Funtionele neurologie
Wat is functionele neurologie?
Wat is functionele neurologie
Functionele neurologie is een gespecialiseerde vorm van zorg, die volledig is gericht op de hersenen en het zenuwstelsel. De therapie wordt toegepast bij verschillende vormen van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) of aandoeningen van het zenuwstelsel (neurologische aandoeningen). Binnen functionele neurologie staat de neuroplasticiteit van het brein centraal. Dit is het vermogen van zenuwcellen om te herstellen en om nieuwe verbindingen te leggen.
Door het gebruik van specifieke, niet invasieve technieken worden zenuwcellen gerehabiliteerd waardoor hersenfuncties kunnen herstellen.
“Functionele neurologie is een gespecialiseerde vorm van zorg, die volledig is gericht op de hersenen en het zenuwstelsel”
De filosofie achter functionele neurologie
De essentie van functionele neurologie is het stimuleren van het vermogen van ons brein om zich aan te passen. Ons brein heeft dit vermogen van nature, met functionele neurologie maken we gebruik van deze natuurlijke veerkracht van het brein.
U kent ongetwijfeld het spreekwoord “Er zijn meerdere wegen naar Rome”. Hiermee wordt bedoeld dat er verschillende manieren zijn om iets te doen, om het doel te bereiken.
Ook ons brein heeft vaak meerdere manieren om een functie uit te oefenen. Wanneer er om een reden geen mogelijkheid is om die functie via een bepaalde weg uit te oefenen, dan is er vaak nog wel een andere weg waarop dit nog wel kan.
Dit kan door bestaande verbindingen tussen zenuwcellen te versterken of door nieuwe verbindingen aan te leggen. Hierdoor wordt de communicatie tussen zenuwcellen of hersengebieden hersteld, waardoor de functionaliteit terugkeert.
Het totale FNO vindt plaats bij ons in de praktijk en duurt ongeveer 1.5 uur. De resultaten geven een compleet beeld van eventuele afwijkende hersenfuncties en de hierbij betrokken hersengebieden.
“De essentie van functionele neurologie is het stimuleren van het vermogen van ons brein om zich aan te passen”
Hoe werkt functionele neurologie
Met functionele neurologie helpen we zenuwcellen om alternatieve routes te vinden om hun functionaliteit uit te kunnen oefenen. Dit doen we met hele specifieke oefeningen, trainingen en behandelingen. We hebben tientallen verschillende behandelopties, die allen gericht zijn op stimulatie van een bepaalde groep zenuwcellen of hersengebied.
We kunnen bijvoorbeeld de stofwisseling van hersencellen verbeteren door deze met licht te simuleren (fotobiomodulatie). Hierdoor worden hersencellen aangezet tot meer activiteit. Door middel van Saccadometrie kunnen we de coördinatie tussen uw ogen en uw brein beïnvloeden, wat ervoor kan zorgen dat kijken voor u veel minder vermoeiend wordt.
Op deze manier beschikt ons centrum voor functionele neurologie over tientallen verschillende therapieën, die allemaal specifiek ingezet kunnen worden om breinfuncties te herstellen. Bij het behandelen van aandoeningen, zetten we verschillende therapieën in om op meerdere manieren het brein te stimuleren. Dit is intensief, maar ook heel krachtig.
Bij welke aandoeningen kan functionele neurologie helpen
Functionele neurologie is met name effectief bij niet aangeboren hersenletsel. Dus bij verstoringen of beschadigen van het brein en zenuwstelsel, die u ergens tijdens u leven hebt opgelopen. Dit kunnen klachten zijn die u overhoudt na een ongeval waarbij u een hersenschudding of whiplash hebt opgelopen. We zien in het Amsterdam Brain Center dan ook veel mensen die na jaren nog met de gevolgen van een ongeluk kampen.
We behandelen ook mensen met klachten als migraine, duizeligheid of concentratie problemen. Ongeacht hoe lang deze al aanwezig zijn. Afhankelijk van de klacht en de onderliggende oorzaak, is het doel van de therapie volledig herstel of vermindering van de klachten/verbetering van het dagelijks functioneren. Voor de één is dus volledig herstel mogelijk. Terwijl iemand anders al enorm geholpen is bij het verminderen van de klachten.
Functionele neurologie kan behulpzaam zijn bij iedere aandoening of klacht waarbij we het brein kunnen prikkelen om nieuwe verbindingen aan te leggen of andere bestaande verbindingen te gebruiken. Dit kan door bestaande verbindingen tussen zenuwcellen te versterken of door nieuwe verbindingen aan te leggen. Hierdoor wordt de communicatie tussen zenuwcellen of hersengebieden hersteld, waardoor de functionaliteit terugkeert.
Het totale FNO vindt plaats bij ons in de praktijk en duurt ongeveer 1.5 uur. De resultaten geven een compleet beeld van eventuele afwijkende hersenfuncties en de hierbij betrokken hersengebieden.