1. functionele neurologie
 2.  » Fabels en feiten over neuroplasticiteit (en functionele neurologie)

Fabels en feiten over neuroplasticiteit (en functionele neurologie

datum
september 2023
leestijd
7 minuten
 1. functionele neurologie
 2.  » Fabels en feiten over neuroplasticiteit (en functionele neurologie)

Fabels en feiten over neuroplasticiteit (en functionele neurologie

datum
september 2023
leestijd
7 minuten
Neuroplasticiteit
Ben Bolsenbroek
Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten

Ben Bolsenbroek
Specialist in Neurologische klachten
Neuroplasticiteit lijkt soms een beetje een “mode-term”. Er zijn allerlei mensen die praten over het activeren van je brein en het stimuleren van neuroplasticiteit.

Vaak wordt er dan een beschrijving gegeven waar wij, als daadwerkelijke behandelaren die dagelijks ons werk doen op basis van neuroplasticiteit, een beetje ongemakkelijk van worden.

Door allerlei wilde verhalen, verkeerde vertalingen of half begrepen theorieën is er heel veel onduidelijk over neuroplasticiteit. Als gevolg hiervan hebben mensen soms geen goed beeld van zaken die niet mogelijk zijn.

Maar veel mensen hebben ook geen goed begrip van wat er wel mogelijk is! Daarom willen wij een aantal zaken toelichten rondom het begrip neuroplasticiteit.

Wat is neuroplasticiteit niet?

Omdat er zoveel onjuiste informatie is, willen we aantal zaken direct ontkrachten.

Fabel 1: Neuroplasticiteit zorgt ervoor dat delen van de hersenen weer aangroeien.

Neuroplasticiteit is niet het aangroeien van beschadigde hersendelen of de grootschalige aanmaak van nieuwe hersencellen. Net zoals een vinger niet meer aangroeit, groeit ook een afgestorven deel van onze hersenen niet meer aan. Wanneer het cerebellum of de motorische cortex dus beschadigd is, dan groeit dit hersendeel niet meer terug.
We kunnen ons voorstellen dat dit vragen oproept, want mensen genezen soms toch na bijvoorbeeld een hersenbloeding? Wij leggen u in een latere alinea uit hoe dit in zijn werk gaat.

Fabel 2: Neuroplasticiteit kan worden opgewekt of van buitenaf worden aangezet

Helaas, er zijn geen middelen die ingespoten kunnen worden of truckjes die gedaan kunnen worden die zorgen dat de neuroplasticiteit toeneemt.

Wel kunt u zelf dingen doen om de plasticiteit van uw brein te stimuleren. Wij leggen in een latere alinea uit hoe dit kan.
Dit zijn twee belangrijke misverstanden, nu benoemen we een aantal zaken die wel gelden voor neuroplasticiteit.

Functionele Neurologie Feiten

Wat is neuroplasticiteit wel?

Neuroplasticiteit is het vermogen van het brein om zich aan te passen. Dit doen de hersenen meestal niet door nieuwe groepen cellen aan te laten groeien, dit gebeurt vel meer door het maken van nieuwe verbindingen.

U kunt dit ongeveer als volgt zien (let op, dit is voorbeeld, dus een versimpelde weergave!). Stelt u zich voor dat wij twee hersendelen nodig hebben om ons goed te kunnen concentreren. Eén hersengedeelte dat onze aandacht kan richten en een ander hersengedeelte dat afleidingen kan blokkeren.

Wanneer we onze aandacht kunnen richten, maar afleidingen niet kunnen blokkeren. Dan kunnen we ons maar heel kort concentreren omdat we steeds worden afgeleid.

Wanneer we wel afleidingen kunnen blokkeren, maar onze aandacht niet kunnen richten. Dan houden we ons hoofd ook niet bij het onderwerp.

De twee hersengebieden moeten dus samenwerken om de functie van een goede concentratie te kunnen geven. Wanneer de twee hersengebieden niet goed samenwerken, dan kunnen we ons niet goed concentreren.

Het samenwerken van hersengebieden gebeurt via neurologische verbinden, die zijn dan ook de essentie van neuroplasticiteit.

Het effect van neuroplasticiteit is vooral een betere samenwerking tussen hersengebieden

Bij een hersenschudding raken vaak de verbindingen tussen de beide hersengebieden beschadigd, deze werken dus niet goed meer samen.

Neuroplasticiteit is het proces dat de verbroken verbindingen tussen hersengebieden weer kan herstellen. Er is dus niet zozeer groei in de hersengebieden zelf, maar met name in de verbindingen tussen beide gebieden.

Hierdoor kunnen ze weer samenwerken, zodat ze gezamenlijk weer een hersenfunctie kunnen uitoefenen.

Neuroplasticiteit is dus het aanleggen van nieuwe verbindingen tussen hersengebieden, waardoor functies weer beter uitgevoerd kunnen worden.

Feit: Het stimuleren van neuroplasticiteit gaan niet vanzelf

We noemden al dat neuroplasticiteit niet zomaar op te wekken is. U moet dit meer zien als een training om nieuwe dingen te leren. U kunt niet leren niet om auto te rijden, om piano te spelen of om te zwemmen, via het lezen van een boek.

U moet dit echt gaan doen. U moet oefenen en trainen om beter te worden. Uw vingers leren niet piano te spelen, uw brein leert piano spelen.

Neuroplasticiteit stelt uw brein in staat om nieuwe vaardigheden te leren, doordat nieuwe verbindingen tussen hersengebieden worden gelegd.

Met onze therapie stimuleren we dan ook op allerlei manieren de aanleg van nieuwe verbindingen. Dit doen wij door u tot actie over te laten gaan. U gaat dingen ervaren, proberen en doen. Want door dingen te doen, kunt u de neuroplasticiteit stimuleren. Wij zorgen ervoor dat u precies die dingen gaat doen, die specifieke verbindingen stimuleren.

Wij kunnen aan de hand van ons functioneel neurologisch onderzoek een goede inschatting maken welke therapie en training voor u behulpzaam kan zijn. U gaat zelf aan de hand van deze bevindingen bij ons aan de slag.

Dat is de essentie van herstellen op basis van neuroplasticiteit.
U kunt ons eenvoudig bellen of mailen wanneer u meer informatie wilt hebben over hoe dit er voor u uit zou kunnen zien.

Gesprek met Amsterdam Brain Center

Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   

  Functionele Neurologie

  Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

  Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  Functionele Neurologie

  Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

  Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

  Functionele Neurologie

  Ik voel mij weer gewoon mens!

  Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

  “Neuroplasticiteit is het proces dat de verbroken verbindingen tussen hersengebieden weer kan herstellen. Er is dus niet zozeer groei in de hersengebieden zelf, maar met name in de verbindingen tussen beide gebieden.”

  – Amsterdam Brain Center

  Waarmee kan Amsterdam Brain Center u helpen?

  Wij van Amsterdam Brain Center kunnen u helpen bij concentratieproblemen door neurologische aandoeningen, waaronder een hersenschudding. Wij zijn een internationaal bekend centrum dat gespecialiseerd is in hersenschuddingen. Onze experts baseren alle behandelingen op wetenschappelijke literatuur.

  Hoe gaan wij te werk?
  Allereerst brengen we uw klachten in kaart met een uitgebreid onderzoek. Zo weten we precies waar het probleem zit. De invloed van een hersenschudding beperkt zich namelijk vaak niet tot de nek of het hoofd, maar ook de hersenstam en de wervelkolom zijn vaak betrokken. Door grondig neurologisch onderzoek, kunnen wij goed in beeld brengen welke functiestoornissen er plaatsvinden. Denk aan testen van oogmotoriek, timing, balans en reactiesnelheid. Hierdoor kunnen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen om tot herstel te komen. Ieder mens is namelijk uniek.

  Heeft u een zorgvraag en wilt u zich na uw ongeval graag verder verbeteren? Neem dan contact op met ons en wellicht kunnen wij u verder helpen!

  Het functioneel neurologisch onderzoek

  Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.

  De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:

  Vraaggesprek
  Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.

  Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
  In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.

  Kwantificeren van testuitslagen
  In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.

  Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
  In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.

  Gesprek met Amsterdam Brain Center

  Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

    

   Functionele Neurologie

   Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

   Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Functionele Neurologie

   Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

   Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

   Functionele Neurologie

   Ik voel mij weer gewoon mens!

   Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

   Jouw weg naar herstel

   Eén week intensief behandelen

   Stap 1

   Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)

   U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.

   Stap 2

   Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)

   Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.

   Stap 3

   Rehabilitatie week (in 5 dagen)

   We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.

   Stap 4

   Nazorg

   Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.

   Het 5 daagse behandeltraject

   Na het bespreken van het behandeltraject kan met u de uitvoering ingepland worden. Dit traject bestaat uit 5 behandeldagen. Per dag zal er 3 uren behandeld worden. In totaal zal het behandeltraject ongeveer 15 uur duren.

   Deze 5 dagen beslaan ook het volledige behandeltraject. Het is een kort, intensief en compleet traject dat na dag 5 wordt afgesloten. Er komt geen vervolg.

   In dit behandeltraject kunnen onder meer de volgende testen worden gedaan:

   • Meting van oogbeweging
   • Meten van draaiduizeligheid
   • Balans testen en metingen
   • Analyse van oogsprongsbeweging
   • Een psychosociale test

   Wilt u weten waaraan uw klachten te wijten zijn en of onze behandelingen u kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend telefonisch gesprek in met één van onze neurologische experts in.

   Samen met hen kunt u bepalen of een functioneel neurologisch onderzoek u kan helpen en of u in aanmerking komt voor het 5-daagse behandelprogramma.

   Gesprek met Amsterdam Brain Center

   Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     

    Functionele Neurologie

    Het 5-daagse traject heeft mij enorm veel gebracht

    Ik zat thuis met een zware concentratie en vermoeidheidsproblemen na een aanrijding en was uit het veld geslagen. Na een aantal tests bleek dat ik helemaal uit balans was en jullie konden dat rechtzetten. Ik voelde mij begrepen. Ik ga de dag weer door met energie! - Jan, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Functionele Neurologie

    Wij willen dat mensen weer worden zoals ze waren voor het incident

    Soms kunnen mensen met 10% verbetering het leven alweer aan. Ik zou iedereen aanraden die nog een zorgvraag heeft, in elk geval te laten onderzoek of we iets voor ze kunnen betekenen - Ben, specialist in functionele neurologie

    Functionele Neurologie

    Ik voel mij weer gewoon mens!

    Sporten, fietsen, traplopen, autorijden, het ging allemaal niet meer. Halverwege het traject had ik al minder pijn en lukte kleine dingen weer. Inmiddels kan ik weer gewoon van het leven genieten - Pearl, deelnemer 5-daagse behandeltraject

    Gesprek met Amsterdam Brain Center

    Voor vrijblijvende informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om u vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

     verbergen

     Wij kunnen ons voorstellen dat u na het zien van de website nog vragen heeft.

     Voor vrijblijvende informatie kunt u bellen met onze praktijk. U krijgt dan een van onze assistentes aan de telefoon.