1. functionele neurologie
 2.  » Onze hulp tegen blijvende hoofdpijn na een hersenschudding

Onze hulp tegen blijvende hoofdpijn na een hersenschudding

datum
maart 2023
leestijd
6 minuten
 1. functionele neurologie
 2.  » Onze hulp tegen blijvende hoofdpijn na een hersenschudding

Onze hulp tegen blijvende hoofdpijn na een hersenschudding

datum
maart 2023
leestijd
6 minuten
Hoofdpijn na hersenschudding
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten

De meeste mensen die naar ons gespecialiseerde brein centrum komen, hebben hoofdpijnklachten. Soms is dit de belangrijkste klacht, soms is het slechts één van de klachten.

We zien veel mensen die na een trauma of ongeval een hersenschudding oplopen, maar die hier niet 100% van herstellen. Vaak blijf er bijvoorbeeld hoofdpijn bestaan. Veel mensen vragen zich dan ook dingen af hierover en zoeken op: blijvende gevolgen hersenschudding

Deze hoofdpijn is een signaal dat de hersenen de gevraagde belasting niet aankunnen. Net zoals uw spieren pijnlijk kunnen zijn na zware inspanning, zo kan uw brein ook via hoofdpijn aangeven dat het overbelast is.

Onze therapie is gericht op het verminderen van die belasting en op het meer belastbaar maken van het brein. Hierdoor kan de hoofdpijn afnemen of zelfs helemaal verdwijnen.

Waarom houden zoveel mensen hoofdpijnklachten na een hersenschudding?

We gaven in de eerste alinea al een kort voorbeeld van hoe het brein overbelast kan worden. Dit is iets wat veel voorkomt na een hersenschudding of hersenkneuzing. Het Post Commotioneel Syndroom is hiervan een bekend voorbeeld.

Bij een hersenschudding ontstaat er lichte tot middelzware schade aan de hersenen. Het lichaam heeft even de tijd nodig om de beschadigingen te herstellen.

Hiervoor is het wel nodig dat het brein rust krijgt en niet intensief wordt gebruikt. Op het moment dat een machine wordt gerepareerd, wordt deze immers ook stilgezet.

Wanneer het brein voldoende rust krijgt om te herstellen, dan kan veel schade weer ongedaan worden gemaakt. Maar een deel van de mensen houdt toch (kleine) beschadigingen over na een hersenschudding. Soms doordat er onvoldoende rust is genomen, soms door andere oorzaken.

Hoofdpijn door hersenschudding

Hoofdpijn doordat het brein minder belasting aankan

De schade zorgt ervoor dat bepaalde hersenfuncties minder goed kunnen worden uitgevoerd. Dit betekent meestal niet dat u minder goed kunt denken, spreken of bewegen. Maar wel dat het brein een minder grote hoeveelheid informatie/prikkels kan verwerken.

De informatie om ons heen blijft wel komen. Vanuit onze zintuigen en doordat wij werken, praten, bewegen etc. blijft het brein maar informatie ontvangen. Al deze informatie moet verwerkt worden.

Wanneer het brein deze hoeveelheid eigenlijk niet aankan, dan is sprake van een te grote belasting van het brein waardoor klachten ontstaan. Dit uit zich vaak als hoofdpijn of vermoeidheid.

Het zijn niet de hersenen zelf die pijn doen, want in het brein zitten geen gevoelszenuwen. Maar de hoofdpijn is een signaal dat er meer van ons brein wordt gevraagd, dan dat het op dit moment aankan.

Hoofdpijn als signaal van onvolledig herstel na een hersenschudding

U bent feitelijk weer gaan hardlopen terwijl een verstuikte enkel nog niet helemaal genezen is. De kans is hierbij groot dat u dan uw looppatroon aanpast, om de enkel wat te ontzien en op een andere manier te belasten.

Dit zien wij vaak ook bij de hersenen. Wanneer er nog schade is, dan is de kans groot dat het brein hierdoor bepaalde processen anders is gaan uitvoeren om toch de gevraagde inspanning te kunnen leveren. Maar op de langere termijn, blijkt dit toch onvoldoende te zijn.

Onze therapie is erop gericht om hersenfuncties (weer) uit te laten voeren door die hersendelen die hiervoor het meest geschikt zijn. Want op die manier kan het brein de grootste hoeveelheid belasting aan.

Hoe ziet onze therapie bij hoofdpijn na een hersenschudding eruit?

Het is dan ook eigenlijk heel erg logisch wat we doen. Wij zorgen ervoor dat de meest geschikte delen van het brein de passende functie uitvoeren. Daarnaast richten we ons erop dat de verschillende onderdelen van uw brein weer goed samenwerken, waardoor processen beter worden gefilterd of verdeeld.

Hierdoor neemt de belasting van uw brein af, waardoor klachten als hoofdpijn, concentratiestoornissen, vermoeidheid en andere klachten afnemen.

Dit doen wij binnen onze intensieve week, waarin we tientallen verschillende therapieën in korte tijd combineren om zo het brein intensief tot verandering te dwingen.

Wij zijn bijzonder trots op onze therapie en vertellen u graag of dit passend kan zijn voor uw situatie.

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

  – Liesje Blue

  Waarmee kan Amsterdam Brain Center u helpen?

  Wij van Amsterdam Brain Center kunnen u helpen bij concentratieproblemen door neurologische aandoeningen, waaronder een hersenschudding. Amsterdam Brain Center is een internationaal bekend centrum dat gespecialiseerd is in hersenschuddingen. Wij baseren al onze behandelingen op wetenschappelijke literatuur.

  Hoe gaan wij te werk?
  Allereerst brengen we uw klachten in kaart met een uitgebreid onderzoek. Zo weten we precies waar het probleem zit. Gevolgen van een hersenschudding beperken zich namelijk vaak niet tot de nek of het hoofd, maar ook de hersenstam en de wervelkolom zijn vaak betrokken. Door grondig neurologisch onderzoek, kunnen wij goed in beeld brengen welke functiestoornissen er plaatsvinden. Denk aan testen van oogmotoriek, timing, balans en reactiesnelheid. Hierdoor kunnen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen om tot herstel te komen. Ieder mens is namelijk uniek.

  Heeft u een zorgvraag en wilt u zich na uw ongeval graag verder verbeteren? Neem dan contact op met ons en wellicht kunnen wij u verder helpen!

  Het functioneel neurologisch onderzoek

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek

  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek

  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen

  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject

  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

    

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Jouw weg naar herstel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)

   U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.

   Stap 2

   Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)

   Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.

   Stap 3

   Rehabilitatie week (in 5 dagen)

   We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.

   Stap 4

   Nazorg

   Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.

   Het 5 daagse behandeltraject

   Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oogsprongsbeweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten waaraan uw klachten te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen

     Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.

     Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.