Het gevaar van het herhaaldelijke oplopen van een hersenschudding
Het gevaar van het herhaaldelijke oplopen van een hersenschudding (meerdere hersenschuddingen)
Specialist in Neurologische klachten
Specialist in Neurologische klachten
Het feit dat u volledig herstelt, wil echter niet zeggen dat er geen veranderingen zijn na de hersenschudding. Die zijn er namelijk wel!
U bent bijvoorbeeld extra kwetsbaar voor een nieuwe hersenschudding, doordat er minder kracht nodig is voor hetzelfde trauma. Daarnaast is er een opeenstapeling van microscopische schade, die na verloop van tijd samen voor problemen zoals het Post Commotioneel Syndroom (PCS) kan zorgen.
Herhaalde hersenschuddingen vormen dus een serieus risico voor uw gezondheid.
Is een hersenschudding die is hersteld, wel echt hersteld?
Na een hersenschudding reageert het brein met ontstekingsreactie, waardoor er lokaal allerlei veranderingen optreden. Mede hierdoor krijgen sommige hersencellen tijdelijk onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen, waardoor ze minder goed functioneren.
Ons lichaam reageert hierop door nieuwe verbindingen tussen hersencellen aan te leggen, deze nieuwe netwerken nemen dan de functies van de getroffen hersencellen over. Het gevolg hiervan is dat u weer goed functioneert na een tijdje!
In veel gevallen nemen de oorspronkelijke neuronen de functie hierna weer over. Dit laatste gebeurt niet altijd, soms blijven de oorspronkelijke hersendelen aangedaan. Dit merkt u niet tot nauwelijks, maar op dat moment maakt u dus al gebruik van een compensatiemechanisme.
Uw hersenfuncties zijn hersteld, maar de situatie is anders dan voor de hersenschudding. Deze situatie kan heel lang goed gaan, tot het moment dat er een nieuwe klap volgt…
De volgende hersenschudding richt opnieuw (extra) schade aan
Het gevolg is dat meer en meer systemen niet volledig functioneel zijn, de compensatie mechanismen raken uitgeput. Het kost het brein steeds meer energie en moeite om alle functies goed uit te voeren.
Dit kunt u merken door soms vage klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, stemmingsklachten en meer. Het brein heeft de grootste moeite om alles te doen en dit komt op allerlei manieren tot uiting.
Vanzelfsprekend veranderen er door de jaren ook allerlei zaken in uw leven, u wordt ouder en gaat andere dingen doen. Dit zijn nog meer aanpassingen voor uw brein. Dit gaat soms heel lang goed, tot het moment dat dit simpelweg niet meer gaat.
Op zo’n moment komt er een burn-out, valt u uit of ondergaat u allerlei neurologische onderzoeken. U krijgt een diagnose als PCS of zelfs NAH letsel.
Het is niet te voorspellen of en wanneer u last krijgt van die meerdere hersenschuddingen
Het is niet te zeggen of u wel of niet de gevolgen zult merken van het effect dat al die hersenschuddingen op elkaar hebben. Wanneer u echter klachten krijgt, dan is de kans heel reëel dat deze komen doordat er letsel op letsel en compensatie op compensatie zijn gestapeld.
Wanneer u dus klachten begint te krijgen, dan is het verstandig om actie te ondernemen. Hoe eerder u ingrijpt, hoe kleiner de kans op extra schade en hoe groter de kans op herstel.
Gesprek met Amsterdam Brain Center
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.