1. functionele neurologie
 2.  » Wat is het verschil tussen een hersenschudding en een hersenkneuzing

Wat is het verschil tussen een hersenschudding en een hersenkneuzing?

datum
maart 2023
leestijd
8 minuten
 1. functionele neurologie
 2.  » Wat is het verschil tussen een hersenschudding en een hersenkneuzing

Wat is het verschil tussen een hersenschudding en een hersenkneuzing?

datum
maart 2023
leestijd
8 minuten
Klachten hersenkneuzing
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten

Ons centrum voor specialistische functioneel neurologische zorg ziet zeer uiteenlopende cliënten. Het grootste deel van onze cliënten komt vanwege de gevolgen van een hersenschudding. We zien ook veel mensen die geen hersenschudding, maar een hersenkneuzing hebben meegemaakt.

Er zitten belangrijke verschillen tussen de twee aandoeningen. De belangrijkste is dat de schade bij een hersenkneuzing groter is. Bij een hersenschudding is er sprake van lichte schade, terwijl de schade bij een hersenkneuzing groot kan zijn. In veel gevallen blijven er daarom restverschijnselen over na een hersenkneuzing.

Toch is er met de juiste revalidatie, vaak nog veel herstel mogelijk na een hersenkneuzing.

Wat is er precies aan de hand bij een hersenkneuzing?

Een hersenkneuzing ontstaat door een ongeval, val of klap. Hierbij “stuiteren” de hersenen heen en weer binnen de schedel en komen deze hard in aanraking met het bot. Hierdoor ontstaat er schade aan het brein. De medische term voor hersenkneuzing is contusio cerebri of hersentrauma.

Deze schade is er niet alleen aan de hersencellen (neuronen) zelf, maar ook aan de verbindingen tussen de hersencellen en de cellen die de hersencellen ondersteunen (gliacellen).

Daarnaast treedt er zwelling op binnen de schedel. Hiervoor is geen ruimte, waardoor het hersenweefsel in de verdrukking komt. Ook dit zorgt voor schade aan het brein.

Evaluatie hersenkneuzing

Hoe weet u of u een hersenkneuzing heeft gehad?

Er is dus een flinke klap op het hoofd nodig. Maar bij een hersenkneuzing zijn er ook enkele signalen die wijzen op de ernst van het letsel. Ten eerste bent u bij een hersenkneuzing altijd enige tijd buiten westen. Door de klap bent u minimaal een kwartier bewusteloos.

Dit kan ook bij een hersenschudding het geval zijn, maar bij een hersenkneuzing bent u langer dan enkele tellen/minuten bewusteloos. Er zijn echter meer symptomen:

 • Geheugenverlies voor langere tijd
 • Moeite met het verwerken van informatie
 • Motorische problemen of uitval van lichaamsdelen
 • Cognitieve veranderingen zoals verward gedrag
 • Visus problemen zoals dubbelzien of slecht zien

Dit zijn allemaal signalen van schade aan het brein, die het noodzakelijk maakt dat u hierop acteert. Allereerst is rust extreem belangrijk, maar u zult ook met een specialist moeten overleggen om uw herstel te bespreken.

Er is stevige schade aan uw brein, die u niet mag negeren. Helaas gebeurt dit nog steeds door een deel van de mensen die een hersenschudding of hersenkneuzing meemaken.

Wat kunnen u en wij doen tegen de gevolgen van een hersenschudding?

Onze hersencellen regenereren weinig tot niet. Dit betekent dat er niet, zoals bijvoorbeeld bij een snee in onze vinger, weer cellen bijkomen. Wanneer er schade is aan de hersencellen, dan is deze schade vaak blijvend.

Dat betekent niet dat u niets kunt doen tegen de gevolgen van de schade. Ons brein is namelijk ook zeer plastisch, wat betekent dat het zich heel goed kan aanpassen aan veranderingen of nieuwe omstandigheden.

Hoewel de schade aan de hersencellen dus niet zomaar zal genezen, kunt u wel veel doen om uw hersenen beter om te laten gaan met schade. Bijvoorbeeld door nieuwe verbindingen aan te leggen of door andere hersengebieden extra functies te laten uitvoeren.

Wij zetten bij onze therapie in op de neuroplasticiteit van ons brein

Bij onze behandeling zetten wij in op de neuroplasticiteit van uw brein. We stimuleren uw brein tot nieuwe samenwerkingen (verbindingen tussen hersencellen/hersendelen) en tot het overnemen van functies. Hierdoor is de schade er nog steeds, maar worden de gevolgen veel kleiner doordat uw brein kan compenseren.

De exacte vormgeving van onze therapie wordt bepaald door de schade aan uw brein, uw klachten en uw situatie. Bij ons Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO) stellen we deze vast. Dit is de basis van de verdere behandeling.

Kom voor de behandeling van een hersenkneuzing naar het Amsterdam Brain Center

Wij kunnen er niet zomaar voor zorgen dat er nieuwe hersencellen aangroeien. Wel kunnen wij uw brein op talloze manieren stimuleren en prikkelen om beter om te gaan met de schade.

Het gevolg is dat uw klachten afnemen en uw gezondheid beter wordt. Wij vertellen u graag meer in detail wat dit voor u zou kunnen betekenen.

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”

  – Liesje Blue

  Waarmee kan Amsterdam Brain Center u helpen?

  Wij van Amsterdam Brain Center kunnen u helpen bij concentratieproblemen door neurologische aandoeningen, waaronder een hersenschudding. Wij zijn een internationaal bekend centrum dat gespecialiseerd is in hersenschuddingen. Onze experts baseren alle behandelingen op wetenschappelijke literatuur.

  Hoe gaan wij te werk?
  Allereerst brengen we uw klachten in kaart met een uitgebreid onderzoek. Zo weten we precies waar het probleem zit. De invloed van een hersenschudding beperkt zich namelijk vaak niet tot de nek of het hoofd, maar ook de hersenstam en de wervelkolom zijn vaak betrokken. Door grondig neurologisch onderzoek, kunnen wij goed in beeld brengen welke functiestoornissen er plaatsvinden. Denk aan testen van oogmotoriek, timing, balans en reactiesnelheid. Hierdoor kunnen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen om tot herstel te komen. Ieder mens is namelijk uniek.

  Heeft u een zorgvraag en wilt u zich na uw ongeval graag verder verbeteren? Neem dan contact op met ons en wellicht kunnen wij u verder helpen!

  Het functioneel neurologisch onderzoek

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek
  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen
  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

    

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Jouw weg naar herstel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)

   U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.

   Stap 2

   Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)

   Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.

   Stap 3

   Rehabilitatie week (in 5 dagen)

   We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.

   Stap 4

   Nazorg

   Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.

   Het 5 daagse behandeltraject

   Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oogsprongsbeweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten waaraan uw klachten te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen

     Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.

     Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.