoeveelheid schade die is ontstaan, kunnen er verschillende hersenfuncties zijn aangetast.

Direct na de aandoening is de verstoring van het brein vaak groot. Na verloop van tijd treedt er herstel op. Helaas verloopt dit herstel vaak langzaam en is dit herstel lang niet altijd volledig.

Wij bieden daarom een persoonlijk behandeltraject aan, waarin wij u heel gericht ondersteunen in uw herstel. We lichten onze manier van werken graag aan u toe.

Helaas, wonderen bestaan niet

We vallen direct met de deur in huis. Wij kunnen geen wonderen verrichten. Het kan zo zijn dat uw brein flinke schade heeft opgelopen. Tijdens een CVA is sprake van een verstopt bloedvat of een gescheurd bloedvat.

In beide gevallen is er een tijdlang geen aanvoer van zuurstof geweest en zijn er neuronen (zenuwcellen) kapot gegaan. De zenuwcellen die kapot zijn gegaan, komen niet meer terug. Ook niet met onze behandeling.

Ons brein is echter niet voor één gat te vangen. Verschillende delen van ons brein kunnen functies van andere delen overnemen en beschadigde hersendelen kunnen soms toch nog een (een deel van) hun functies vervullen.

CVA

Het belang van neuroplasticiteit

Bij het Amsterdam Brain Center willen we uw neuroplasticiteit stimuleren en bevorderen. Wij helpen u om uw brein te trainen om dingen op een andere manier te doen. Op deze wijze kunt u vaak toch veel functies die verloren waren weer terugkrijgen.

Onze therapie is echter relatief zwaar en vraagt veel inzet van u als patiënt en ons als behandelaren.

Dit is bijvoorbeeld wat iemand enige tijd geleden over dit traject heeft gezegd:

CVA review

Verschillende manieren van revalideren na een CVA

Ziekenhuizen en revalidatie centra bieden uitgebreide programma’s voor revalidatie na een CVA. We mogen dankbaar zijn dat wij in Nederland deze hoogwaardige zorg hebben. Er worden in deze centra prachtige resultaten bereikt door de volharding en inzet van zorgverleners en patiënten.

Onze zorg is daarom ook nooit een vervanging van andere medische zorg en wij pretenderen geenszins een heilige graal te hebben of dingen beter te doen dan uw neuroloog.

Wel is onze zorg ingericht vanuit de functionele neurologie. Dat betekent dat wij onderzoeken welke hersenfuncties beschadigd zijn en welke hersenfuncties nog wel aanwezig zijn.

Ons onderzoek en onze therapie zijn dan ook minder gericht op beschadigingen of op structuren van het brein. Wij richten ons op functies, die u nog wel of juist niet meer kan uitvoeren.

Wanneer er functies verstoord zijn, dan is dit een gevolg van het CVA. Maar dit is niet altijd een direct gevolg. Vaak zijn er verstoringen, compensaties of andere zaken die als gevolg van het CVA ontstaan. Deze hoeven echter geen gevolg te zijn van kapotte cellen of verbroken verbindingen in het brein.

Hoe ziet onze zorg na een CVA eruit

Wij starten altijd met het FNO, ons Functioneel Neurologisch Onderzoek. Hierin testen wij tientallen functies waardoor we een beeld krijgen van de klachten die u heeft en welke functies er zijn verstoord.

Deze bevindingen vormen de basis voor de behandeling. Deze is er namelijk op gericht om uw brein te stimuleren om bepaalde functies over te nemen of taken op een andere manier uit te voeren.

Er kunnen niet alleen functies verstoord zijn door het CVA. U kunt ook compensatiemechanismen hebben die u eigenlijk niet helpen. Of waardoor u bepaalde dingen niet meer uitvoert, waardoor uw brein deze “verleert”.

Tijdens onze intensieve week gaan we samen een week heel hard aan de slag. We doen tientallen oefeningen die op allerlei manieren uw brein prikkelen en zo stimuleren of juist afremmen. Dit is intensief maar kan u ook veel brengen.

Kom naar het Amsterdam Brain Center

Wij leggen u graag meer uit over hoe wij onze behandeling vormgeven. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van het intensieve karakter van de behandelweek. Deze vraagt inzet en discipline om een goed resultaat te bereiken.

Wanneer u contact met ons opneemt, lichten wij onze manier van werken graag toe.

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

  – Liesje Blue

  Waarmee kan Amsterdam Brain Center u helpen?

  Wij van Amsterdam Brain Center kunnen u helpen bij concentratieproblemen door neurologische aandoeningen, waaronder een hersenschudding. Wij zijn een internationaal bekend centrum dat gespecialiseerd is in hersenschuddingen. Onze experts baseren alle behandelingen op wetenschappelijke literatuur.

  Hoe gaan wij te werk?
  Allereerst brengen we uw klachten in kaart met een uitgebreid onderzoek. Zo weten we precies waar het probleem zit. De invloed van een hersenschudding beperkt zich namelijk vaak niet tot de nek of het hoofd, maar ook de hersenstam en de wervelkolom zijn vaak betrokken. Door grondig neurologisch onderzoek, kunnen wij goed in beeld brengen welke functiestoornissen er plaatsvinden. Denk aan testen van oogmotoriek, timing, balans en reactiesnelheid. Hierdoor kunnen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen om tot herstel te komen. Ieder mens is namelijk uniek.

  Heeft u een zorgvraag en wilt u zich na uw ongeval graag verder verbeteren? Neem dan contact op met ons en wellicht kunnen wij u verder helpen!

  Het functioneel neurologisch onderzoek

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek
  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen
  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

    

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Jouw weg naar herstel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)

   U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.

   Stap 2

   Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)

   Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.

   Stap 3

   Rehabilitatie week (in 5 dagen)

   We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.

   Stap 4

   Nazorg

   Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.

   Het 5 daagse behandeltraject

   Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oogsprongsbeweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten waaraan uw klachten te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen

     Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.

     Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.