1. functionele neurologie
 2.  » Valt er iets te doen tegen onverklaarbare klachten na een whiplash?

Valt er iets te doen tegen onverklaarbare klachten na een whiplash?

datum
september 2023
leestijd
7 minuten
 1. functionele neurologie
 2.  » Valt er iets te doen tegen onverklaarbare klachten na een whiplash?

Valt er iets te doen tegen onverklaarbare klachten na een whiplash?

datum
september 2023
leestijd
7 minuten
Onverklaarbare klachten whiplash
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten
Het ligt helemaal aan wie u deze vraag stelt, of hier bevestigend of ontkennend op wordt geantwoord. Sommige mensen zullen zeggen dat een whiplash een fabeltje is en dat de klachten eigen altijd “tussen de oren” zitten.

Wij vinden ook dat de klachten van een whiplash grotendeels tussen uw oren zitten! Want daar zitten uw hersenen.

Want het is uw brein dat klachten geeft na een whiplash.

In de eerste weken na een whiplash zijn er vaak duidelijk klachten aan de nek, soms in combinatie met bijvoorbeeld hoofdpijn. Na maanden of zelfs jaren kunnen er echter heel andere klachten optreden. In veel gevallen worden deze niet meer gekoppeld aan de whiplash, waardoor de klachten onverklaarbaar lijken.

Naar onze mening is een klacht na gedegen onderzoek (bijna) nooit meer onverklaarbaar.

Een whiplash kan na lange tijd nog veel klachten geven

In essentie bestaat een whiplash vaak uit letsel van weke delen van de nek, als gevolg van het acceleratie-deceleratie mechanisme (snel afremmen).

Direct na een whiplash heeft u vooral last van uw nek. De spieren en banden van de nek zijn flink opgerekt. Hierdoor kunnen ze zwellen, verkrampen en allerlei klachten geven. Bij een hele zware whiplash kunnen zelfs de gewrichtjes tussen de nekwervels beschadigen. Hierdoor kunt u nog meer pijn en stijfheid ervaren.

Dit zijn de acute klachten na een whiplash. Deze duren vaak enkele dagen tot enkele weken. Het zijn echter niet deze klachten waar mensen zoveel last van blijven houden.

Want bij een whiplash is er vaak niet alleen lokale schade aan de nek. Er is ook een langdurige vorm van whiplash klachten, het whiplash syndroom of postwhiplashsyndroom.

Er is daarom deze onderverdeling te maken in de klachten die iemand kan houden na een whiplash.

 • Acute klachten: vanaf het oorzakelijk ongeval tot drie weken daarna
 • Subacute klachten: vanaf drie weken tot drie maanden na het ongeval
 • Langdurige klachten: langer dan drie maanden na het ongeval

Wij richten ons vooral op de langdurige klachten, want deze kunnen een grote invloed op uw leven hebben.

Onverklaarbare klachten whiplash

Langdurige klachten na een whiplash

Bij een whiplash ontstaat de schade primair aan de weke delen van de nek zoals de spieren en ligamenten. Wanneer er echter zwelling en stijfheid ontstaan, dan heeft dit gevolgen voor andere structuren in de nek.

De bloedvaten en zenuwen kunnen hierdoor ook beïnvloed worden. Zo zijn er kleine neurologische orgaantjes in de nek aanwezig: de spierspoeltjes. Deze spierspoeltjes geven informatie over de stand van het lichaam door aan het brein.

Bij een whiplash kunnen deze spierspoeltjes, maar ook andere zenuwbanen ontregeld raken. Hierdoor kan de feedback tussen het lichaam en de hersenen worden verstoord. Ook kan het vermogen om de stroom van informatie naar het brein te reguleren, verminderd worden.

Het gevolg is dat de hersenen geen volledige, stabiele en gereguleerde stroom van informatie ontvangen.

De klachten van een whiplash lijken vaak onverklaarbaar, maar zijn juist heel verklaarbaar

De hersenen ontvangen dus minder of vervormde informatie, waardoor zij meer moeite hebben deze te verwerken.

U weet zelf ongetwijfeld ook hoe vermoeiend het is om te lezen in een taal die u niet goed machtig bent of een gesprek te voeren met iemand die u niet goed verstaat. Ook voor het brein is het vermoeiend om voortdurend informatie te moeten filteren of ontleden.

Doordat het brein zoveel meer inspanning moet leveren, kunt u zich niet alleen vermoeid of minder energiek voelen. Er kan ook hoofdpijn, stemmingsklachten of een verminderde acceptatie tegen prikkels ontstaan. Vergeet ook niet dat op deze manier duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd kunnen ontstaan.

Als gevolg hiervan kan ook het brein zelf ontregelt raken en kunnen specifieke neurologische functies verstoord raken. Via dit mechanisme kunnen dus nog veel meer klachten ontstaan.

In dit licht bezien, zijn al die mogelijke uiteenlopende klachten na een whiplash helemaal niet zo onverklaarbaar. Ze kunnen een logisch gevolg zijn van een verstoring van uw zenuwstelsel en brein.

Het functioneel neurologisch onderzoek en de intensieve week bij het Amsterdam Brain Center

Onze therapie heeft twee belangrijke pijlers. De eerste is het functioneel neurologisch onderzoek. Hierin brengen we volledig in kaart welke hersenfuncties afwijkend zijn of aangetast zijn. Deze informatie vorm de basis voor de therapie.

Die therapie geven we in de vorm van een intensieve behandelweek. Hierin zetten we tientallen verschillende behandelingen in, die op allerlei manieren delen van uw brein stimuleren. Hiermee bevorderen we de samenwerking tussen de verschillende delen van uw brein.

Het gevolg is een afname van de overbelasting of de verstoorde stroom van informatie. U kunt dit merken door een afname van uw klachten en een toename van uw energie en concentratie vermogen.

Wij leggen u graag meer uit over onze therapie. U kunt ons eenvoudig bellen of mailen voor meer informatie.

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

  – Liesje Blue

  Waarmee kan Amsterdam Brain Center u helpen?

  Wij van Amsterdam Brain Center kunnen u helpen bij concentratieproblemen door neurologische aandoeningen, waaronder een hersenschudding. Wij zijn een internationaal bekend centrum dat gespecialiseerd is in hersenschuddingen. Onze experts baseren alle behandelingen op wetenschappelijke literatuur.

  Hoe gaan wij te werk?
  Allereerst brengen we uw klachten in kaart met een uitgebreid onderzoek. Zo weten we precies waar het probleem zit. De invloed van een hersenschudding beperkt zich namelijk vaak niet tot de nek of het hoofd, maar ook de hersenstam en de wervelkolom zijn vaak betrokken. Door grondig neurologisch onderzoek, kunnen wij goed in beeld brengen welke functiestoornissen er plaatsvinden. Denk aan testen van oogmotoriek, timing, balans en reactiesnelheid. Hierdoor kunnen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen om tot herstel te komen. Ieder mens is namelijk uniek.

  Heeft u een zorgvraag en wilt u zich na uw ongeval graag verder verbeteren? Neem dan contact op met ons en wellicht kunnen wij u verder helpen!

  Het functioneel neurologisch onderzoek

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek
  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen
  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

    

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Jouw weg naar herstel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)

   U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.

   Stap 2

   Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)

   Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.

   Stap 3

   Rehabilitatie week (in 5 dagen)

   We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.

   Stap 4

   Nazorg

   Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.

   Het 5 daagse behandeltraject

   Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oogsprongsbeweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten waaraan uw klachten te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen

     Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.

     Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.