1. functionele neurologie
 2.  » Onze zorg bij langdurige hoofdpijn/aangezichtspijn

Onze zorg bij langdurige hoofdpijn/aangezichtspijn

datum
juli 2023
leestijd
8 minuten
 1. functionele neurologie
 2.  » Onze zorg bij langdurige hoofdpijn/aangezichtspijn

Onze zorg bij langdurige hoofdpijn/aangezichtspijn

datum
juli 2023
leestijd
8 minuten
aangezichtspijn
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten

Pijn in uw hoofd of aan uw gezicht kan ervoor zorgen dat uw hele leven overhoop ligt. De pijn kan zorgen voor problemen in uw privé leven en op uw werk.

Door de pijn kan het lastig zijn te ontspannen of te concentreren. Zo kunnen zowel uw werk als uw sociale momenten worden verstoord.

Wij zien in het Amsterdam Brain Center allerlei vormen van hoofdpijn. In veel gevallen kunnen wij hier verlichting brengen door bepaalde neurologische processen beter af te stemmen.

We leggen graag uit hoe wij hierbij te werk gaan.

Hoofdpijn is vaak een signaal dat het brein is overbelast

Onze hersenen hebben geen gevoel. Dit betekent dat we op het moment dat we hoofdpijn ervaren, we dus geen sensatie van ons brein ervaren. Het zijn de structuren rondom onze hersenen die de pijn generen.

Denk hierbij aan spieren of bloedvaten. Deze hebben wel pijn receptoren en kunnen dus wel pijn ervaren. Verstoringen in ons brein, zorgen voor bijvoorbeeld de activatie van receptoren in de bloedvaten binnen het brein. Op die manier ervaren we pijn als gevolg van problematiek in het brein.

De pijn is in dit geval een signaal van het lichaam dat er iets niet in orde is. Het is onze taak om uit te zoeken wat dit is en om dit vervolgens te verhelpen.

aangezichtspijn

De invloed van hersenactiviteit op uw klachten

U heeft zelf misschien al gemerkt dat bepaalde gedragingen of aanpassen invloed hebben op de klachten. Misschien zijn er specifieke omstandigheden die een aanval van hoofdpijn uitlokken of zijn er dingen die u kunt doen om de pijn af te laten nemen.

In veel gevallen heeft de hoeveelheid prikkels die het brein te verweken heeft, invloed op de aanvallen. Door deze prikkels wordt het brein harder aan het werk gezet, de hersenactiviteit neemt dus toe.

Een toename van prikkels kan de klachten verergeren, terwijl een afname kan zorgen voor minder klachten. Op deze manier kan een drukke omgeving de hoofdpijn uitlokken of erger maken en helpt een rustige of donkere omgeving juist bij het verminderen van de klachten.

Het is geen wenselijke situatie dat uw omgeving bepaalt of u zich goed voelt of niet. Daarom is onze therapie erop gericht om uw brein te helpen om beter met prikkels om te gaan.

Binnen het Amsterdam Brain Center werken wij volgens de inzichten van functionele neurologie

De kern van onze therapie is het gebruik maken van neuroplasticiteit. Dit is het vermogen van ons brein om zich aan te passen en te vernieuwen. Hiermee bedoelen we niet zozeer dat het brein nieuwe hersencellen aanmaakt. Het effect komt met name door nieuwe verbindingen tussen hersencellen of een betere samenwerking tussen hersendelen.

U kunt dit zien als een afdeling binnen een bedrijf die soepeler gaat draaien doordat medewerkers beter overleggen, zaken beter afstemmen en gaan doen waar ze goed in zijn. Dit kan veel effectiever zijn dat het aannemen van nieuwe mensen.

Dit effect willen wij in uw brein bewerkstelligen. Wij willen verschillende delen van uw brein stimuleren om ze beter geschikt te zijn voor hun taken.

De intensieve week bij het Amsterdam Brain Center

Wij bieden deze behandeling aan door middel van wat wij noemen de “intensieve week”.

Binnen deze week starten we met het in kaart brengen van de betrokken hersengebieden/hersenfuncties en het kwantificeren van uw klachten. Dit proces herhalen we aan het einde van de week zodat we uw progressie kunnen meten.

De therapie wordt gegeven in de vorm van allerlei verschillende therapieën die specifiek zijn gericht op stimulatie van een deel van de hersenen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat we licht gebruiken om hersencellen in de cortex (het buitenste deel van uw hersenen) te stimuleren. Of dat wij de zenuwverbinding tussen uw ogen en uw brein harmoniseren door uw ogen te trainen om beter samen te werken.

De exacte invulling van de intensieve week hangt volledig af van uw persoonlijke situatie. De samenstelling van de verschillende onderdelen is dan ook voor iedereen anders. Net zoals het effect. Dit effect kan bestaan uit volledig herstel maar ook uit een afname van de klachten.

Ook dit laatste kan een enorm effect op uw leven hebben zoals in deze review wordt omschreven:

aangezichtspijn

Het Amsterdam Brain Center is de Nederlandse kliniek voor functionele neurologie

Wij bieden tientallen verschillende therapieën aan die wij combineren om precies die hersenfuncties te stimuleren die bij u klachten geven.

Onze benadering is dan ook het tegenovergestelde van ‘one size fits all’. Iedere behandeling is maatwerk. Om in te kunnen schatten of wij u kunnen helpen, voeren wij altijd eerst een Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO) uit.

Wanneer u contact met ons opneemt, kunnen wij u informeren over de mogelijkheden die wij voor u hebben.

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

  – Liesje Blue

  Waarmee kan Amsterdam Brain Center u helpen?

  Wij van Amsterdam Brain Center kunnen u helpen bij concentratieproblemen door neurologische aandoeningen, waaronder een hersenschudding. Wij zijn een internationaal bekend centrum dat gespecialiseerd is in hersenschuddingen. Onze experts baseren alle behandelingen op wetenschappelijke literatuur.

  Hoe gaan wij te werk?
  Allereerst brengen we uw klachten in kaart met een uitgebreid onderzoek. Zo weten we precies waar het probleem zit. De invloed van een hersenschudding beperkt zich namelijk vaak niet tot de nek of het hoofd, maar ook de hersenstam en de wervelkolom zijn vaak betrokken. Door grondig neurologisch onderzoek, kunnen wij goed in beeld brengen welke functiestoornissen er plaatsvinden. Denk aan testen van oogmotoriek, timing, balans en reactiesnelheid. Hierdoor kunnen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen om tot herstel te komen. Ieder mens is namelijk uniek.

  Heeft u een zorgvraag en wilt u zich na uw ongeval graag verder verbeteren? Neem dan contact op met ons en wellicht kunnen wij u verder helpen!

  Het functioneel neurologisch onderzoek

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek
  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen
  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

    

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Jouw weg naar herstel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)

   U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.

   Stap 2

   Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)

   Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.

   Stap 3

   Rehabilitatie week (in 5 dagen)

   We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.

   Stap 4

   Nazorg

   Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.

   Het 5 daagse behandeltraject

   Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oogsprongsbeweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten waaraan uw klachten te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen

     Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.

     Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.