Blijft u problemen houden met slapen na een hersenschudding?
Blijft u problemen houden met slapen na een hersen-schudding?
Het is misschien een verrassende statistiek: Zo’n 50% van de mensen met hersenletsel heeft last van slaapklachten [1]. Slaapklachten zijn dus een heel groot probleem na een hersenschudding!
Dit zorgt ook nog voor allerlei extra problemen, omdat slaap essentieel is om te herstellen. Niet alleen voor ons lichaam, vooral ook voor ons brein. De slaapproblemen zijn daardoor niet alleen een opzichzelfstaand probleem, ze kunnen ook nog eens andere klachten veroorzaken of verergeren.
Het is daarom belangrijk om dergelijke klachten serieus te nemen, want ze kunnen veel invloed hebben. Wij zijn dan ook extra beducht voor slaapproblemen wanneer mensen ons centrum bezoeken, omdat deze vaak onderbelicht blijven.
Waarom ontstaan er zo vaak slaapproblemen na hersenletsel?
Aan het einde van de dag schakelt het brein af. We worden rustiger en slaperiger. Dit zorgt ervoor dat we makkelijker in slaap vallen en dat we ook goed kunnen doorslapen.
Het lukt veel mensen bijvoorbeeld nog wel om overdag in slaap te vallen en om een dutje te doen. Maar vaak worden we dan wel na enige tijd weer wakker, terwijl we in de nacht zo 8 uur achter elkaar doorslapen. Dit is een gevolg van het ritme van ons brein.
Wanneer de hersenen van slag zijn, kan dit natuurlijke ritme verstoord raken. Op het moment dat de hersenen nog actief zijn, is het lastig om in slaap te vallen of om lang door te slapen. U kunt moeite krijgen met in slaap vallen, vaak wakker worden, ondiep slapen, onrustig slapen, afwijkende slaaptijden krijgen of heel moeilijk wakker worden.
De effecten van slecht slapen op het brein en de gezondheid
Dit zorgt er niet alleen voor dat we ons minder prettig voelen. Bestaande klachten worden hierdoor vaak erger en er kunnen nieuwe klachten ontstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Concentratieproblemen
- Stemmingswisselingen
- Verminderd geheugen
- Minder goede sociale capaciteiten
Dit is extra vervelend wanneer er al sprake is van hersenletsel. Na een hersenschudding is het essentieel dat het brein kan herstellen. Dit geldt niet alleen voor de eerste weken, dit is nog lange tijd na de klap nodig.
Slecht slapen kan op deze manier ervoor zorgen dat andere klachten langer aanwezig blijven. Het is dus een serieus probleem, dat helaas lang niet altijd als zodanig wordt behandeld.
Onze zorg bij slaapproblemen
We zien zowel mensen die maanden/jaren na een hersenschudding nog steeds veel slaperiger zijn dan dat zij voor de hersenschudding waren. We zien ook mensen waarbij slapen juist veel moeilijker is geworden na de hersenschudding.
In beide gevallen is dit een gevolg van veranderingen in het brein. Dit is niet altijd het gevolg van directe schade aan een bepaald hersengebied. Het kan ook zo zijn dat de wisselwerking tussen bepaalde hersendelen is verstoord of dat er een overbelasting is van een bepaald hersengebied.
Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in de formatio reticularis of het achterste deel van de hypothalamus [2]. Deze gebieden kunnen ontregeld raken door prikkels vanuit andere hersengebieden zoals de hersenstam.
Bij het functioneel neurologisch onderzoek (FNO) brengen wij in kaart welke functies er ontregeld zijn. Wij kunnen aan de hand hiervan bepalen welke therapieën wij in kunnen zetten om te proberen uw klachten te verminderen.
Welke zorg u krijgt, is dus volledig afhankelijk van uw specifieke situatie en de bevindingen tijdens het FNO.
Kom met slaapproblemen na een hersenschudding naar het Amsterdam Brain Center
Dit klinkt best abstract. In de praktijk is dit juist super praktisch. Wij willen de hersengebieden stimuleren die onvoldoende actief zijn en de hersengebieden afremmen die te actief zijn. Dit doen wij in de praktijk door tientallen verschillende therapieën, die allemaal een specifiek doel hebben.
Wij leggen u graag uit hoe wij dit doen. Wanneer u meer wilt weten, dan helpen wij u graag telefonisch verder of reageren wij op uw mail.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
“Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”
– Liesje Blue
Bronvermelding:
[1] Pryce CR, Fontana A (2012). “Depression in Autoimmune Diseases.” Frontiers in Immunology, 3, 357. Depressionin Autoimmune Diseases.
[2] Wikipedia. (z.d.). Formatio reticularis.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.
Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.