Functionele neurologie bij blijvende hoofdpijn na een ongeluk
Functionele neurologie bij blijvende hoofdpijn na een ongeluk
Enige tijd geleden werden er twee nieuwe reviews geplaatst op het Google profiel van Chiropractie Praktijk Kennemerland. Dit is de praktijk van waaruit het Amsterdam Brain Center is opgericht. U kunt deze reviews zelf nalezen via deze link.
Deze reviews zijn achtergelaten nadat ons team een aantal mensen heeft behandeld die beide veel last hadden van aanhoudende hoofdpijn na een ongeval [1].
Wij vertellen u graag meer over de achtergrond van de klachten. Maar natuurlijk willen we u vooral vertellen over de mogelijkheden die wij u willen bieden. Want ons centrum is volledig gericht op het herstel van het gezond functioneren van het brein.
Ons brein is toch goed beschermd door onze schedel?
Bij een scooterongeval of een botsing, zijn er altijd welk blauwe plekken en schaafwonden. Deze zijn vervelend, maar van tijdelijke aard. Een echt probleem zijn ze op de lange termijn dan ook niet.
Maar bij botsingen en valpartijen kan er ook een klap op het hoofd voorkomen. Gelukkig zijn onze hersenen goed beschermd door een stevige laag bot, de schedel. Er dringt niet zomaar een steen of fietsstuur door deze harde beschermlaag heen.
De ommezijde van deze bescherming, is dat het brein ook weinig ruimte heeft om uit te wijken. Wanneer we vallen kunnen we ons op onze handen opvangen of meeveren met onze benen. Het brein ligt/drijft in onze schedel en kan geen kant op. Bij een stevige klap, botsen onze hersenen dan ook tegen de binnenkant van onze schedel.
Op de korte termijn kunt u hierdoor draaierig of duizelig zijn of zelfs het bewustzijn verliezen. De gevolgen op de langere termijn kunnen hevig zijn. Het zijn die lange termijn gevolgen zoals hoofdpijn, waarvoor veel mensen ons centrum bezoeken [2].
Waarom ontstaat er hoofdpijn na een ongeval?
De hoofdpijn kan op verschillende manieren ontstaan. Om dit goed te begrijpen is het belangrijk dat u weet wat hoofdpijn eigenlijk is. Hoofdpijn is namelijk niet één en dezelfde klacht. Er zijn allerlei vormen van hoofdpijn met ieder hun eigen karakteristieken en oorzaken.
Hoofdpijn is in alle gevallen een signaal dat er iets niet in orde is, dat er iets in uw lichaam is dat aandacht nodig heeft.
Een misvatting is dat de hersenen pijn doen, want ons brein zelf heeft geen gevoel. De hoofdpijn kan wel indirect ontstaan doordat er een probleem is met de hersenen, maar in het brein zelf ervaart u geen pijn.
Na een ongeval is de hoofdpijn meestal een signaal dat er iets ontregeld is in uw brein. Uw hersenen hebben niet de capaciteit om alles te doen wat er van hen wordt gevraagd en/of raken overprikkeld [3].
Hoofdpijn is vaak een signaal of een reactie op overbelasting
Na een ongeval is hoofdpijn niet ongebruikelijk, zeker niet op de lange termijn. De hoofdpijn is dan vaak een signaal van overbelasting of onvoldoende capaciteit van het brein om alle functies uit te voeren.
Dit kan komen doordat u niet in staat bent om alle prikkels en informatie te verwerken. Hierdoor raakt u oververmoeid, wat klachten kan veroorzaken [4]. Ook kan de bloedvoorziening voor bepaalde delen van uw hoofd onvolledig zijn, waardoor u klachten krijgt.
Een ander voorbeeld is schade aan het brein die zorgt voor een gebrekkige aansturing van de ogen. Hierdoor kan er veel compensatie nodig zijn waardoor u vermoeid raakt en er hoofdpijn optreedt.
De oorzaak van hoofdpijn na een ongeval kan dus zeer divers zijn. Het is onze taak om deze oorzaak tijdens het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO) te achterhalen en om hier iets aan te doen [5].
Om in aanmerking te komen voor onze therapie, kunt u contact opnemen met onze medewerkers. Zij vertellen u dan meer over de mogelijkheden.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
“Door de hulp van Irving Fox, ben ik echt stukken vooruit gegaan. Hij heeft mij geholpen met mijn vermoeiende dagelijkse hoofdpijnklachten, die ik heb opgelopen na mijn scooterongeval. Het is een verlichting om na meer dan 3 jaar eindelijk dagen te hebben zonder hoofdpijn, en daar heeft Irving een hele grote bijdrage ingeleverd. Daarnaast is de praktijk een fijne plek, waar aandachtig naar je verhaal wordt geluisterd en iedereen erg vriendelijk is, al met al een hele fijne ervaring!”
– Floor Van Eijnsbergen
Waarmee kan Amsterdam Brain Center u helpen?
Wij van Amsterdam Brain Center kunnen u helpen bij concentratieproblemen door neurologische aandoeningen, waaronder een hersenschudding. Wij zijn een internationaal bekend centrum dat gespecialiseerd is in hersenschuddingen. Onze experts baseren alle behandelingen op wetenschappelijke literatuur.
Hoe gaan wij te werk?
Allereerst brengen we uw klachten in kaart met een uitgebreid onderzoek. Zo weten we precies waar het probleem zit. De invloed van een hersenschudding beperkt zich namelijk vaak niet tot de nek of het hoofd, maar ook de hersenstam en de wervelkolom zijn vaak betrokken. Door grondig neurologisch onderzoek, kunnen wij goed in beeld brengen welke functiestoornissen er plaatsvinden. Denk aan testen van oogmotoriek, timing, balans en reactiesnelheid. Hierdoor kunnen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen om tot herstel te komen. Ieder mens is namelijk uniek.
Heeft u een zorgvraag en wilt u zich na uw ongeval graag verder verbeteren? Neem dan contact op met ons en wellicht kunnen wij u verder helpen!
Het functioneel neurologisch onderzoek
Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten [5]. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.
De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:
Vraaggesprek
Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.
Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.
Kwantificeren van testuitslagen
In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.
Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Jouw weg naar herstel
Eén week intensief behandelen
Stap 1
Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)
U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.
Stap 2
Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)
Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.
Stap 3
Rehabilitatie week (in 5 dagen)
We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.
Stap 4
Nazorg
Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.