1. functionele neurologie
 2.  » Blijft u problemen houden met slapen na een hersenschudding?

Blijft u problemen houden met slapen na een hersenschudding?

datum
augustus 2023
leestijd
7 minuten
 1. functionele neurologie
 2.  » Blijft u problemen houden met slapen na een hersenschudding?

Blijft u problemen houden met slapen na een hersen-schudding?

datum
augustus 2023
leestijd
7 minuten
Slaapproblemen Hersenschudding
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten

Het is misschien een verrassende statistiek: Zo’n 50% van de mensen met hersenletsel heeft last van slaapklachten.  Slaapklachten zijn dus een heel groot probleem na een hersenschudding!

Dit zorgt ook nog voor allerlei extra problemen, omdat slaap essentieel is om te herstellen. Niet alleen voor ons lichaam, vooral ook voor ons brein. De slaapproblemen zijn daardoor niet alleen een opzichzelfstaand probleem, ze kunnen ook nog eens andere klachten veroorzaken of verergeren.

Het is daarom belangrijk om dergelijke klachten serieus te nemen, want ze kunnen veel invloed hebben. Wij zijn dan ook extra beducht voor slaapproblemen wanneer mensen ons centrum bezoeken, omdat deze vaak onderbelicht blijven.

Waarom ontstaan er zo vaak slaapproblemen na hersenletsel?

Ons brein bepaalt of wij ons actief voelen of niet. Wanneer het ’s morgens licht wordt en de dag aanbreekt, dan komt ons brein in een actieve stand. Hierdoor kunnen wij goed presteren gedurende de dag.

Aan het einde van de dag schakelt het brein af. We worden rustiger en slaperiger. Dit zorgt ervoor dat we makkelijker in slaap vallen en dat we ook goed kunnen doorslapen.

Het lukt veel mensen bijvoorbeeld nog wel om overdag in slaap te vallen en om een dutje te doen. Maar vaak worden we dan wel na enige tijd weer wakker, terwijl we in de nacht zo 8 uur achter elkaar doorslapen. Dit is een gevolg van het ritme van ons brein.

Wanneer de hersenen van slag zijn, kan dit natuurlijke ritme verstoord raken. Op het moment dat de hersenen nog actief zijn, is het lastig om in slaap te vallen of om lang door te slapen. U kunt moeite krijgen met in slaap vallen, vaak wakker worden, ondiep slapen, onrustig slapen, afwijkende slaaptijden krijgen of heel moeilijk wakker worden.

Hersenschudding Slaapproblemen

De effecten van slecht slapen op het brein en de gezondheid

We weten allemaal wel dat we herstellen en opladen tijdens het slapen. Wanneer we te weinig kwalitatieve slaap hebben, dan is er onvoldoende herstel voor ons lichaam en voor ons brein.
Dit zorgt er niet alleen voor dat we ons minder prettig voelen. Bestaande klachten worden hierdoor vaak erger en er kunnen nieuwe klachten ontstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Concentratieproblemen
  • Stemmingswisselingen
  • Verminderd geheugen
  • Minder goede sociale capaciteiten
 • Dit is extra vervelend wanneer er al sprake is van hersenletsel. Na een hersenschudding is het essentieel dat het brein kan herstellen. Dit geldt niet alleen voor de eerste weken, dit is nog lange tijd na de klap nodig.

  Slecht slapen kan op deze manier ervoor zorgen dat andere klachten langer aanwezig blijven. Het is dus een serieus probleem, dat helaas lang niet altijd als zodanig wordt behandeld.

  Onze zorg bij slaapproblemen

  We zien zowel mensen die maanden/jaren na een hersenschudding nog steeds veel slaperiger zijn dan dat zij voor de hersenschudding waren. We zien ook mensen waarbij slapen juist veel moeilijker is geworden na de hersenschudding.

  In beide gevallen is dit een gevolg van veranderingen in het brein. Dit is niet altijd het gevolg van directe schade aan een bepaald hersengebied. Het kan ook zo zijn dat de wisselwerking tussen bepaalde hersendelen is verstoord of dat er een overbelasting is van een bepaald hersengebied.

  Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in de formatio reticularis of het achterste deel van de hypothalamus. Deze gebieden kunnen ontregeld raken door prikkels vanuit andere hersengebieden zoals de hersenstam.

  Bij het functioneel neurologisch onderzoek (FNO) brengen wij in kaart welke functies er ontregeld zijn. Wij kunnen aan de hand hiervan bepalen welke therapieën wij in kunnen zetten om te proberen uw klachten te verminderen.

  Welke zorg u krijgt, is dus volledig afhankelijk van uw specifieke situatie en de bevindingen tijdens het FNO.

  Kom met slaapproblemen na een hersenschudding naar het Amsterdam Brain Center

  Ons centrum biedt zorg volgens de principes van functionele neurologie. Dat betekent dat wij allerlei verschillende therapieën inzetten om de harmonie van uw brein te herstellen.

  Dit klinkt best abstract. In de praktijk is dit juist super praktisch. Wij willen de hersengebieden stimuleren die onvoldoende actief zijn en de hersengebieden afremmen die te actief zijn. Dit doen wij in de praktijk door tientallen verschillende therapieën, die allemaal een specifiek doel hebben.

  Wij leggen u graag uit hoe wij dit doen. Wanneer u meer wilt weten, dan helpen wij u graag telefonisch verder of reageren wij op uw mail.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

    

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

   – Liesje Blue

   Waarmee kan Amsterdam Brain Center u helpen?

   Wij van Amsterdam Brain Center kunnen u helpen bij concentratieproblemen door neurologische aandoeningen, waaronder een hersenschudding. Wij zijn een internationaal bekend centrum dat gespecialiseerd is in hersenschuddingen. Onze experts baseren alle behandelingen op wetenschappelijke literatuur.

   Hoe gaan wij te werk?
   Allereerst brengen we uw klachten in kaart met een uitgebreid onderzoek. Zo weten we precies waar het probleem zit. De invloed van een hersenschudding beperkt zich namelijk vaak niet tot de nek of het hoofd, maar ook de hersenstam en de wervelkolom zijn vaak betrokken. Door grondig neurologisch onderzoek, kunnen wij goed in beeld brengen welke functiestoornissen er plaatsvinden. Denk aan testen van oogmotoriek, timing, balans en reactiesnelheid. Hierdoor kunnen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen om tot herstel te komen. Ieder mens is namelijk uniek.

   Heeft u een zorgvraag en wilt u zich na uw ongeval graag verder verbeteren? Neem dan contact op met ons en wellicht kunnen wij u verder helpen!

   Het functioneel neurologisch onderzoek

   Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

   De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

   Vraaggesprek
   Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

   Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
   In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

   Kwantificeren van testuitslagen
   In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

   Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
   In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Jouw weg naar herstel

    Eén week intensief behandelen

    Stap 1

    Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)

    U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.

    Stap 2

    Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)

    Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.

    Stap 3

    Rehabilitatie week (in 5 dagen)

    We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.

    Stap 4

    Nazorg

    Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.

    Het 5 daagse behandeltraject

    Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

    Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

    In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

    • Meting van oogbeweging
    • Meten van draaiduizeligheid
    • Balans testen en metingen
    • Analyse van oogsprongsbeweging
    • Een psychosociale test

    Wilt u weten waaraan uw klachten te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

    Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

      

     Functionele Neurologie

     Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

     Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

     Functionele Neurologie

     Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

     Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

     Functionele Neurologie

     Ik voel mij weer gewoon mens!

     Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

     Gesprek met Amsterdam Brain Center

     Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

      verbergen

      Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.

      Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.