Effectieve therapie bij een verwaarloosde hersenschudding
Effectieve therapie bij een verwaarloosde hersenschudding
Wanneer een hersenschudding niet goed hersteld, dan is er sprake van een verwaarloosde hersenschudding. De gevolgen kunnen dan nog jaren aanhouden. Deze kunnen heel divers zijn en op allerlei manieren tot uiting komen.
U kunt stemmingsklachten, vermoeidheid, weinig concentratie of hoofdpijn overhouden. Maar er kunnen ook allerlei andere klachten voorkomen.
Wij krijgen dan ook veel mensen in ons centrum die jarenlang klachten houden na de hersenschudding. In veel gevallen kunnen we deze mensen helpen, in dit artikel leggen we uit hoe we dan te werk gaan.
Waarom is herstel na een hersenschudding zo belangrijk?
Een hersenschudding is een serieuze medische aandoening. Bij sommige mensen heerst er het beeld dat een hersenschudding net als een beurse plek zo genezen is. Wanneer u uw arm stoot, dan is de pijn toch ook met een paar dagen weg?
Maar een hersenschudding is veel serieuzer dan een blauwe plek op uw arm. Want de cellen van het brein zijn wezenlijk anders dan bijvoorbeeld spiercellen. Daarnaast hebben breincellen veel meer verbindingen met elkaar en is er in de schedel geen ruimte voor zwelling.
Wanneer er dus een hersenschudding of hersenkneuzing optreedt, dan is het belangrijk om echt goed te herstellen. Want er is schade aan het brein. Deze gaat niet zomaar over als u uw hersenen hier niet de kans voor geeft. Wanneer er later opnieuw schade ontstaat, wordt dit effect alleen maar erger. [1]
Het brein heeft rust nodig om te herstellen
Veel rusten en weinig prikkels zijn daarom echt heel belangrijk voor het herstel. Helaas blijkt dat veel mensen dit toch onvoldoende doen [2]. Het gevolg is dat er beschadigingen aanwezig blijven of dat er nieuwe beschadigingen ontstaan als gevolg van de eerste beschadigen. [3]
De basis van onze therapie, is het herstellen van de functie van hersengebieden. Dit doen we door onder andere de verbindingen tussen hersencellen/hersendelen en de prikkelverwerking beter op elkaar af te stemmen.
De naam van deze therapie is functionele neurologie, omdat de therapie is gericht op de functies van de hersenen. Want deze functies kunnen op allerlei manieren verstoord worden, waardoor u op allerlei terreinen klachten kunt ontwikkelen. [4]
Functionele neurologie bij verwaarloosde hersenschudding symptomen
Een functionele neuroloog, is minder bezig met de schade die is er is. Maar meer met mogelijkheden om de beschadigde hersenfuncties door andere hersendelen over te laten nemen. Wanneer u uw voordeursleutel bent vergeten, kunt u misschien nog wel door de achterdeur naar binnen. U bereikt op een andere manier hetzelfde doel.
Deze andere manieren om toch een hersenfunctie uit te voeren, noemen we neuroplasticiteit. Dit is het vermogen van het brein om zich aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid.
Met functionele neurologie zoeken we naar manieren om weer beter in staat te zijn om prikkels te reguleren en te verwerken. Dit betekent dat we tijdens de therapie uw brein gaan trainen om dingen op een andere manier te doen.
We gebruiken hiervoor allerlei innovatieve technieken waarmee mee we steeds op een andere manier uw brein stimuleren om zich aan te passen.
Welkom bij ons therapiecentrum voor late gevolgen van een hersenschudding
Ons centrum in Amsterdam heet niet voor niets het Amsterdam Brain Center. Al onze therapie is gericht op het brein. De grootste groep mensen die wij helpen, komt bij ons vanwege de late effecten van een hersenschudding.
Hiervoor bieden wij een volledig op maat gemaakt programma van vijf dagen, volledig gericht op het herstel van hersenfuncties.
Om hiervoor in aanmerking te komen, is het belangrijk dat wij een goede inschatting kunnen maken van uw situatie. Dit kunnen wij niet eventjes via de telefoon doen, maar doen we tijdens een functioneel neurologisch onderzoek. Hierbij brengen we exact in kaart welke functies van uw hersenen ontregeld zijn door de hersenschudding.
Wanneer u ons belt of mailt, dan helpen we u graag aan meer informatie of bij het inplannen van dit onderzoek.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
“Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”
– Liesje Blue
Waarmee kan Amsterdam Brain Center u helpen?
Wij van Amsterdam Brain Center kunnen u helpen bij concentratieproblemen door neurologische aandoeningen, waaronder een hersenschudding. Wij zijn een internationaal bekend centrum dat gespecialiseerd is in hersenschuddingen. Onze experts baseren al onze behandelingen op wetenschappelijke literatuur.
Hoe gaan wij te werk?
Allereerst brengen we uw klachten in kaart met een uitgebreid onderzoek [7]. Zo weten we precies waar het probleem zit. De invloed van een hersenschudding beperkt zich namelijk vaak niet tot de nek of het hoofd, maar ook de hersenstam en de wervelkolom zijn vaak betrokken. Door grondig neurologisch onderzoek, kunnen wij goed in beeld brengen welke functiestoornissen er plaatsvinden. Denk aan testen van oogmotoriek, timing, balans en reactiesnelheid. Hierdoor kunnen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen om tot herstel te komen. Ieder mens is namelijk uniek.
Heeft u een zorgvraag en wilt u zich na uw ongeval graag verder verbeteren? Neem dan contact op met ons en wellicht kunnen wij u verder helpen!
Bronnenvermelding
[1] Centers for Disease Control and Prevention. (2024, 16 mei). About repeated head impacts. https://www.cdc.gov/traumatic-brain-injury/about/repeated-head-impacts.html
[2] Telegraaf. (2016, 3 maart). Tim Hofman uit de running door verwaarloosde hersenschudding.
[3] Theodoroff, S. M., et al. (2022). Concussion management guidelines neglect auditory symptoms. Clinical Journal of Sport Medicine, 32(2), 82–85. https://doi.org/10.1097/JSM.0000000000000874
[4] Brody, D. L. (2024). New findings in long-neglected areas of traumatic brain injury research: Intimate partner violence, effects of neighborhood disadvantage, and racial differences in pain catastrophizing. Journal of Neurotrauma, 41(3–4), 303–304. https://doi.org/10.1089/neu.2024.29142.editorial
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.
Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.