Behandeling

Oculomotor Beoordeling

Specifieke stimulatie van hersengebieden

Wat is een Oculomotor Beoordeling?

De zogenaamde ‘video-oculografie’ (VOG) is een compleet diagnostisch systeem voor het opnemen en analyseren van oogbewegingen met behulp van videobeeldtechnologie. Hierbij is een bril uitgerust met hierop gemonteerde infraroodcamera’s die tijdens bewegingen nauwkeurig het midden van elke pupil volgen. VOG-tests zijn een niet ingrijpende en gemakkelijk uit te voeren test, maar leveren krachtige beoordelingen op van complexe neurale netwerken, waarbij associaties worden gelegd met cognitie, gedrag (1) en ruimtelijke oriëntatie.

Waarom is een Oculomotor Beoordeling belangrijk?

Het oculomotorische systeem heeft twee hoofddoelen: het verkrijgen van een nauwkeurige fixatie met beide ogen en het voorkomen van het wegglijden van beelden op het netvlies. Deze doelen worden bereikt door zes verschillende soorten bewegingen: fixatie, vloeiende achtervolging, saccade, vestibulo-oculair, optokinetisch en vergentie (2,3).

Om deze verschillende oogbewegingen doelbewust en gelijktijdig met exacte tijd en nauwkeurigheid te coördineren, is een uitgebreid neuraal netwerk nodig. Dit netwerk integreert informatie voor doelgerichte richtingen (frontale kwab), perceptie van ruimte (posterieure pariëtale cortex), snelheids- en stapcommando’s (vestibulair systeem/hersenstam), visuele verwerking (occipitale kwab), en traject en nauwkeurigheid (cerebellum) (2-8).

Hoe werkt een Primitieve Reflex-Integratie?

VOG is ontworpen om subtiele oculaire motiliteitsafwijkingen te detecteren die spontaan of geïnduceerd kunnen zijn. Dit levert waardevolle informatie op over niet alleen de locatie van een mogelijke disfunctie, maar geeft ook inzicht in zaken als mogelijk gedrag dat vertoont kan worden, ruimtelijke oriëntatie, cognitieve (1,9), coördinatie of evenwichtsproblemen (2-9).

Jouw weg naar herstel

Eén week intensief behandelen

Stap 1

Het voorgesprek (online)

Jij vertelt ons over je klachten. Wij bepalen of je geschikt bent voor ons programma.

Stap 2

Het functioneel neurologisch onderzoek

Waar liggen de verbeterpunten?

Stap 3

Rehabilitatie

We pakken de problemen aan.

Hoe helpt een Oculomotor Beoordeling?

Beoordelingen van oogbewegingen kunnen ook bijdragen, maar zijn niet beperkt tot, de identificatie van patiënten met mogelijke cognitieve stoornissen (5), neurologische ontwikkelingsstoornissen (6), neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Parkinson (PD) (7) en patiënten die mogelijk vatbaar zijn voor het ontwikkelen van het post-hersenschudding syndroom (PCS) na een mild traumatisch hersenletsel (mTBI) (8).

Wilt u weten of u een geschikte kandidaat bent voor onze therapie?

Plan nu een online kennismakingsgesprek in met Jesse, Irving of Ben