Behandeling

Vestibulaire Revalidatie

Specifieke stimulatie van hersengebieden

Wat is Vestibulaire Revalidatie?

Het vestibulaire systeem, of “binnenoor”, zoals het gewoonlijk (en onnauwkeurig) wordt genoemd, is niet alleen integraal, maar is essentieel voor integratie tussen ons lichaam, zwaartekracht, en beweging in de fysieke wereld. Het geeft onze hersenen aan of we staan, liggen, leunen, bewegen, hoe snel en in welke richting deze standen allemaal voorkomen.

Waarom is Vestibulaire Revalidatie belangrijk?

Het vestibulaire systeem was een van de eerste sensorische systemen die bestond bij dieren met stekels (1). Het is ook het allereerste sensorische systeem dat zich in de baarmoeder ontwikkelt. Dit ontstaat zo vroeg als 7-9 weken na de conceptie (voordat ons geslacht zelfs maar is bepaald).

Het biedt ons een basis voor de ontwikkeling van vele – zo niet alle – sensorische systemen die we hebben. Hieronder vallen o.a. zicht, gezamenlijke waarneming, geluidslokalisatie en zelfs aanraking (2). Het is ook van cruciaal belang voor het vermogen om onze ogen te bewegen, voor ons evenwicht, onze coördinatie en om onze motorische controle te behouden. Ook worden autonome functies zoals hartslag, bloeddruk en spijsvertering te hierdoor gereguleerd (3), is ons denken ervan afhankelijk (4) en is zelfs onze emotionele toestand hierdoor beïnvloedbaar ( 5). Veel neurologische aandoeningen worden veroorzaakt door – of omvatten een – vestibulaire disfunctie. Sommige hiervan zijn meer voor de hand liggend, zoals duizeligheid/draaierigheid, vallen en onbalans.

Sterker nog; er zijn een groot aantal aandoeningen die hieraan te koppelen zijn, zoals een hersenverlamming, migraine, aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (bij volwassenen en kinderen) (6), ontwikkelingscoördinatiestoornis, hersenschudding, idiopathische scoliose, autisme (7), ziekte van Parkinson (8) , dementie (4), beroerte, pijnsyndromen en zelfs whiplash (9). Vestibulaire disfunctie wordt zelfs vaak gemeld bij ‘gezonde personen’; dit is het geval bij 35,4% van alle personen ouder dan 40 jaar en meer dan 85% van de personen ouder dan 80 jaar. (10)

Waarom is Vestibulaire Revalidatie belangrijk?

Ons klinische team evalueert alle componenten van het vestibulaire systeem om te bepalen hoe goed uw systeem zwaartekracht, beweging, lichaamshouding en ruimtelijke oriëntatie interpreteert. Zodra deze in staat zijn om eventuele functieveranderingen of mogelijkheden voor verbetering te identificeren, implementeren ze enkele vestibulaire revalidatie- en optimalisatieprocedures die ze al meer dan een halve eeuw gebruiken. Dit is in combinatie met nieuwe procedures die alleen bij PlasticityⓇ worden aangeboden.

Vestibulaire revalidatieoefeningen zijn goed beschreven door Herdman (11). Deze oefeningen zijn genoemd naar de verhouding tussen oogbewegingen en hoofdbewegingen (“Times-0”, “Times-1”, “Times-2” Kijkoefeningen), en zijn onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: staarstabilisatieoefeningen en vestibulaire aanpassing opdrachten.

Een bijkomend type vestibulaire revalidatie dat bij PlasticityⓇ wordt geïmplementeerd, wordt Single/Multi-Axis Rotational Therapy (of kortweg “SMART”) genoemd. Deze bestaat uit twee bewegingsklassen: rotatie op verticale as en rotatie buiten verticale as (12- 15).

Het R&D-team van PlasticityⓇ realiseerde zich hoe belangrijk dit type therapie was en ontwikkelde een uniek apparaat genaamd MARC™, wat staat voor Multi-Axis Rotational Chair. Met MARC™ kan ons klinische team een ​​persoon vastzetten en roteren op zeer hoge precizie in combinaties van drie richtingen: stampen (flips), gieren (draaien) en rollen (karrenwielen). Dit zijn toevallig ook de 3 richtingen die het vestibulaire systeem waarneemt (16). Door een persoon in deze berekende richtingen te roteren – met klinisch bepaalde snelheden en duur – kunnen onze clinici unieke, op maat gemaakte, gerichte en krachtige vestibulaire stimulatie leveren (17).

Jouw weg naar herstel

Eén week intensief behandelen

Stap 1

Het voorgesprek (online)

Jij vertelt ons over je klachten. Wij bepalen of je geschikt bent voor ons programma.

Stap 2

Het functioneel neurologisch onderzoek

Waar liggen de verbeterpunten?

Stap 3

Rehabilitatie

We pakken de problemen aan.

Hoe helpt Vestibulaire Revalidatie?

Door vestibulaire therapie te combineren met andere therapieën zijn we in staat om de functie, prestaties en kwaliteit van leven te verbeteren van personen met veel neurologische uitdagingen en verlangens.

Wilt u weten of u een geschikte kandidaat bent voor onze therapie?

Plan nu een online kennismakingsgesprek in met Jesse, Irving of Ben