Hoe weet u of u last heeft van het POTS (syndroom)?
Hoe weet u of u last heeft van het POTS (syndroom)?
Specialist in Neurologische klachten
Specialist in Neurologische klachten
De naam geeft verder al voor een deel aan waar het om gaat bij POTS. In sommige houdingen ontstaan er hartklachten. Voor veel mensen staan deze hartklachten echter niet direct op de voorgrond. Ze ervaren veel meer klachten.
In dit artikel lopen we de symptomen van POTS samen met u door. Dit geeft u een indicatie of u misschien last hebt van POTS.
Maar besef goed: Dit geeft een indicatie, geen echte diagnose en geen zekerheid. Die zekerheid kan alleen door een geoefende specialist worden gegeven.
Uw bloeddruk en hartslag worden door uw brein gereguleerd
Op het moment dat u vanuit een zittende houding gaat staan, verandert uw bloeddruk. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de veranderende houding er niet opeens zorgt dat al het bloed naar uw benen stroomt.
Het verhogen van de bloeddruk gebeurt in dit geval doordat de aderen vernauwen. Dit zorgt voor minder plek voor het bloed, waardoor de druk automatisch stijgt.
Het is dus heel gezond dat de hersenen uw bloeddruk en hartslag kunnen reguleren. Dit gebeurt zonder dat u zich hiervan bewust bent. Het zenuwstelsel kan deze beslissing autonoom nemen, zonder dat uw bewustzijn hiervoor nodig is. Het is daarom een autonome functie van uw zenuwstelsel.
Helaas gaat deze autonome werking in sommige gevallen niet goed. Er ontstaan dan klachten die dysautonomie worden genoemd. Dit zijn zaken die optreden doordat het brein niet goed in staat is alle autonome processen te reguleren.
POTS: Wat is er precies aan de hand?
Op het moment dat u gaat staan, zou uw bloeddruk tijdelijk moeten stijgen om het hoogteverschil op te vangen. Bij POTS is deze reactie van het lichaam echter niet in orde.
Op het moment dat iemand met POTS gaat staan, dan reageren de bloedvaten onvoldoende. De bloeddruk blijft laag, waardoor de hersenen onvoldoende bloed ontvangen omdat het bloed in de benen zakt.
De hersenen reageren door het afgeven van extra hormonen (epinephrine of adrenaline) om de bloedvaten sterker te laten vernauwen. Er wordt zoveel hormoon afgegeven, dat ook het hart hier op reageert. De hartslag stijgt snel, dit merkt u wanneer u gaat staan.
Dit is echter niet het enige dat u merkt.
Heeft u last van POTS klachten (symptomen POTS)?
Maar er zijn meer symptomen. De daling van bloeddruk en de extra afgifte van hormonen heeft namelijk ook effect op andere processen in uw lichaam.
U kunt allerlei andere klachten ervaren, die vaak weinig specifiek zijn. Dit betekent dat ze bij allerlei aandoeningen kunnen passen. Daarom is de verhoging van de hartslag het symptoom dat het meest kenmerkend is.
Andere symptomen die kunnen optreden zijn:
- Angsten
- Slaapproblemen
- Flauwvallen
- Vermoeidheid
- Slaapproblemen
- Hoofdpijn
- Wazig zien
- Overmatig transpireren
- Angsten of stemmingsklachten
- Moeite met ademhalen of slikken
- Draaierigheid
- Kortademigheid
- Misselijkheid
- Gebrek aan energie
Wanneer u meerdere van deze klachten heeft, kan het dus verstandig zijn om een aantal keren te gaan zitten en staan, om te kijken wat er met uw hartslag gebeurt.
Vanzelfsprekend is het altijd verstandig om naar een arts of naar ons centrum te gaan. Dan kan een ervaren zorgverlener naar uw klachten kijken.
Gesprek met Amsterdam Brain Center
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
“Op het moment dat iemand met POTS gaat staan, dan reageren de bloedvaten onvoldoende. De bloeddruk blijft laag, waardoor de hersenen onvoldoende bloed ontvangen omdat het bloed in de benen zakt.”
– Amsterdam Brain Center
Zorg bij het POTS syndroom bij het Amsterdam Brain Center
POTS is namelijk een probleem met het autonome zenuwstelsel. Dit is het deel van de hersenen dan onbewust zijn werk doet. Er zijn verschillende dingen die wij kunnen doen die mogelijk een positief effect hebben.
Om uw gezondheid en de betrokken hersenfuncties beter in kaart te brengen, doen wij een functioneel neurologisch onderzoek. Dit onderzoek brengt niet alleen al uw klachten in kaart, we onderzoeken hierbij ook welke hersenfuncties bij de klachten betrokken zijn.
Het onderzoek is vervolgens de basis voor het behandelplan.
Gesprek met Amsterdam Brain Center
Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Jouw weg naar herstel
Eén week intensief behandelen
Stap 1
Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)
U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.
Stap 2
Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)
Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.
Stap 3
Rehabilitatie week (in 5 dagen)
We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.
Stap 4
Nazorg
Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.