Blijft u snel overprikkeld na een hersenschudding?
Blijft u snel overprikkeld na een hersenschudding?
Specialist in Neurologische klachten
Specialist in Neurologische klachten
Het grootste deel van de mensen die ons centrum voor functionele neurologische therapie bezoekt, komt met klachten die ze overhouden na een hersenschudding.
Na de eerste weken nemen de acute klachten vaak af, maar er kunnen klachten achterblijven of zelfs nieuwe klachten ontstaan.
Een bekend probleem na een hersenschudding, is wanneer u snel overprikkeld blijft, dus de verminderde weerstand tegen prikkels. U voelt zich snel overprikkeld, waardoor u bepaalde situaties gaat vermijden.
Het gevolg is dat u jaren na het ongeval, nog steeds niet volledig hersteld bent. Wij zijn gespecialiseerd in dit soort klachten, wij leggen u graag uit wat wij in dergelijke gevallen van overprikkeling kunnen doen.
Het verschil tussen acute klachten en chronische klachten na een hersenschudding
Het acute deel bestaat uit de directe effecten van klap. U heeft hoofdpijn, bent misschien duizelig en snel vermoeid. Dit is goed te verklaren, want uw hersenen zijn door de klap stevig door elkaar geschud.
Wanneer u uw knie stoot, dan is deze een paar dagen gezwollen en pijnlijk. Ook uw hersenen zijn direct na de hersenschudding een tijdje van slag. Waar een knie de ruimte heeft om te zwellen, is dit voor de hersenen anders. Deze zitten immers in een omhulsel, uw schedel. Zwelling zorgt hierdoor voor hogere druk.
Dit is één van de redenen dat bij een hersenschudding er vaak na verloop van tijd extra schade ontstaat. We noemden de lange termijn effecten van een hersenschudding, de zogenoemde secundaire schade. Dat zijn de chronische klachten na een hersenschudding.
Vaak worden deze klachten het PCS syndroom genoemd, dat is een groep van klachten die u over kunt houden na een hersenschudding. Snelle overprikkeling door een verminderde weerstand tegen prikkels, is hierbij een bekend symptoom.
Waarom kunt u snel overprikkeld zijn na een hersenschudding?
De hersenen ontvangen (tijdelijk) onvoldoende bloed doordat de druk verhoogd is en er komen cytokinen vrij door hersencellen die in de verdrukking zitten. Dit zorgt ervoor dat sommige verbindingen tussen hersendelen minder goed werken en dat bepaalde hersendelen (of hersenfuncties) minder actief worden.
Wanneer hersendelen minder goed met elkaar communiceren of wanneer bepaalde delen van uw hersenen minder goed functioneren. Dan heeft dit gevolgen voor de werking van uw brein, uw hersenen werken minder efficiënt. U kunt bijvoorbeeld minder informatie (prikkels) verwerken of u heeft moeite met specifieke taken.
Uw brein kan op allerlei manieren proberen dit tegen te gaan en gaat verschillende compensaties doen. Dit helpt op sommige gebieden, maar het effect is wel dat er bepaalde functies veel minder goed worden uitgevoerd. Er wordt immers een ander systeem ingeschakeld, dat hier oorspronkelijk niet voor is bedoeld.
U kunt hierdoor niet zoveel informatie verwerken als dat u eerder kon verwerken, waardoor uw brein ook minder prikkels wil ontvangen. U kunt zich hierdoor snel overprikkeld voelen, omdat uw brein aangeeft dat ze niet alle prikkels kan verwerken.
Op het moment dat u de prikkels gaat vermijden, is het brein weer berekent op haar taak en voelt u zich weer prettiger.
Dit is echter geen wenselijke situatie voor de lange termijn.
Onze therapie bij overprikkeling na een hersenschudding
In bijna alle gevallen heeft u niet alleen last van overprikkeling. U heeft vaak ook hoofdpijn, stemmingsklachten of moeite met concentreren. Daarom willen wij een volledig beeld krijgen van de hersenfuncties die afwijken.
Dit doen wij door het Functioneel Neurologisch Onderzoek. Hierbij brengen wij heel getailleerd in kaart wat wij aan veranderingen in uw breinfuncties kunnen meten/waarnemen.
Op basis van deze bevindingen, zetten wij onze therapie in.
Deze is erop gericht om de verschillende delen van het brein weer beter samen te laten werken. Ook kunnen we allerlei dingen doen om delen van uw brein te stimuleren of om delen van functies over te nemen. Uw brein is vaak niet beschadigd na een hersenschudding, maar de afstelling is wel helemaal verstoord.
Wij willen die harmonie in uw brein weer terugbrengen.
Wanneer u ons belt of mailt, kunnen wij u verder informeren over de mogelijkheden.
Gesprek met Amsterdam Brain Center
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
“Uw brein kan op allerlei manieren proberen dit tegen te gaan en gaat verschillende compensaties doen. Dit helpt op sommige gebieden, maar het effect is wel dat er bepaalde functies veel minder goed worden uitgevoerd.”
– Amsterdam Brain Center
Waarmee kan Amsterdam Brain Center u helpen?
Wij van Amsterdam Brain Center kunnen u helpen bij concentratieproblemen door neurologische aandoeningen, waaronder een hersenschudding. Wij zijn een internationaal bekend centrum dat gespecialiseerd is in hersenschuddingen. Onze experts baseren alle behandelingen op wetenschappelijke literatuur.
Hoe gaan wij te werk?
Allereerst brengen we uw klachten in kaart met een uitgebreid onderzoek. Zo weten we precies waar het probleem zit. De invloed van een hersenschudding beperkt zich namelijk vaak niet tot de nek of het hoofd, maar ook de hersenstam en de wervelkolom zijn vaak betrokken. Door grondig neurologisch onderzoek, kunnen wij goed in beeld brengen welke functiestoornissen er plaatsvinden. Denk aan testen van oogmotoriek, timing, balans en reactiesnelheid. Hierdoor kunnen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen om tot herstel te komen. Ieder mens is namelijk uniek.
Heeft u een zorgvraag en wilt u zich na uw ongeval graag verder verbeteren? Neem dan contact op met ons en wellicht kunnen wij u verder helpen!
Het functioneel neurologisch onderzoek
Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.
De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:
Vraaggesprek
Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.
Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.
Kwantificeren van testuitslagen
In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.
Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.
Gesprek met Amsterdam Brain Center
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Jouw weg naar herstel
Eén week intensief behandelen
Stap 1
Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)
U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.
Stap 2
Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)
Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.
Stap 3
Rehabilitatie week (in 5 dagen)
We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.
Stap 4
Nazorg
Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.