1. functionele neurologie
 2.  » Hoe wij bij het Amsterdam Brain Center een Whiplash behandelen

Hoe wij bij het Amsterdam Brain Center een Whiplash behandelen

datum
maart 2023
leestijd
6 minuten
 1. functionele neurologie
 2.  » Hoe wij bij het Amsterdam Brain Center een Whiplash behandelen

Hoe wij bij het Amsterdam Brain Center een Whiplash behandelen

datum
maart 2023
leestijd
6 minuten
Whiplash
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten

De whiplash is een bekende aandoening waarover veel misverstanden de ronde doen. Veel mensen weten wel dat een whiplash kan ontstaan na bijvoorbeeld een aanrijding van achteren. Maar toch hangt er een zweem van onduidelijkheid rondom de aandoening.

In dit artikel leggen wij uit wat een whiplash is (en wat een whiplash niet is) en hoe wij de aandoening behandelen. De kern van onze behandeling is het rehabiliteren van het zenuwstelsel, omdat een whiplash een neurologisch probleem is.

Dit betekent dat wij met onze therapie de verschillende delen van het zenuwstelsel en verschillende functies van het brein op elkaar afstemmen. Voor deze therapie ontvangen wij mensen van over de hele wereld in ons centrum.

Welke oorzaak ligt er ten grondslag aan de whiplash?

De whiplash is een acceleratie-deceleratie trauma. Dat betekent dat er eerst is versneld, waarna er sterk wordt geremd. Het hoofd en de nek zwaaien hierdoor naar voren en naar achteren, waardoor er meerdere structuren in het nauw komen en kunnen beschadigen.

Deze beschadigen kunnen ontstaan aan spieren, ligamenten (banden), wervels of zenuwen. Vaak zijn het vooral de spieren en ligamenten die beschadigen. Dit kan zorgen voor een verstoring van de signalen die het brein ontvangt.

In de spieren in de nek liggen kleine zenuwuiteinden die spierspoeltjes genoemd worden. Deze versturen informatie over de stand van het lichaam naar de hersenen. Wanneer de spieren in de nek zijn beschadigd, kan deze informatie vertekend worden.

Het brein ontvangt hierdoor onvolledige (of niet kloppende) informatie over het lichaam. Het kost het brein enerzijds veel moeite en energie om deze foutieve informatie te verwerken. Anderzijds kan er voor het brein onduidelijkheid ontstaan over de exacte houding van het lichaam. De gevolgen hiervan kunnen bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid zijn.

Naast de spierspoeltjes kunnen er ook andere structuren in de nek en schedelbasis beschadigd zijn. Deze beschadigingen zorgen voor neurale problemen, doordat het de werking van het brein op verschillende manieren wordt verstoord. Vaak komt dit doordat de aanvoer naar het brein is verstoord.

De exacte vorm van verstoring en het effect hiervan op de hersenen is leidend bij het vormgeven van onze therapie.

Whiplash

Onze behandeling van whiplash klachten

Binnen ons expertisecentrum wordt een whiplash grofweg tweeledig behandeld. Het eerste deel van de behandeling richt zich op herstel van nekregio. Denk hierbij aan het verminderen van de ontstekingsreactie, zwelling en spierzwakte/overbelasting.

In deze regio ontstaan prikkels die de werking van het brein verstoren. De behandeling kan bestaan uit spierversterkende oefeningen, houdingsaanpassingen of eventueel chiropractische manipulaties. Allemaal gericht op lokaal herstel van de nek.

Daarnaast richt de behandeling zich op de prikkelverwerking door de hersenen. Dit is namelijk hetgeen wat de uiteindelijke klachten geeft. Het brein is niet in staat om deze prikkels op een goede manier te verwerken. Dit komt in de meeste gevallen door een te grote hoeveelheid prikkels (door de beschadigingen), door tegenstrijdige informatie (door de beschadigingen) en door verminderde capaciteit van het brein.

Wij bieden onze behandeling bij whiplash klachten aan in de vorm van een volle week van therapie. Binnen deze week zijn er allerlei verschillende behandelingen, testen, trainingen, neuro feedback en actieve stimulatie. 

Al deze therapieën zijn erop gericht om het brein weer in staat te stellen de benodigde hoeveelheid informatie te kunnen verwerken.

Hoe kunt u zich deze intensieve behandelweek voorstellen?

Onze therapie stelt het brein in staat om meer informatie te verwerken, waardoor de klachten sterk afnemen. Hiervoor doen we dus tientallen verschillende stimulaties en trainingen. Allemaal aangeboden binnen 1 week, zodat uw brein in deze periode echt wordt gestimuleerd. Daarna is er een periode van herstel.

Wanneer u dit vergelijkt met het vervoeren van spullen over de weg, kunt u zich dit ongeveer als volgt voorstellen. Uw brein moet een grote hoeveelheid informatie verwerken, alsof er veel goederen naar één bepaalde plek vervoerd moeten worden. Dit kan files op verbindingswegen of in steden veroorzaken.

Soms resulteert dit in overname van functies door andere hersengebieden (vergelijkbaar met meer plekken waar de spullen naartoe kunnen). Soms worden bestaande verbindingen versterkt, waardoor deze meer capaciteit aankunnen (wegen worden verbreed). Soms worden hersengebieden op een andere manier ingeschakeld of bereikt (een omweg).

Op deze manier kunt u zich ongeveer de werking van onze therapie voorstellen.

Welkom bij het Amsterdam Brain Center

Afhankelijk van de neuroplasticiteit van uw brein in combinatie met de beschadigingen en uw persoonlijke situatie. Reageert uw brein op een bepaalde manier op de rehabilitatie week. Wij zien in de meeste gevallen een grote tot zeer grote vooruitgang in mogelijkheden en een afname van de klachten. Wij doen aan het begin en aan het einde van de week een uitgebreide meting om het effect van de therapie zowel kwalitatief als kwantitatief in kaart te brengen. We nemen deze gemiddelde uitkomsten graag met u door om u een beeld te geven wat er bij u mogelijk is.

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

  – Liesje Blue

  Waarmee kan Amsterdam Brain Center u helpen?

  Wij van Amsterdam Brain Center kunnen u helpen bij concentratieproblemen door neurologische aandoeningen, waaronder een hersenschudding. Wij zijn een internationaal bekend centrum dat gespecialiseerd is in hersenschuddingen. Wij baseren al onze behandelingen op wetenschappelijke literatuur.

  Hoe gaan wij te werk?
  Allereerst brengen we uw klachten in kaart met een uitgebreid onderzoek. Zo weten we precies waar het probleem zit. De invloed van een hersenschudding beperkt zich namelijk vaak niet tot de nek of het hoofd, maar ook de hersenstam en de wervelkolom zijn vaak betrokken. Door grondig neurologisch onderzoek, kunnen wij goed in beeld brengen welke functiestoornissen er plaatsvinden. Denk aan testen van oogmotoriek, timing, balans en reactiesnelheid. Hierdoor kunnen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen om tot herstel te komen. Ieder mens is namelijk uniek.

  Heeft u een zorgvraag en wilt u zich na uw ongeval graag verder verbeteren? Neem dan contact op met ons en wellicht kunnen wij u verder helpen!

  Het functioneel neurologisch onderzoek

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek
  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen
  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

    

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Jouw weg naar herstel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)

   U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.

   Stap 2

   Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)

   Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.

   Stap 3

   Rehabilitatie week (in 5 dagen)

   We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.

   Stap 4

   Nazorg

   Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.

   Het 5 daagse behandeltraject

   Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oogsprongsbeweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten waaraan uw klachten te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen

     Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.

     Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.