Moet ik naar Amerika voor een behandeling van het Post Commotioneel Syndroom (PCS)?
Moet ik naar Amerika voor een behandeling van het Post Commotioneel Syndroom (PCS)?
Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten
U heeft misschien wel een spotje op de radio gehoord of een advertentie gezien, met de aanprijzing van een Amerikaans instituut voor mensen met het Post Commotioneel Syndroom (PCS) [1].
Er zitten meerdere klinieken in de VS, die zorg aanbieden bij mensen die last hebben van de langetermijneffecten van een hersenschudding [2]. Ieder jaar gaan er Nederlanders naar de VS, om zich daar te laten behandelen. Hoewel de behandeling daar goed is, is het niet nodig om naar de VS te gaan.
Ook in Nederland wordt deze hoogwaardige behandeling tegen PCS aangeboden. We vertellen u meer over hoe wij dit doen in het Amsterdam Brain Center.
Wat is er aan de hand bij het Post Commotioneel Syndroom? (in het kort)
Bij PCS is er sprake van schade aan het brein, ontstaan door of na een hersenschudding. De klachten komen niet alleen door de directe gevolgen van de hersenschudding, maar ook door de reactie van het lichaam als gevolg op de hersenschudding [3].
Allerlei neurale systemen kunnen ontregelt raken waardoor (delen van) het brein niet goed meer functioneert. Dit kan op heel diverse manieren tot uiting komen. Het kan gaan om ernstige vermoeidheid of om hoofdpijn, van verminderde concentratie tot stemmingsstoornissen, of van visusstoornissen tot aan hevige emoties [4], [5] & [6].
De klachten zijn dus divers en kunnen verschillen per persoon. Dit is al een eerste aanwijzing dat de schade aan de hersenen dus ook kan verschillen tussen personen. Dit is een belangrijk gegeven bij de behandeling. Hierdoor is er geen “one size fits all” maar een specifieke therapie, gericht op die hersendelen die de klachten van PCS veroorzaken.
Deze therapie wordt niet alleen in de VS aangeboden.
Is het verstandig om voor een behandeling van PCS naar de VS te gaan?
Er zijn klinieken in de VS die PCS behandelen en dit zijn goede klinieken met kundige behandelaren. Dit kunnen wij uit eigen ervaring zeggen. We zijn er vanwege samenwerkingen en wederzijdse trainingen en kennisdeling namelijk meerdere keren geweest.
We kunnen dus beamen dat er goede zorg geleverd kan worden in die bekende klinieken. Het is echter de vraag of dit de beste zorg is voor u. Er zit namelijk een aantal nadelen aan het ondergaan van een behandeling bij klinieken in de VS. En dat gaat niet alleen over de grote afstand en hoge kosten.
Er zijn praktische bezwaren en inhoudelijke bezwaren, die ervoor zorgen dat deze klinieken lang niet altijd de beste keuze zijn. Zeker niet omdat dezelfde hoogwaardige zorg ook door specialisten in Nederland wordt aangeboden.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
“Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”
– Liesje Blue
Hoe gaan wij bij Amsterdam Brain Centrum met neuroplasticiteit om?
Wanneer u een PCS-behandeling in de VS ondergaat, dan vliegt u daar eerst naartoe. Dat betekent dat u daar pas bent na een vermoeiende reis. U bent niet in uw eigen land en heeft mogelijk een jetlag. U weet als geen ander hoe u op zulke omstandigheden reageert.
Dat is geen wenselijke situatie voor een behandeling. U bent vermoeid en overprikkeld, dat is precies waardoor u extra klachten krijgt. Deze zijn op zijn zachtst gezegd niet bevorderlijk tijdens de behandeling.
U bent meestal voor een vrij korte periode in het instituut. Daarna gaat u weer terug naar Nederland. Wanneer er nog een (korte) follow-up nodig is, dan is dit niet meer mogelijk.
Dus waar de inhoud van de behandeling meestal best goed is, zijn er toch grote nadelen. En natuurlijk zijn er nog de extra kosten en de grote afstand die toch ook een nadeel zijn. Ons centrum is dan ook een aantrekkelijk alternatief in Nederland.
Wij bieden dezelfde hoogwaardige zorg (functionele neurologie) als onze collega’s in Amerika [1]. Niet voor niets heet onze kliniek het Amsterdam Brain Center. Al onze zorg staat in het teken van het brein.
Amsterdam Brain Center in Nederland voor een behandeling van PCS
Wij nodigen u uit om kennis te komen maken. Wanneer u contact met ons opneemt, dan kunnen we u informeren over onze mogelijkheden. We helpen u graag verder wanneer u op zoek bent naar informatie of wanneer u vragen heeft.
Om een inschatting te kunnen maken van hoeveel baat u heeft bij onze therapie, doen we een functioneel neurologisch onderzoek [7]. Hierbij stellen we zowel kwalitatief als kwantitatief vast welke klachten u heeft. Op basis van dit onderzoek kunnen we u informeren of wij u kunnen helpen.
Onze specialisten staan voor u klaar!
Het functioneel neurologisch onderzoek
Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.
De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:
Vraaggesprek
Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.
Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.
Kwantificeren van testuitslagen
In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.
Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Jouw weg naar herstel
Eén week intensief behandelen
Stap 1
Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)
U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.
Stap 2
Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)
Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.
Stap 3
Rehabilitatie week (in 5 dagen)
We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.
Stap 4
Nazorg
Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.