Er is na een hersenschudding niets te zien met MRI, maar toch heeft u nog klachten
Er is na een hersenschudding niets te zien met MRI, maar toch heeft u nog klachten
Binnen de medische wereld wordt er veel gebruik gemaakt van beeldvormende technieken. Dit zijn technieken zoals röntgen of MRI [1]. Met deze methoden kunnen zaken zichtbaar worden gemaakt die niet met het blote oog te zien zijn.
Dit betekent bijvoorbeeld dat er heel precies met een röntgenfoto kan worden gekeken of een arm gebroken is (en waar deze precies gebroken is). Met een MRI kan de schade na bijvoorbeeld een hersenbloeding worden vastgesteld.
Helaas is er vaak na een hersenschudding niets te zien op deze scans, terwijl u nog wel klachten heeft. Dit is heel goed te verklaren wanneer we u meer uitleggen over het type schade dat een hersenschudding vaak achterlaat.
Er is vaak weinig “harde schade” na een hersenschudding
Na een hersenbloeding is er vaak een deel van het brein beschadigd. Deze schade bestaat uit dode hersencellen, verbroken verbindingen, dode steuncellen en de aanwezigheid van resten van cellen. Er is sprake van duidelijke pathologie die zichtbaar is op een MRI.
Dit is niet het type schade dat ontstaat na een hersenschudding [2]. Na een hersenschudding zijn er meestal geen grote hoeveelheden kapotte hersencellen, er is een veel subtieler probleem [3].
Bij een CVA is de “hardware” van het brein beschadigd, ongeveer vergelijkbaar met de harde schijf of de processor van een computer [4]. Na een hersenschudding is vaak de software beschadigt, dus het systeem dat de besturing van de hardware reguleert.
Net zoals u een barst in de hardware van uw computer kunt zien, moet u de computer gaan testen om problemen met de software te kunnen vinden.
Deze schade na een hersenschudding is vaak niet zichtbaar op een scan, maar er zijn wel afwijkingen [5]. Die kunnen we inzichtelijk maken door hersenfuncties te testen. Dat is dan ook precies wat we doen tijdens ons Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO).
Het FNO brengt gestructureerd afwijkingen aan hersenfuncties in kaart
Met het FNO onderzoeken we welke hersenfuncties afwijkend zijn. Dit gaat verder dan alleen wat taken uitvoeren [6]. We willen ook de samenhang tussen verschillende systemen onderzoeken. Want juist in de communicatie en samenwerking tussen verschillende hersendelen, is vaak de oorzaak van uw klachten te vinden.
Om dit met nog een voorbeeld uit te leggen, we kijken niet alleen naar de individuele muzikanten. Want voor mooie muziek moeten ze niet alleen vaardig zijn met hun instrument, maar ook als orkest samen kunnen spelen. De dynamiek en samenwerking tussen de muzikanten is essentieel voor een mooie uitvoering.
Dit is ook zo voor hersenfuncties, heel veel hersenfuncties worden gezamenlijk uitgevoerd door meerdere delen van de hersenen. Een beweging bijvoorbeeld moet gepland worden (premotorische cortex), uitgevoerd worden (motorische cortex) en worden geïnitieerd/gefinetuned (basale ganglia).
Dit zijn drie verschillende systemen die samen de gehele beweging moeten uitvoeren (dit is een versimpelde weergave, het zijn er eigenlijk meer). Zonder goede interactie, wordt de beweging niet goed uitgevoerd.
Waar beschadigingen in een hersengebied als de motorische cortex bijvoorbeeld wel zichtbaar zijn, zijn verstoringen tussen de samenwerking van de premotorische cortex en motorische cortex dit vaak niet.
Terwijl in veel gevallen de sleutel tot herstel wel ligt in de communicatie tussen hersendelen. Dat is dan ook precies waar wij met functionele neurologie u bij willen helpen [7].
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
“Wanneer uw hartslag en bloeddruk niet goed worden aangepast aan de omstandigheden, dan kunt u dit merken doordat u zich licht in uw hoofd voelt of doordat u duizelig of misselijk wordt. ”
– Amsterdam Brain Center
Het Amsterdam Brain Center is de specialist op het gebied van functionele neurologie
Ons centrum is opgericht om onze zorg op basis van functionele neurologie naar een hoger niveau te tillen. Binnen het Amsterdam Brain Center houden we ons dan ook alleen bezig met de zorg voor mensen met neurologische klachten [8].
Wij kunnen u niet op afstand vertellen wat er met u aan de hand is en of wij u mogelijk kunnen helpen. Hiervoor is altijd eerst een onderzoek nodig. Wanneer u ons belt of een bericht stuurt, dan informeren wij u graag verder over de mogelijkheden.
Bronvermelding:
[1] Wikipedia. (z.d.). Magnetic resonance imaging.
[2] Amsterdam Brain Center. (2024). Kan het zo zijn dat ik mij anders voel na een hersenschudding?.
[3] Amsterdam Brain Center. (2024). Hersenschudding.
[4] Amsterdam Brain Center. (2024). Met onze hulp en veel discipline herstellen na een CVA.
[5] Amsterdam Brain Center. (2024). Wat is secundaire schade na een hersenschudding?.
[6] Amsterdam Brain Center. (2024). Het functioneel neurologisch onderzoek.
[7] Amsterdam Brain Center. (2024). Wat is functionele neurologie?.
[8] Amsterdam Brain Center. (2024). Een whiplash behandelen.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.