Wij willen u helpen uw leven op te pakken na een scooterongeluk
Wij willen u helpen uw leven op te pakken na een scooterongeluk
Eigenlijk zijn wij mensen niet gebouwd op hoge snelheden. Het is maar zeer de vraag of onze reflexen berekend zijn op de korte tijd de we hebben voor het nemen van beslissingen wanneer we met grote snelheid bewegen.
Wat overduidelijk is, is dat ons lichaam niet is gebouwd op het omgaan met de hoeveelheid energie die vrij kan komen wanneer we met een snelheid crashen van meer dan +/- 12 kilometer. Er kan dan namelijk grote schade ontstaan omdat wij hier niet op gebouwd zijn.
Wij zien in onze praktijk dan ook met regelmaat mensen die klachten overhouden na een scooterongeluk. Een deel van de mensen die een ongeval met een scooter meemaakt, blijft klachten als hoofdpijn, concentratieverlies of vermoeidheid ervaren [1], [2] & [3].
Onze intensieve herstelweek is volledig ingericht op het herstel van dit soort klachten.
Wat gebeurt er met ons brein bij een harde val zoals bij een scooterongeluk?
Bij een scooterongeluk is met name de hoge snelheid een probleem. Door de snelheid komt u namelijk met veel energie tot stilstand tegen een weggebruiker, de grond of een object.
Dit wordt een hoog energetisch trauma genoemd, omdat er met veel energie iets gebeurt [4]. Door het bewegen zit er veel kinetische energie in uw lichaam, die kan een groot effect hebben. Deze energie moet namelijk ergens naartoe op het moment dat u plotseling tot stilstand komt en dit vrijkomen van de energie kan schade veroorzaken.
Uw lichaam en hoofd worden flink door elkaar geschud en dit kan schade veroorzaken. Sommige schade is goed zichtbaar zoals een schaafwond of een breuk, maar niet alle schade is zo zichtbaar. Schade aan het brein bijvoorbeeld geeft geen pijnklachten en is ook niet altijd goed zichtbaar te maken met beeldvormende technieken.
Maar ook het brein, of beter gezegd: juist het brein, kan beschadigen bij een val met een scooter. De schade is misschien niet zichtbaar, maar deze kan wel klachten geven. Op de korte termijn maar ook na enige tijd.
Waarom ontstaan er neurologische klachten na een scooterongeval?
Wanneer u zich opvangt met uw handen, dan zult u daar schaafwonden hebben. Deze zijn pijnlijk en goed zichtbaar. Gelukkig zijn die na een tijdje wel over.
Uw hoofd kan ook gebutst zijn, misschien heeft u zelfs een hersenschudding gehad of bent u even buiten kennis geweest [5]. Maar de echte schade aan uw brein is niet altijd zichtbaar.
Terwijl deze schade er wel kan zijn. Er kunnen door de klap aderen beschadigd zijn, verbindingen tussen hersencellen kapot zijn gegaan of hersencellen gehavend zijn geraakt. Deze schade kan microscopisch zijn en daardoor niet direct opvallen.
Wanneer er dan te weinig aandacht wordt geschonken aan het herstel, dan komt dit herstel er niet volledig. Hierdoor kunnen er na verloop van tijd klachten ontstaan. Dit kan komen doordat de schade langzaam erger wordt doordat het brein de belasting niet aan kan. Het kan ook zo zijn dat de reservecapaciteit van het brein uitgeput raakt of dat u meer aandacht gaat geven aan de klachten.
Wat de exacte reden ook is, een deel van de mensen houdt in enige mate klachten na een scooterongeval. Deze klachten kunnen bestaan uit allerlei symptomen die te maken hebben met emoties (stemmingswisselingen, lusteloosheid), cognitieve functies (concentratie, vermoeidheid ) of andere processen (hoofdpijn, buikklachten, misselijkheid, slaapproblemen). De problemen kunnen heel divers zijn, afhankelijk van de schade die is ontstaan.
Onze zorg bij klachten na een val met een scooter
Wij richten ons op het herstel van hersenfuncties. Dit doen wij door deze allereerst tijdens het Functioneel neurologisch Onderzoek (FNO) in kaart te brengen [6]. Tijdens het FNO onderzoeken wij heel gericht welke functies ontregeld zijn en welke hersendelen hierbij betrokken zijn.
Deze bevindingen vormen de basis voor de behandeling welke wordt gegeven in de vorm van een intensieve week met tientallen verschillende behandelingen en therapieën. In een periode van 5 dagen, stimuleren wij op allerlei manieren uw brein om functies over te nemen of om beter samen te werken.
Hiermee behalen wij prachtige resultaten! U kunt eens bladeren door wat anderen over ons zeggen, of direct contact met ons opnemen. Ons team staat voor u klaar.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
“Door de hulp van Irving Fox, ben ik echt stukken vooruit gegaan. Hij heeft mij geholpen met mijn vermoeiende dagelijkse hoofdpijnklachten, die ik heb opgelopen na mijn scooterongeval. Het is een verlichting om na meer dan 3 jaar eindelijk dagen te hebben zonder hoofdpijn, en daar heeft Irving een hele grote bijdrage ingeleverd. Daarnaast is de praktijk een fijne plek, waar aandachtig naar je verhaal wordt geluisterd en iedereen erg vriendelijk is, al met al een hele fijne ervaring!”
– Floor Van Eijnsbergen
Bronvermelding
[1] Amsterdam Brain Center. (2024). Onze hulp tegen blijvende hoofdpijn na een hersenschudding.
[2] Amsterdam Brain Center. (2024). Concentratie klachten na hersenschudding.
[3] Amsterdam Brain Center. (z.d.). Vermoeidheid.
[4] Eerste Hulp Wiki. (z.d.). Hoogenergetisch trauma.
[5] Amsterdam Brain Center. (2024). Ben ik hersteld van mijn hersenschudding?.
[6] Amsterdam Brain Center. (z.d.). Het functioneel neurologisch onderzoek.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.
Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.