Hoe wij bij het Amsterdam Brain Center een Whiplash behandelen
Hoe wij bij het Amsterdam Brain Center een Whiplash behandelen
De whiplash is een bekende aandoening waarover veel misverstanden de ronde doen. Veel mensen weten wel dat een whiplash kan ontstaan na bijvoorbeeld een aanrijding van achteren. Maar toch hangt er een zweem van onduidelijkheid rondom de aandoening.
In dit artikel leggen wij uit wat een whiplash is (en wat een whiplash niet is) en hoe wij de aandoening behandelen [1]. De kern van onze behandeling is het rehabiliteren van het zenuwstelsel, omdat een whiplash een neurologisch probleem is.
Dit betekent dat wij met onze therapie de verschillende delen van het zenuwstelsel en verschillende functies van het brein op elkaar afstemmen. Voor deze therapie ontvangen wij mensen van over de hele wereld in ons centrum.
Welke oorzaak ligt er ten grondslag aan de whiplash?
De whiplash is een acceleratie-deceleratie trauma. Dat betekent dat er eerst is versneld, waarna er sterk wordt geremd. Het hoofd en de nek zwaaien hierdoor naar voren en naar achteren, waardoor er meerdere structuren in het nauw komen en kunnen beschadigen [2].
Deze beschadigen kunnen ontstaan aan spieren, ligamenten (banden), wervels of zenuwen. Vaak zijn het vooral de spieren en ligamenten die beschadigen. Dit kan zorgen voor een verstoring van de signalen die het brein ontvangt.
In de spieren in de nek liggen kleine zenuwuiteinden die spierspoeltjes genoemd worden. Deze versturen informatie over de stand van het lichaam naar de hersenen. Wanneer de spieren in de nek zijn beschadigd, kan deze informatie vertekend worden.
Het brein ontvangt hierdoor onvolledige (of niet kloppende) informatie over het lichaam. Het kost het brein enerzijds veel moeite en energie om deze foutieve informatie te verwerken. Anderzijds kan er voor het brein onduidelijkheid ontstaan over de exacte houding van het lichaam. De gevolgen hiervan kunnen bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid zijn [3].
Naast de spierspoeltjes kunnen er ook andere structuren in de nek en schedelbasis beschadigd zijn. Deze beschadigingen zorgen voor neurale problemen, doordat het de werking van het brein op verschillende manieren wordt verstoord. Vaak komt dit doordat de aanvoer naar het brein is verstoord.
De exacte vorm van verstoring en het effect hiervan op de hersenen is leidend bij het vormgeven van onze therapie.
Onze behandeling van whiplash klachten
Binnen ons expertisecentrum wordt een whiplash grofweg tweeledig behandeld. Het eerste deel van de behandeling richt zich op herstel van nekregio. Denk hierbij aan het verminderen van de ontstekingsreactie, zwelling en spierzwakte/overbelasting.
In deze regio ontstaan prikkels die de werking van het brein verstoren. De behandeling kan bestaan uit spierversterkende oefeningen, houdingsaanpassingen of eventueel chiropractische manipulaties. Allemaal gericht op lokaal herstel van de nek.
Daarnaast richt de behandeling zich op de prikkelverwerking door de hersenen. Dit is namelijk hetgeen wat de uiteindelijke klachten geeft. Het brein is niet in staat om deze prikkels op een goede manier te verwerken. Dit komt in de meeste gevallen door een te grote hoeveelheid prikkels (door de beschadigingen), door tegenstrijdige informatie (door de beschadigingen) en door verminderde capaciteit van het brein.
Wij bieden onze behandeling bij whiplash klachten aan in de vorm van een volle week van therapie [4]. Binnen deze week zijn er allerlei verschillende behandelingen, testen, trainingen, neuro feedback en actieve stimulatie.
Al deze therapieën zijn erop gericht om het brein weer in staat te stellen de benodigde hoeveelheid informatie te kunnen verwerken.
Hoe kunt u zich deze intensieve behandelweek voorstellen?
Wanneer u dit vergelijkt met het vervoeren van spullen over de weg, kunt u zich dit ongeveer als volgt voorstellen. Uw brein moet een grote hoeveelheid informatie verwerken, alsof er veel goederen naar één bepaalde plek vervoerd moeten worden. Dit kan files op verbindingswegen of in steden veroorzaken.
Soms resulteert dit in overname van functies door andere hersengebieden (vergelijkbaar met meer plekken waar de spullen naartoe kunnen). Soms worden bestaande verbindingen versterkt, waardoor deze meer capaciteit aankunnen (wegen worden verbreed). Soms worden hersengebieden op een andere manier ingeschakeld of bereikt (een omweg).
Op deze manier kunt u zich ongeveer de werking van onze therapie voorstellen.
Welkom bij het Amsterdam Brain Center
Afhankelijk van de neuroplasticiteit van uw brein in combinatie met de beschadigingen en uw persoonlijke situatie [5]. Reageert uw brein op een bepaalde manier op de rehabilitatie week. Wij zien in de meeste gevallen een grote tot zeer grote vooruitgang in mogelijkheden en een afname van de klachten. Wij doen aan het begin en aan het einde van de week een uitgebreide meting om het effect van de therapie zowel kwalitatief als kwantitatief in kaart te brengen. We nemen deze gemiddelde uitkomsten graag met u door om u een beeld te geven wat er bij u mogelijk is.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
“Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”
– Liesje Blue
Waarmee kan Amsterdam Brain Center u helpen?
Hoe gaan wij te werk?
Allereerst brengen we uw klachten in kaart met een uitgebreid onderzoek. Zo weten we precies waar het probleem zit. De invloed van een hersenschudding beperkt zich namelijk vaak niet tot de nek of het hoofd, maar ook de hersenstam en de wervelkolom zijn vaak betrokken. Door grondig neurologisch onderzoek, kunnen wij goed in beeld brengen welke functiestoornissen er plaatsvinden. Denk aan testen van oogmotoriek, timing, balans en reactiesnelheid. Hierdoor kunnen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen om tot herstel te komen. Ieder mens is namelijk uniek.
Heeft u een zorgvraag en wilt u zich na uw ongeval graag verder verbeteren? Neem dan contact op met ons en wellicht kunnen wij u verder helpen!
Het functioneel neurologisch onderzoek
Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten [6]. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.
De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:
Vraaggesprek
Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.
Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.
Kwantificeren van testuitslagen
In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.
Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Jouw weg naar herstel
Eén week intensief behandelen
Stap 1
Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)
U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.
Stap 2
Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)
Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.
Stap 3
Rehabilitatie week (in 5 dagen)
We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.
Stap 4
Nazorg
Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.