Waarom is neuro-plasticiteit zo belangrijk?
Waarom is neuroplasticiteit zo belangrijk?
Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig en tegelijk heel erg ingewikkeld. Neuroplasticiteit is namelijk het vermogen van ons brein om te herstellen van schade of van ondercapaciteit.
Het eenvoudige antwoord is dus: Neuroplasticiteit is zo belangrijk omdat dit het mechanisme is waarmee ons brein kan herstellen. Hierdoor kunnen we zelfs niet alleen herstellen maar ook ontwikkelen en nieuwe vaardigheden leren.
Want het moeilijke antwoord is natuurlijk het mechanisme waardoor neuroplasticiteit in staat is om onze hersenen te laten herstellen.
Hoe werkt neuroplasticiteit?
Dit tweede deel van het antwoord willen we u ook graag uitleggen, want neuroplasticiteit is de kern van onze zorg bij mensen met neurologische klachten [1]. Het natuurlijke mechanisme van neuroplasticiteit kan namelijk worden gestimuleerd wanneer op de juiste wijze prikkels aan heel specifieke hersenstructuren/hersencellen worden toegediend.
Op deze wijze kan de specialist in functionele neurologie dus op vergelijkbare wijze als het op trainen van beenspieren na een blessure, het brein weer op trainen na een trauma/ongeluk/aandoening [2]. Natuurlijk zijn deze twee zaken niet één op één vergelijkbaar.
Het principe van stimulatie van spier of hersenen om deze structuur te prikkelen zodat er nieuwe/extra functionaliteit wordt ontwikkeld, is wel vergelijkbaar.
Neuroplasticiteit bewijst dat het brein geen statische massa is die het simpelweg wel of niet doet. Nee, het brein is een dynamisch geheel dat net zoals andere delen van het lichaam zichzelf kan herstellen of functies kan overnemen.
Dit principe komt naar voren bij het opgroeien, wanneer kinderen extreem veel nieuwe vaardigheden leren. Maar ook bij het op latere leeftijd aanleren van een taal en dus ook bij het herstellen van bijvoorbeeld een ziekte of trauma.
Neuroplasticiteit, is dat net zoiets als weer aangroeien?
U kent het voorbeeld vast wel, een hagedis kan vluchten en hierbij zijn staart afwerpen. De staart groeit vervolgens weer terug. Ook octopussen kunnen ledematen weer laten aangroeien. Wij mensen kunnen dit niet. Wanneer wij een vinger verliezen, dan komt deze vinger niet zomaar terug.
Dit opnieuw weer aangroeien van lichaamsdelen, is ook niet wat wij bedoelen met neuroplasticiteit. U kunt het meer zien als het terugkeren van een functie of vaardigheid dan als het teruggroeien van een lichaamsdeel. Neuroplasticiteit is dus nodig om te functie te herstellen, ook al is het misschien een vervangende functie.
Wanneer we nu terug gaan naar het voorbeeld van het verliezen van een vinger. Wanneer u aan uw rechterhand uw wijsvinger verloren bent, dan zal schrijven (als u rechts bent…) heel erg lastig zijn. U bent door het verliezen van uw vinger ook een vaardigheid verloren. En terug groeien, dat gebeurt niet zomaar.
Een oplossing is nu het aanleren van schrijven zonder de rechter wijsvinger te gebruiken. Bijvoorbeeld door een pen anders vast te houden. Een tweede optie is het leren van schrijven met linkerhand. Wanneer u na enige tijd met wat aanpassingen en oefeningen weer kunt schrijven, dan is uw schrijffunctie weer hersteld. U kunt immers weer schrijven.
Dit is alleen gebeurt door aanpassingen in uw lichaam en niet door het terugkeren van uw vinger. U kunt dit bovenstaande ook toepassen op de zorg die een specialist in functionele neurologie biedt. Neuroplasticiteit immers, zorgt niet zomaar voor het weer compleet aangroeien van beschadigde hersenstructuren.
Maar het is middels neuroplasticiteit wel mogelijk om deels te herstellen, om functies in andere hersengebieden over te nemen en om functies op nieuwe manieren aan te leren.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
“Vandaag mijn zoon gehaald na een week intensieve behandeling. Vorig jaar juni kreeg hij een motorongeluk, met als gevolg een zware hersenschudding. De reguliere zorg kon hem niet verder helpen, het devies was, leer er maar mee leven. Ik heb me grote zorgen gemaakt de afgelopen anderhalf jaar tot we terecht kwamen bij Amsterdam Brain Cetrum. Vanaf dag 1 hadden we er een goed gevoel bij en na de eerste testen hebben we besloten dat mijn zoon de intensieve week moest volgen. Na 5 dagen intensieve behandeling door Jessie heb ik een andere zoon terug. Hij is weer vrolijk, kan het geluid van z’n moeder en een muziekje tegelijkertijd aan. Het is ongelooflijk wat jullie hebben bereikt in 5 dagen! Ontzettend bedankt voor jullie professionaliteit, goede zorgen en natuurlijk het resultaat wat tot nu toe al is bereikt!”
– Liesje Blue
Hoe gaan wij bij Amsterdam Brain Centrum met neuroplasticiteit om?
Het proces kan op papier kan best eenvoudig lijken. We beginnen met het grondig in kaart brengen van functies en vaardigheden. Waar heeft u ingeleverd en op welke onderdelen heeft u geen beperkingen.
U kunt dus normaal scoren op concentratie en evenwicht maar minder goed op slaapritme en weerstand tegen inspanning. Met onze testen brengen we tientallen/honderden functies in kaart die we allemaal uitschrijven en indelen.
Aan de hand van deze bevindingen zien wij, welke functies/structuren bij u zijn aangedaan. Dan begint onze eigenlijke zorg, het prikkelen van specifieke hersenonderdelen (soms zelfs cellen of cel verbindingen) om deze meer actief te krijgen en te stimuleren.
Hiermee stimuleren wij hersengebieden om functies van andere gebieden over te nemen. Op vergelijkbare wijze met het opnieuw leren schrijven met links of met een andere manier van vasthouden van de pen.
Want zomaar een nieuwe vinger laten aangroeien, dat kan niemand. Maar onderschat NOOIT de flexibiliteit en de plasticiteit van uw eigen brein!
Deze testen en onderzoeken die gericht zijn op neuroplasticiteit, vallen binnen het specialisme functionele neurologie. Functionele neurologie is grofweg op te delen in twee zaken: Het Functioneel Neurologisch onderzoek en het 5-daagse intensieve behandeltraject voor rehabilitatie [3].
Het functioneel neurologisch onderzoek
Tijdens het functioneel neurologisch onderzoek vertel jij onze experts over jouw klachten [4]. Uit dit onderzoek kan blijken dat je in aanmerking komt voor ons intensieve, 5-daagse behandeltraject.
De onderdelen en volgorde van het functioneel neurologisch onderzoek zijn als volgt:
Vraaggesprek
Als eerst zal er een vraaggesprek plaatsvinden. Dit zal gebeuren met twee Functioneel Neurologische experts. Dit zijn Jesse Alexander en Ben Bolsenbroek.
Volledig lichamelijk functioneel neurologisch onderzoek
In dit gedeelte wordt het perifere en het centrale zenuwstelsel onderzocht en geanalyseerd. Het perifere zenuwstelsel is het zenuwstelsel aan de buitenzijde van het lichaam, dit zijn o.a. de ledematen. Onder het centrale zenuwstelsel verstaan wij de hersenen en het ruggenmerg.
Kwantificeren van testuitslagen
In deel 1 van het onderzoek worden veel tests gedaan. In dit deel van het onderzoek worden alle uitslagen gekwantificeerd. Met behulp van machines en apparatuur worden alle uitslagen meetbaar gemaakt. Dit wil zeggen dat alle uitslagen in waardes worden uitgeschreven.
Uitleg gegevens en bevindingen met voorstel tot intensief behandeltraject
In de laatste deel zullen de gekwantificeerde gegevens en bevindingen met u besproken worden. Ook zullen wij het behandeltraject dat wij hebben gemaakt aan u voorstellen.
Bronvermelding
[1] Amsterdam Brain Center. (2024). Ik heb neurologische klachten, maar er is niets te vinden op scans.
[2] Amsterdam Brain Center. (z.d.). Wat is functionele neurologie?.
[3] Amsterdam Brain Center. (z.d.). Rehabilitatie.
[4] Amsterdam Brain Center. (z.d.). Het functioneel neurologisch onderzoek.
Kom in contact met Amsterdam Brain Center
Voor informatie kunt u het contactformulier invullen. Een van onze assistentes zal u binnen 48 uur bellen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Jouw weg naar herstel
Eén week intensief behandelen
Stap 1
Het Functioneel Neurologisch Onderzoek (FNO)
U vertelt ons over uw klachten. Wij stellen u daar de nodige vragen over en doen een volledig Neurologisch Onderzoek. We bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor onze behandeling.
Stap 2
Geavanceerde Machine Tests (kwantificatie)
Aan de hand van Stap 1 bepalen we welke test noodzakelijk zijn om de onderliggende oorzaak van de klachten te kunnen kwantificeren. Hiervoor gebruiken we een scala aan computer gestuurde apparatuur.
Stap 3
Rehabilitatie week (in 5 dagen)
We pakken de problemen aan. Door een specifiek op uw problemen gemaakt individueel programma brengen we functie terug tijdens een intensieve behandelweek.
Stap 4
Nazorg
Na de 5-daagse intensieve behandelweek krijgt u van ons huiswerkopdrachten mee. Dit zijn oefeningen die uw herstel verder bevorderen. Wij houden deze ontwikkelingen graag met u in de gaten.