Welke klachten of aandoeningen behandelen wij bij het Amsterdam Brain Center?
Welke klachten of aandoeningen behandelen wij bij het Amsterdam Brain Center?

Binnen het Amsterdam Brain Center zijn wij gespecialiseerd in functionele neurologie. Dat betekent dat wij onze therapie richten op het herstellen van breinfuncties.
Dit doen wij met name voor aandoeningen waar iemand niet mee geboren is. Dit noemen we Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) [1]. Een groot deel van de klachten ontstaat na een hersentrauma zoals een hersenschudding of hersenbloeding [2].
Als gevolg hiervan kunnen allerlei klachten ontstaan, die variëren van stemmingsklachten tot vermoeidheid en balansproblemen tot burn-out klachten [3].
Een deel van onze patiënten is zich ook niet bewust dat hun klachten in belangrijke mate ontstaan zijn door een hersentrauma. Dit zorgt ervoor dat mensen soms door onwetendheid jarenlang rondlopen met klachten waar met de juiste zorg iets tegen te doen is.
Naast NAH zien we ook andere aandoeningen zoals dysautonomie
Een belangrijk deel van onze patiënten heeft dus last van klachten door NAH. Een andere belangrijke patiëntengroep zijn de mensen met dysautonomie klachten [4].
Dit zijn klachten die ontstaan doordat er verstoringen zijn in het autonome deel van het zenuwstelsel. Dit is het deel dat functies uitvoert, zonder dat wij hier onze aandacht aan hoeven te besteden. U kunt hierbij denken aan de snelheid van uw hartslag en het meebewegen van uw ogen wanneer u hoofd draait.
Wanneer uw hartslag en bloeddruk niet goed worden aangepast aan de omstandigheden, dan kunt u dit merken doordat u zich licht in uw hoofd voelt of doordat u duizelig of misselijk wordt [5].
Wanneer bepaalde andere autonome functies verstoord zijn, dan merkt u dit doordat u bijvoorbeeld sterk vermoeid bent. Dit kan komen doordat uw ogen en visuele cortex steeds moeten compenseren omdat het autonome zenuwstelsel die niet afdoende reguleert.
Wanneer het autonome (zelfstandige) deel van het zenuwstelsel onvoldoende werkt, dan zult u flink moeten compenseren wat allerlei klachten kan geven.
Het Post Commotioneel Syndroom of Post Concussion Syndrome
Een belangrijke groep van patiënten komt met klachten die zij overhouden na een flinke klap op hun hoofd. Dit zijn mensen die één of meerdere hersenschuddingen hebben opgelopen, die niet volledig hersteld zijn.
Het gevolg hiervan is dat er verstoringen in het brein zijn, waardoor het brein niet meer optimaal functioneert. Deze situatie wordt het Post Commotioneel Syndroom of het Post Concussion Syndrome genoemd [6].
Ook dit is een vorm van niet-aangeboren hersenletsel, waarbij onze therapie vaak erg goed aanslaat.
Onze zorg bij PTSD klachten
Ook hierbij ontstaan er belangrijke (en vaak meetbare!) veranderingen in het brein. Deze veranderingen kunnen zorgen voor een verstoorde functionaliteit van de hersenen. Hierdoor kunnen mensen met PTST allerlei klachten ervaren die niet direct door hun heftige ervaringen komen, maar die ontstaan doordat het brein is veranderd als gevolg van de traumatische ervaring.
Dit kunnen uiteenlopende klachten zijn zoals stemmingsklachten, burn-out klachten, vermoeidheid, angst of andere klachten.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
“Wanneer uw hartslag en bloeddruk niet goed worden aangepast aan de omstandigheden, dan kunt u dit merken doordat u zich licht in uw hoofd voelt of doordat u duizelig of misselijk wordt. ”
– Amsterdam Brain Center
Bij het Amsterdam Brain Center richten wij ons op hersenfuncties
Door onze therapie groeien er daardoor niet zomaar delen van hersenen terug. Maar er komt wel een betere samenwerking tussen hersendelen of een betere taakverdeling van hersenfuncties.
U merkt dit doordat uw hersenfuncties (sterk) verbeteren waardoor de klachten afnemen. Want wanneer uw brein in staat is om alle taken goed uit te voeren, dan is er geen aanleiding meer voor klachten als vermoeidheid, overprikkeling of duizeligheid.
Kies voor de meest passende therapie bij Amsterdam Brain Center
Onze therapie is niet voor iedere klacht of aandoening geschikt. Wij kunnen een goede inschatting maken van de mogelijkheden voor u, tijdens het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO).
Bij het FNO brengen wij gedetailleerd in kaart welke hersenfuncties afwijken en hoeveel zij afwijkingen. Deze bevindingen zijn de basis voor de therapie.
U kunt op deze pagina meer lezen over hoe het FNO er in de praktijk uitziet [7].
Bronvermelding:
[1] Hersenstichting. (z.d.). Niet-aangeboren hersenletsel.
[2] Amsterdam Brain Center. (2024). Hersenschudding.
[3] Amsterdam Brain Center. (2024). Vermoeidheid.
[4] Amsterdam Brain Center. (2024). Dysautonomie.
[5] Amsterdam Brain Center. (2024). Duizeligheid.
[6] Amsterdam Brain Center. (2024). Post-commotioneel syndroom.
[7] Amsterdam Brain Center. (2024). Het functioneel neurologisch onderzoek.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.