1. functionele neurologie
 2.  » Effectieve therapie bij een verwaarloosde hersenschudding

Effectieve therapie bij een verwaarloosde hersenschudding

datum
februari 2023
leestijd
8 minuten
 1. functionele neurologie
 2.  » Effectieve therapie bij een verwaarloosde hersenschudding

Effectieve therapie bij een verwaarloosde hersenschudding

datum
februari 2022
leestijd
8 minuten
hersenschudding hoofdpijn
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten

Wanneer een hersenschudding niet goed hersteld, dan is er sprake van een verwaarloosde hersenschudding. De gevolgen kunnen dan nog jaren aanhouden. Deze kunnen heel divers zijn en op allerlei manieren tot uiting komen.

U kunt stemmingsklachten, vermoeidheid, weinig concentratie of hoofdpijn overhouden. Maar er kunnen ook allerlei andere klachten voorkomen.

Wij krijgen dan ook veel mensen in ons centrum die jarenlang klachten houden na de hersenschudding. In veel gevallen kunnen we deze mensen helpen, in dit artikel leggen we uit hoe we dan te werk gaan.

Waarom is herstel na een hersenschudding zo belangrijk?

Een hersenschudding is een serieuze medische aandoening. Bij sommige mensen heerst er het beeld dat een hersenschudding net als een beurse plek zo genezen is. Wanneer u uw arm stoot, dan is de pijn toch ook met een paar dagen weg?

Maar een hersenschudding is veel serieuzer dan een blauwe plek op uw arm. Want de cellen van het brein zijn wezenlijk anders dan bijvoorbeeld spiercellen. Daarnaast hebben breincellen veel meer verbindingen met elkaar en is er in de schedel geen ruimte voor zwelling.

Wanneer er dus een hersenschudding of hersenkneuzing optreedt, dan is het belangrijk om echt goed te herstellen. Want er is schade aan het brein. Deze gaat niet zomaar over als u uw hersenen hier niet de kans voor geeft.

Ongeluk hersenschudding

Het brein heeft rust nodig om te herstellen

Veel rusten en weinig prikkels zijn daarom echt heel belangrijk voor het herstel. Helaas blijkt dat veel mensen dit toch onvoldoende doen. Het gevolg is dat er beschadigingen aanwezig blijven of dat er nieuwe beschadigingen ontstaan als gevolg van de eerste beschadigen.

De basis van onze therapie, is het herstellen van de functie van hersengebieden. Dit doen we door onder andere de verbindingen tussen hersencellen/hersendelen en de prikkelverwerking beter op elkaar af te stemmen.

De naam van deze therapie is functionele neurologie, omdat de therapie is gericht op de functies van de hersenen.

Functionele neurologie bij verwaarloosde hersenschudding symptomen

Functionele neurologie kenmerkt zich dus doordat de therapie zich richt op de functies van het brein. Dit is anders dan bijvoorbeeld een chirurg, die zich bij een hersenbloeding richt op de locatie van een bloedprop. Door deze te verwijderen, neemt een chirurg een blokkade weg of wordt de druk in het brein verminderd. Dit is bijzonder waardevol, maar vooral gericht op de bloedprop.

Een functionele neuroloog, is minder bezig met de schade die is er is. Maar meer met mogelijkheden om de beschadigde hersenfuncties door andere hersendelen over te laten nemen. Wanneer u uw voordeursleutel bent vergeten, kunt u misschien nog wel door de achterdeur naar binnen. U bereikt op een andere manier hetzelfde doel.

Deze andere manieren om toch een hersenfunctie uit te voeren, noemen we neuroplasticiteit. Dit is het vermogen van het brein om zich aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid.

Met functionele neurologie zoeken we naar manieren om weer beter in staat te zijn om prikkels te reguleren en te verwerken. Dit betekent dat we tijdens de therapie uw brein gaan trainen om dingen op een andere manier te doen.

We gebruiken hiervoor allerlei innovatieve technieken waarmee mee we steeds op een andere manier uw brein stimuleren om zich aan te passen.

Welkom bij ons therapiecentrum voor late gevolgen van een hersenschudding

Ons centrum in Amsterdam heet niet voor niets het Amsterdam Brain Center. Al onze therapie is gericht op het brein. De grootste groep mensen die wij helpen, komt bij ons vanwege de late effecten van een hersenschudding.

Hiervoor bieden wij een volledig op maat gemaakt programma van vijf dagen, volledig gericht op het herstel van hersenfuncties.

Om hiervoor in aanmerking te komen, is het belangrijk dat wij een goede inschatting kunnen maken van uw situatie. Dit kunnen wij niet eventjes via de telefoon doen, maar doen we tijdens een functioneel neurologisch onderzoek. Hierbij brengen we exact in kaart welke functies van uw hersenen ontregeld zijn door de hersenschudding.

Wanneer u ons belt of mailt, dan helpen we u graag aan meer informatie of bij het inplannen van dit onderzoek.

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

  – Liesje Blue

  Waarmee kan Amsterdam Brain Center u helpen?

  Wij van Amsterdam Brain Center kunnen u helpen bij concentratieproblemen door neurologische aandoeningen, waaronder een hersenschudding. Wij zijn een internationaal bekend centrum dat gespecialiseerd is in hersenschuddingen. Onze experts baseren al onze behandelingen op wetenschappelijke literatuur.

  Hoe gaan wij te werk?
  Allereerst brengen we uw klachten in kaart met een uitgebreid onderzoek. Zo weten we precies waar het probleem zit. De invloed van een hersenschudding beperkt zich namelijk vaak niet tot de nek of het hoofd, maar ook de hersenstam en de wervelkolom zijn vaak betrokken. Door grondig neurologisch onderzoek, kunnen wij goed in beeld brengen welke functiestoornissen er plaatsvinden. Denk aan testen van oogmotoriek, timing, balans en reactiesnelheid. Hierdoor kunnen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen om tot herstel te komen. Ieder mens is namelijk uniek.

  Heeft u een zorgvraag en wilt u zich na uw ongeval graag verder verbeteren? Neem dan contact op met ons en wellicht kunnen wij u verder helpen!

  Het functioneel neurologisch onderzoek

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek
  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen
  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

    

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Jouw weg naar herstel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)

   U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.

   Stap 2

   Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)

   Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.

   Stap 3

   Rehabilitatie week (in 5 dagen)

   We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.

   Stap 4

   Nazorg

   Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.

   Het 5 daagse behandeltraject

   Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oogsprongsbeweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten waaraan uw klachten te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen

     Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.

     Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.