Kan het zo zijn dat ik mij anders voel na een hersenschudding?
Kan het zo zijn dat ik mij anders voel na een hersenschudding?
Onze praktijk voor functionele neurologie in Amsterdam, specialiseert zich in mensen die klachten hebben na een hersenschudding, hersenkneuzing, whiplash of ander Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) [1] & [2].
Wij zien met name veel cliënten die na een hersenschudding klachten blijven houden [3]. Mensen onderschatten vaak de impact die een klap op het hoofd kan hebben. Wij verbazen ons werkelijk nergens over, want wij hebben bijna iedere denkbare klacht wel voorbij zien komen.
Ons brein bepaalt alles wat wij denken, doen en ervaren. Dus wanneer ons brein ontregeld is, dan kunnen alle processen in ons lichaam daar onder leiden [4].
Wij zien dus ook geregeld mensen die “zich anders voelen” na een hersenschudding. Dit is soms lastig te benoemen, maar mensen voelen zich niet meer hetzelfde als voor de hersenschudding.
Hoe kan het dat we ondefinieerbare klachten overhouden na een hersenschudding ?
De communicatie die neuronen naar elkaar versturen, maken gezamenlijk dat wij ons op een bepaalde manier voelen en dat wij bepaalde dingen doen.
Als er neurotransmitters in ons brein aanwezig zijn die zorgen voor meer activiteit van specifieke hersendelen, dan voelen we ons prettig, gelukkig of euforisch. Op dezelfde manier kan een lage hoeveelheid van deze neurotransmitters ervoor zorgen dat hersendelen minder actief zijn, waardoor we ons veel minder positief voelen.
Na een hersenschudding kan de activiteit van hersendelen flink veranderd zijn, hierdoor kunnen dus delen van ons brein meer of minder actief zijn. Dat kan ervoor zorgen dat u zich anders voelt dan voor de hersenschudding. In veel gevallen is dit niet zwart-wit en ook niet altijd eenvoudig te omschrijven. Maar u bent lang niet de enige die die deze klachten ervaart!
Functionele neurologie en de communicatie tussen hersendelen en hersencellen
Het is lastig om in uw hoofd te kijken. Dit wordt natuurlijk wel gedaan met scans zoals een CT of (f)MRI. Dit kan bijzonder goede informatie opleveren, maar het is niet zo dat hiermee alles zichtbaar kan worden gemaakt.
Sommige veranderingen zijn te klein om waargenomen te worden. Of er wordt een balans verstoord die zo subtiel is, dat dit nauwelijks te meten is. Vaak zijn uw klachten echter wel te meten. Met enige ervaring is het zelfs mogelijk om deze meting op een gestandaardiseerde manier te zien waardoor we functionele afwijkingen zien.
Dus geen zichtbare afwijkingen in uw brein, maar meetbare veranderingen in uw hersenfuncties ten opzichte van de “gemiddelde mens”. Wanneer dit nauwkeurig wordt gedaan, dan kan hierin een trend worden gevonden die ons wijst op specifieke functionele problemen.
Dit doen wij tijdens ons FNO, het Functioneel Neurologisch Onderzoek [5]. Hierbij brengen wij minutieus tientallen hersenfuncties in kaart en geven wij deze een kwalitatieve score. Dit schetst een totaalbeeld van de functies van uw brein, met onder andere emotieregulatie, stemming en cognitieve functies.
Eventuele afwijkingen zijn geassocieerd met bepaalde hersengebieden of hersenfuncties. Wij leggen deze bevindingen samen met onze kennis en ervaring naast uw klachten. Hierdoor krijgen wij belangrijke aanwijzingen over wat er aan de hand kan zijn.
U krijgt hiermee niet alleen de bevestiging of/dat er iets aan de hand is. Het FNO geeft ons ook de handvatten die wij nodig hebben om uw klachten te behandelen. Dit laatste doen wij tijdens onze intensieve rehabilitatie week [6].
Zorg bij klachten na een hersenschudding bij het Amsterdam Brain Center
Ons centrum richt zich volledig op zorg bij mensen met klachten door Niet Aangeboren Hersenletsel zoals een hersenschudding. Wij staan dan ook voor u klaar.
Wanneer u contact met ons opneemt kunnen we uw mogelijkheden bespreken of een afspraak maken.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
“Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”
– Liesje Blue
Het functioneel neurologisch onderzoek
Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten [5]. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.
De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:
Vraaggesprek
Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.
Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.
Kwantificeren van testuitslagen
In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.
Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Jouw weg naar herstel
Eén week intensief behandelen
Stap 1
Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)
U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.
Stap 2
Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)
Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.
Stap 3
Rehabilitatie week (in 5 dagen)
We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.
Stap 4
Nazorg
Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.