1. functionele neurologie
 2.  » Wat is er precies aan de hand bij het Post Commotioneel Syndroom (PCS)

Wat is er precies aan de hand bij het Post Commotioneel Syndroom (PCS)

datum
februari 2023
leestijd
6 minuten
 1. functionele neurologie
 2.  » Wat is er precies aan de hand bij het Post Commotioneel Syndroom (PCS)
datum
februari 2023
leestijd
6 minuten
Post Commotioneel Syndroom
 1. functionele neurologie
 2.  » Wat is er precies aan de hand bij het Post Commotioneel Syndroom (PCS)

Wat is er precies aan de hand bij het Post Commotioneel Syndroom (PCS)

datum
februari 2023
leestijd
7 minuten
Kenmerken Hersenschudding
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten

We hanteren de term Post Commotioneel Syndroom (PCS) voor de verschillende klachten die na een hersenschudding aanwezig kunnen blijven. In de meeste gevallen blijven de klachten na een hersenschudding een paar weken of maanden aanwezig. Maar in een deel van de gevallen, kunt u veel langer last houden.

U kunt dan maanden of jaren na de hersenschudding nog steeds last hebben van klachten zoals hoofdpijn, mindere concentratie, zichtproblemen, duizeligheid, stemmingsklachten en meer.

Deze klachten kunnen flinke invloed hebben op relaties, werk en gezondheid. Helaas lijden er dan ook veel mensen soms nog jaren na het oorspronkelijke trauma of ongeval, nog steeds onder de gevolgen omdat ze het PCS ontwikkeld hebben.

Onze praktijk is volledig gericht op hulp bij mensen met PCS.

Hoe ontstaat het Post Commotioneel Syndroom?

PCS is het gevolg van een hersenschudding. Bij een hersenschudding worden de hersenen stevig heen en weer geschud, waardoor er kleine bloedinkjes kunnen ontstaan. Dit noemen we microbloedingen. 

Ook kunnen de verbindingen tussen hersencellen beschadigen. De uitlopers waarmee cellen met elkaar communiceren (axonen en dendrieten) kunnen afscheuren. Waardoor de communicatie tussen cellen kan verminderen.

Als gevolg van de kapotte verbindingen en micro-bloedingen, kunnen er stoffen vrijkomen of zelfs hersencellen afsterven. Dit is de primaire schade van een hersenschudding. Dit is namelijk de schade die direct ontstaat door de klap.

Na een hersenschudding is het daarom verstandig om veel rust te nemen om ons brein de kans te geven om te herstellen. Ons lichaam is gelukkig in staat veel van dit letsel te repareren. Hierdoor worden verbindingen weer opnieuw aangelegd en herstellen bloedvaatjes en hersencellen. 

In veel gevallen geneest deze primaire schade dus goed.

Post Commotioneel Syndroom

Secundaire hersenschade na een hersenschudding

Dit volledige herstel gebeurt echter bij een deel van de mensen met een hersenschudding niet. Hier blijven afwijkingen in bijvoorbeeld de verbindingen tussen hersencellen aanwezig. Daarnaast kan er ook secundaire hersenschade optreden.

De secundaire hersenschade is geen direct gevolg van de hersenschudding. Deze ontstaat door de veranderingen die er in het brein zijn ontstaan door de hersenschudding.

Door de hersenschudding kan het bijvoorbeeld zo zijn dat bepaalde hersendelen iets anders doorbloed zijn. Ook kunnen er hersencellen minder worden geprikkeld doordat verbindingen tussen hersencellen niet herstellen, waardoor bepaalde hersencellen minder goed worden aangestuurd.

Doordat er bij de primaire schade na een hersenschudding allerlei stoffen zoals neurotransmitters, chemokines en cytokines vrijkomen, kan er ook een activatie van het immuunsysteem ontstaan.
Hierdoor is het immuunsysteem in de hersenen actiever dan voor de hersenschudding. Ook dit kan gevolgen hebben voor de werking van het brein.

Oorzaak en gevolg van het Post Commotioneel Syndroom

Al de genoemde veranderingen en verstoringen in het brein hebben effect op de werking van ons brein. Onze hersenen zijn een goed ingestelde en nauwkeurig samenwerkende eenheid. Wanneer deze ontregeld raakt, kunnen de gevolgen groot zijn.

Dit is te vergelijken met een aardbeving in een kantoorgebouw. Wanneer er apparaten kapot gaan, ruiten sneuvelen en leidingen springen, dan kunnen de mensen in dat gebouw direct na de aardbeving hun werk niet goed doen.

Zelfs wanneer een groot deel van de schade is hersteld zijn de nieuwe apparaten misschien net niet goed afgesteld of blijken bepaalde spullen niet meer te leveren. Dit zal gevolgen hebben voor hoe de mensen in het gebouw daarna hun werk kunnen doen.

Wanneer we onze hersencellen vergelijken met de mensen die na een aardbeving weer in een gebouw aan het werk gaan, dan is wel duidelijk waarom er lang na een hersenschudding nog allerlei gevolgen merkbaar kunnen zijn.

De aardbeving (hersenschudding) heeft voor veranderingen gezorgd, waardoor de mensen (hersencellen) ook na de reparaties (herstel) nog steeds niet optimaal hun werk kunnen doen.

Wat er in dit geval nodig is, is een grondige inspectie van het hele gebouw om alle knelpunten en ontregelingen in kaart te brengen en weer te herstellen. Dat is exact wat wij doen met onze therapie.

Herstel bij het Amsterdam Brain Center van het Post Commotioneel Syndroom

Wij controleren alle verbindingen, functies en samenwerkingen van het brein. Zo weten we precies wat er ontregeld is. Met onze specifieke therapie stellen we vervolgens alles in het werk om deze samenhang weer te herstellen.

Neem contact met ons op wanneer je lange tijd na een hersenschudding nog steeds last hebt van klachten. We doen niets liever dan je hier vanaf helpen, dus zie dit niet als een hoge drempel. Onze specialisten staan voor je klaar.

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

  – Liesje Blue

  Waarmee kan Amsterdam Brain Center u helpen?

  Wij van Amsterdam Brain Center kunnen u helpen bij concentratieproblemen door neurologische aandoeningen, waaronder een hersenschudding. Wij zijn een internationaal bekend centrum dat gespecialiseerd is in hersenschuddingen. Onze experts baseren alle behandelingen op wetenschappelijke literatuur.

  Hoe gaan wij te werk?
  Allereerst brengen we uw klachten in kaart met een uitgebreid onderzoek. Zo weten we precies waar het probleem zit. De invloed van een hersenschudding beperkt zich namelijk vaak niet tot de nek of het hoofd, maar ook de hersenstam en de wervelkolom zijn vaak betrokken. Door grondig neurologisch onderzoek, kunnen wij goed in beeld brengen welke functiestoornissen er plaatsvinden. Denk aan testen van oogmotoriek, timing, balans en reactiesnelheid. Hierdoor kunnen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen om tot herstel te komen. Ieder mens is namelijk uniek.

  Heeft u een zorgvraag en wilt u zich na uw ongeval graag verder verbeteren? Neem dan contact op met ons en wellicht kunnen wij u verder helpen!

  Het functioneel neurologisch onderzoek

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek
  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen
  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

    

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Jouw weg naar herstel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)

   U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.

   Stap 2

   Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)

   Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.

   Stap 3

   Rehabilitatie week (in 5 dagen)

   We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.

   Stap 4

   Nazorg

   Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.

   Het 5 daagse behandeltraject

   Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oogsprongsbeweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten waaraan uw klachten te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen

     Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.

     Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.