Valt er iets te doen tegen onverklaarbare klachten na een whiplash?
Valt er iets te doen tegen onverklaarbare klachten na een whiplash?
Specialist in Neurologische klachten
Specialist in Neurologische klachten
Wij vinden ook dat de klachten van een whiplash grotendeels tussen uw oren zitten! Want daar zitten uw hersenen.
Want het is uw brein dat klachten geeft na een whiplash.
In de eerste weken na een whiplash zijn er vaak duidelijk klachten aan de nek, soms in combinatie met bijvoorbeeld hoofdpijn. Na maanden of zelfs jaren kunnen er echter heel andere klachten optreden. In veel gevallen worden deze niet meer gekoppeld aan de whiplash, waardoor de klachten onverklaarbaar lijken.
Naar onze mening is een klacht na gedegen onderzoek (bijna) nooit meer onverklaarbaar.
Een whiplash kan na lange tijd nog veel klachten geven
Direct na een whiplash heeft u vooral last van uw nek. De spieren en banden van de nek zijn flink opgerekt. Hierdoor kunnen ze zwellen, verkrampen en allerlei klachten geven. Bij een hele zware whiplash kunnen zelfs de gewrichtjes tussen de nekwervels beschadigen. Hierdoor kunt u nog meer pijn en stijfheid ervaren.
Dit zijn de acute klachten na een whiplash. Deze duren vaak enkele dagen tot enkele weken. Het zijn echter niet deze klachten waar mensen zoveel last van blijven houden.
Want bij een whiplash is er vaak niet alleen lokale schade aan de nek. Er is ook een langdurige vorm van whiplash klachten, het whiplash syndroom of postwhiplashsyndroom.
Er is daarom deze onderverdeling te maken in de klachten die iemand kan houden na een whiplash.
- Acute klachten: vanaf het oorzakelijk ongeval tot drie weken daarna
- Subacute klachten: vanaf drie weken tot drie maanden na het ongeval
- Langdurige klachten: langer dan drie maanden na het ongeval
Wij richten ons vooral op de langdurige klachten, want deze kunnen een grote invloed op uw leven hebben.
Langdurige klachten na een whiplash
De bloedvaten en zenuwen kunnen hierdoor ook beïnvloed worden. Zo zijn er kleine neurologische orgaantjes in de nek aanwezig: de spierspoeltjes. Deze spierspoeltjes geven informatie over de stand van het lichaam door aan het brein.
Bij een whiplash kunnen deze spierspoeltjes, maar ook andere zenuwbanen ontregeld raken. Hierdoor kan de feedback tussen het lichaam en de hersenen worden verstoord. Ook kan het vermogen om de stroom van informatie naar het brein te reguleren, verminderd worden.
Het gevolg is dat de hersenen geen volledige, stabiele en gereguleerde stroom van informatie ontvangen.
De klachten van een whiplash lijken vaak onverklaarbaar, maar zijn juist heel verklaarbaar
U weet zelf ongetwijfeld ook hoe vermoeiend het is om te lezen in een taal die u niet goed machtig bent of een gesprek te voeren met iemand die u niet goed verstaat. Ook voor het brein is het vermoeiend om voortdurend informatie te moeten filteren of ontleden.
Doordat het brein zoveel meer inspanning moet leveren, kunt u zich niet alleen vermoeid of minder energiek voelen. Er kan ook hoofdpijn, stemmingsklachten of een verminderde acceptatie tegen prikkels ontstaan. Vergeet ook niet dat op deze manier duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd kunnen ontstaan.
Als gevolg hiervan kan ook het brein zelf ontregelt raken en kunnen specifieke neurologische functies verstoord raken. Via dit mechanisme kunnen dus nog veel meer klachten ontstaan.
In dit licht bezien, zijn al die mogelijke uiteenlopende klachten na een whiplash helemaal niet zo onverklaarbaar. Ze kunnen een logisch gevolg zijn van een verstoring van uw zenuwstelsel en brein.
Het functioneel neurologisch onderzoek en de intensieve week bij het Amsterdam Brain Center
Die therapie geven we in de vorm van een intensieve behandelweek. Hierin zetten we tientallen verschillende behandelingen in, die op allerlei manieren delen van uw brein stimuleren. Hiermee bevorderen we de samenwerking tussen de verschillende delen van uw brein.
Het gevolg is een afname van de overbelasting of de verstoorde stroom van informatie. U kunt dit merken door een afname van uw klachten en een toename van uw energie en concentratie vermogen.
Wij leggen u graag meer uit over onze therapie. U kunt ons eenvoudig bellen of mailen voor meer informatie.
Gesprek met Amsterdam Brain Center
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
“Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”
– Liesje Blue
Waarmee kan Amsterdam Brain Center u helpen?
Hoe gaan wij te werk?
Allereerst brengen we uw klachten in kaart met een uitgebreid onderzoek. Zo weten we precies waar het probleem zit. De invloed van een hersenschudding beperkt zich namelijk vaak niet tot de nek of het hoofd, maar ook de hersenstam en de wervelkolom zijn vaak betrokken. Door grondig neurologisch onderzoek, kunnen wij goed in beeld brengen welke functiestoornissen er plaatsvinden. Denk aan testen van oogmotoriek, timing, balans en reactiesnelheid. Hierdoor kunnen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen om tot herstel te komen. Ieder mens is namelijk uniek.
Heeft u een zorgvraag en wilt u zich na uw ongeval graag verder verbeteren? Neem dan contact op met ons en wellicht kunnen wij u verder helpen!
Het functioneel neurologisch onderzoek
De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:
Vraaggesprek
Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.
Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.
Kwantificeren van testuitslagen
In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.
Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.
Gesprek met Amsterdam Brain Center
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Jouw weg naar herstel
Eén week intensief behandelen
Stap 1
Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)
U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.
Stap 2
Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)
Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.
Stap 3
Rehabilitatie week (in 5 dagen)
We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.
Stap 4
Nazorg
Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.