Kan ik nog werken met het post commotioneel syndroom (en zo ja, hoe?)
Kan ik nog werken met het post commotioneel syndroom (en zo ja, hoe?)
Wanneer u door een ongeluk of een hersenschudding het post commotioneel syndroom oploopt (PCS), dan is de eerste stap het weer herstellen [1]. U wilt van uw hoofdpijn afkomen, u wilt u weer kunnen concentreren, normaal kunnen zien en uw energie weer terugkrijgen [2].
Maar u wilt ook weer deel kunnen nemen aan de maatschappij. Dat betekent dat u kunt ontspannen met vrienden of familie, uw hobby’s weer kan oppakken en weer op pad kan gaan.
En u wilt (weer) kunnen werken. Want ook dat is een belangrijk onderdeel van het leven van de meeste mensen. Wij vertellen u in dit artikel wat uw vooruitzichten zijn en hoe u de grootste kans op volledig herstel en re-integratie maakt.
Rust als eerste stap in het herstel van PCS, maar wat komt hierna?
Het klinkt niet spannend of vernieuwend, maar het de belangrijkste eerste stap is rust. Geef uw neuronen (hersencellen) de kans om te herstellen. Een gekneusde enkel mag u niet te veel belasten, hetzelfde geldt voor een gekwetst brein.
Wanneer u uw brein weer snel intensief gebruikt, dan belast u structuren die moeten herstellen. Er is niet alleen directe schade maar vaak ook indirecte schade. Deze indirecte schade kan toenemen wanneer u niet voldoende rust neemt. De genezing heeft tijd nodig.
Maar in sommige gevallen wordt duidelijk dat alleen rust niet het gewenste herstel geeft. Wanneer u het post commotioneel syndroom ontwikkelt, dan herstelt u dus niet volledig. Uw brein blijft in meer of mindere mate beschadigd en functioneert niet meer zoals voor het ongeval.
Dit kan grote invloed hebben op uw leven en ook uw werk. Want het is niet eenvoudig om te werken wanneer u last heeft van vermoeidheid, concentratie verlies, hoofdpijn, stemmingsklachten of een gevoel van “mist in uw hoofd”.
Voor mensen in deze doelgroep hebben wij ons functioneel neurologisch onderzoek (FNO) waarbij wij in kaart brengen welke hersenfuncties zijn verstoord [3]. Dit onderzoek geeft aanknopingspunten om een rehabilitatie te starten. Dit is gespecialiseerde therapie die volledig op u is afgestemd.
Terugkeer in het werk kan een doelstelling zijn van de therapie.
Re-integratie op het werk na of met het post commotioneel syndroom
Er zijn grofweg drie manieren om toch weer aan het werk te gaan terwijl u nog klachten van PCS ervaart.
- U kunt accepteren dat u heeft ingeleverd en alternatieve werkzaamheden gaan doen
- U kunt weer rustig beginnen en hopen dat u met de tijd weer verder zal herstellen
- U kunt sterk inzetten op herstel zodat u weer de oude wordt voordat u begint met werken
Natuurlijk geeft niemand in eerste instantie de voorkeur aan optie 1. Helaas zijn optie 2 en optie 3 niet altijd mogelijk. Toch heeft in onze ogen optie 2 of optie 3 wel de voorkeur. Want net zoals u na een zware operatie moet revalideren, zo moet u dit met het post commotioneel syndroom ook.
Wij werken dan ook veel met het UWV, arbodiensten of re-integratiebureaus om mensen met PCS weer aan het werk te krijgen. De inzet is hierbij terugkeer in de oude/gewenste functie, maar soms is kan ook een andere stap vooruit al voor veel opluchting zorgen [4].
Terugkeer naar het werk met PCS bij Amsterdam Brain Center
Afhankelijk van de uitkomsten van het FNO richten wij een behandelweek in. Tijdens deze week doorloopt u tientallen verschillende therapieën die allemaal gericht zijn op een deel van uw brein of een hersenfunctie.
In veel gevallen past deze rehabilitatie binnen een re-integratie traject en wil de werkgever meedenken in de vergoeding van het traject.
Wij denken graag met u mee wanneer u vragen heeft over de mogelijkheden die wij u kunnen bieden.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
“Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”
– Liesje Blue
Het functioneel neurologisch onderzoek
Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten [3]. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.
De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:
Vraaggesprek
Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.
Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.
Kwantificeren van testuitslagen
In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.
Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Jouw weg naar herstel
Eén week intensief behandelen
Stap 1
Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)
U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.
Stap 2
Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)
Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.
Stap 3
Rehabilitatie week (in 5 dagen)
We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.
Stap 4
Nazorg
Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.