Onze zorg bij concentratie problemen door Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)
Onze zorg bij concentratie problemen door Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)
Onze hersenen zijn een prachtig en complex orgaan, dat ons definieert als mensen. Maar hoe gracieus de werking ook kan zijn, ons brein is ook relatief kwetsbaar.
Een zware bevalling (zuurstofgebrek), ongelukken, hersenbloedingen of hersenschuddingen kunnen allemaal zorgen voor schade aan ons brein.
De gevolgen hiervan kunnen heel divers zijn. Een gevolg dat relatief vaak voorkomt bij NAH, is een verminderde concentratie. Vaak in combinatie met sneller vermoeid en overprikkeld zijn [1].
Ons centrum heeft hiervoor een speciale therapie ontwikkeld, waar wij u graag meer over vertellen.
NAH: een zeer brede verzameling van aandoeningen
In de meeste gevallen is een gebeurtenis van buitenaf of een verstoring binnen ons lichaam de oorzaak van de schade. Er kunnen verbindingen tussen hersendelen onderbroken zijn of er kan schade zijn aan de cellen (neuronen) van het brein.
Of deze schade nu komt doordat er tijdelijk te weinig zuurstof is aangevoerd, doordat er sprake is van een aandoening of doordat er een trauma is voorgevallen, doet voor de term NAH niet ter zake.
Voor de behandeling is dit vanzelfsprekend wel van belang. Binnen de grote groep van mensen met klachten door NAH, zien wij dan ook grote verschillen.
Hoe gaan wij te werk bij concentratie klachten door NAH?
Maar we vinden het net zo belangrijk om ook zelf te constateren wat wij bij u waarnemen. Niet om eerdere professionals te controleren, maar omdat verschillende waarnemingen elkaar kunnen aanvullen.
Dit doen wij tijdens het functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO). Het FNO geeft niet zozeer informatie over hoe de schade is ontstaan. Dit geeft juist informatie over welke functies er zijn aangetast.
In het geval van concentratieklachten, doen wij verschillende testen en metingen die ons vertellen in welke mate u deze klachten ervaart en welke klachten hiermee samenhangen. Dit geeft ons waardevolle informatie over welke delen van uw brein betrokken zijn bij de klachten.
Wij merken dat in de praktijk dit voor iedereen anders kan zijn. Ons brein is flexibel en plastisch waardoor het een groot aanpassend vermogen heeft. Dat bij iedereen weer op een andere manier met de schade omgaat.
Door op een gestandaardiseerde en methodische wijze de afwijkingen in kaart te brengen, krijgen wij een goed beeld van uw hersenfuncties en kunnen we deze relateren aan uw klachten.
De uitkomst van het FNO geeft ons daardoor niet alleen een compleet beeld van uw klachten en de betrokken hersendelen/hersenfuncties, maar ook van alle interacties van uw brein (en lichaam) en mogelijke aanknopingspunten voor de therapie.
Onze therapie bij concentratieklachten door NAH
Alle therapieën zijn er op gericht het brein te stimuleren om hersenfuncties door andere hersendelen over te laten nemen, om hersendelen beter samen te laten werken of om prikkels/informatie beter te kunnen reguleren.
De exacte invulling van de behandelweek is voor iedereen anders, omdat deze volledig naar uw klachten wordt vormgegeven. Het doel is om het brein te stimuleren om andere manieren te vinden om toch haar functie volledig uit te kunnen oefenen.
Het resultaat is dan een betere concentratie en meer energie waardoor u minder snel vermoeid bent en meer prikkels kunt verwerken.
We komen graag met u in contact om u meer over onze manier van werken te vertellen.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
“Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”
– Liesje Blue
Het functioneel neurologisch onderzoek
Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten [2]. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.
De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:
Vraaggesprek
Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.
Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.
Kwantificeren van testuitslagen
In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.
Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Jouw weg naar herstel
Eén week intensief behandelen
Stap 1
Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)
U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.
Stap 2
Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)
Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.
Stap 3
Rehabilitatie week (in 5 dagen)
We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.
Stap 4
Nazorg
Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.