Wat valt er te doen tegen de klachten door een whiplash?
Wat valt er te doen tegen de klachten door een whiplash?
Specialist in Neurologische klachten
Specialist in Neurologische klachten
De schade aan spieren, ligamenten of wervels heeft invloed op de zenuwen die in de nekregio lopen. Hierdoor kunnen er neurologische klachten ontstaan, die lang aanwezig kunnen blijven.
Deze neurologische klachten hebben ook een neurologische behandeling nodig. Dat is precies wat wij in het Amsterdam Brain Center doen.
Wat is er precies aan de hand bij een whiplash?
Een whiplash wordt meestal veroorzaakt door een klap van achteren. Dit kan gebeuren tijdens het sporten, maar in de meeste gevallen is een verkeersongeval of ongeluk de reden van de whiplash.
Door de onverwachte schok, slingert het hoofd naar achteren en naar voren waardoor er schade kan ontstaan. Deze schade ontstaat in eerste instantie aan de spieren en de ligamenten (pezen) in de nek. Hierin ontstaan kleine scheurtjes. Deze kunnen zorgen voor pijn en voor minder beweeglijkheid van de nek.
In de meeste gevallen herstellen deze kleine scheurtjes snel waardoor de klachten snel weer over zijn. In een deel van gevallen is er echter sprake van meer schade. Dit betreft niet alleen mechanische schade aan spieren of pezen, maar ook neurologische schade.
Directe en indirecte schade bij een whiplash
Er kunnen door de klap zenuwen bekneld raken, onder andere doordat beschadigde spieren opzwellen of harder aanspannen. Als gevolg van de schade aan spieren/pezen, kan er daardoor een verstoring ontstaan van de zenuwen die door de nek lopen.
Omdat deze zenuwen informatie van het brein naar het lichaam en vice versa zenden, kunnen deze verstoringen heel diverse klachten geven.
Een voorbeeld hiervan is een verstoring van de spierspoeltjes in de nek. Dit zijn kleine structuren die informatie over de positie van het lichaam naar de hersenen versturen. Wanneer deze spierspoeltjes niet goed functioneren, kan dit gevolgen hebben voor het evenwicht en/of duizeligheid. De hersenen krijgen immers tegenstrijdige informatie over de stand van het lichaam.
Het verschil in schade bij een whiplash
De klachten bij een whiplash ontstaan dus door schade aan de structuren in de nek en de hierop volgende neurologische schade. De mate van de schade kan sterk verschillen. Deze kan worden uitgedrukt in graden.
- Graad 1: Klachten van nekpijn, stijfheid en gevoeligheid, maar geen gevonden lichamelijke afwijkingen
- Graad 2: Nekklachten en neuromusculaire afwijkingen
- Graad 3: Nekklachten en neurologische afwijkingen
- Graad 4: Nekklachten met fractuur of dislocatie van een wervel
Onze zorg richt zich met name op de 2e, 3e en 4e graad omdat hier sprake kan zijn van neurologische klachten.
Plan een vrijblijvend gesprek
Telefoongesprek met een specialist in neurologische klachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.
“Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”
– Liesje Blue
Welke klachten kun je ervaren bij een whiplash?
De klachten op de lange(re) termijn komen bij een whiplash door schade en verstoringen van de zenuwen in de nekregio. Hierdoor kan de communicatie tussen verschillende delen van het lichaam en zenuwstelsel verstoord raken.
De klachten die hierdoor kunnen ontstaan, zijn erg divers.
- Concentratieverlies
- Duizeligheid
- Evenwichtsstoornissen
- Probleem met het zicht
- Vermoeidheid
- Overprikkeling
- Stemmingsklachten
- Oorsuizen
- Slaapproblemen
- Moeite met licht/geluid
- Overige klachten van het autonome zenuwstelsel
Er kunnen allerlei verstoringen van zintuigelijke systemen of de verwerking van prikkels (informatie) ontstaan. Deze klachten kunnen jaren na de whiplash zich nog steeds voordoen.
Zorg bij klachten door een whiplash bij Amsterdam Brain Center
Wij vertellen u graag meer over de specialistische zorg die wij bieden. U kunt ons bellen of mailen wanneer u hier meer informatie over wilt ontvangen.
Het functioneel neurologisch onderzoek
Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.
De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:
Vraaggesprek
Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.
Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.
Kwantificeren van testuitslagen
In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.
Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.
Plan een vrijblijvend gesprek
Telefoongesprek met een specialist in neurologische klachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.
Jouw weg naar herstel
Eén week intensief behandelen
Stap 1
Het voorgesprek (online)
Jij vertelt ons over je klachten. Wij bepalen of je geschikt bent voor ons programma.
Stap 2
Het functioneel neurologisch onderzoek (FNO)
Waar liggen de verbeterpunten?
Stap 3
Rehabilitatie
We pakken de problemen aan.