Behandeling

Hand-Oog Coördinatie Training

Specifieke stimulatie van hersengebieden

Wat is Hand-Oog Coördinatie?

Hand-oogcoördinatie is belangrijk in alle aspecten van het leven; van voeding tot sporten op hoog niveau. Personen die in staat zijn om een grotere hoeveelheid visuele informatie in een kortere tijdsperiode te verwerken, kunnen een concurrentievoordeel hebben ten opzichte van langzamere tegenhangers (6,7). Dit is met name het geval met betrekking tot atleten. Het snel verwerken van informatie en adequaat reageren is ook van groot belang bij de dagelijkse activiteiten die nodig zijn om te overleven en kan functioneel zijn voor de algehele cognitieve status van een persoon (6-8).

Hoe werkt Hand-Oog Coördinatie?

Het vermogen om op een stimulus te reageren vereist een uitgebreid en complex netwerk van verwerking en integratie met visuele signalen (occipitale kwabben), motorische planning (frontale kwabben), ruimtelijke oriëntatie (posterieure pariëtale cortex), balans en coördinatie (vestibulair systeem/cerebellum) (3-6). Eenmaal verwerkt en beantwoord, wordt de reactie van een persoon door de ‘D2’ geregistreerd als een reactietijd.

Waarom is Hand-Oog coördinatie belangrijk?

Hand-oogcoördinatie is belangrijk in alle aspecten van het leven, van voeding tot sporten op hoog niveau. Personen die in staat zijn om een grotere hoeveelheid visuele informatie in een kortere tijdsperiode te verwerken, kunnen een concurrentievoordeel hebben ten opzichte van langzamere tegenhangers (6,7), vooral met betrekking tot atleten. Het snel verwerken van informatie en adequaat reageren is ook van het grootste belang bij de dagelijkse activiteiten die nodig zijn om te overleven, en kan functioneel een venster zijn op de algehele cognitieve status van een persoon (6-8).

Jouw weg naar herstel

Eén week intensief behandelen

Stap 1

Het voorgesprek (online)

Jij vertelt ons over je klachten. Wij bepalen of je geschikt bent voor ons programma.

Stap 2

Het functioneel neurologisch onderzoek

Waar liggen de verbeterpunten?

Stap 3

Rehabilitatie

We pakken de problemen aan.

Hoe helpt Hand-Oog coördinatie?

Reactietijden, nauwkeurigheid en snelheid van bewegingen kunnen zowel worden beoordeeld als het onderwerp speelt, als wanneer een definitieve reactietijd is gegenereerd. Vanwege de enorme verbindingen en integratie die betrokken zijn bij de verwerking van deze informatie, kunnen eventuele gevonden afwijkingen worden gecorreleerd aan een subklinisch gebied. Dit gebied looopt langs de neuronale as, dat problemen kan veroorzaken die verband houden met o.a. cognitieve stoornissen, evenwichtsproblemen, visuele beperkingen , degeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer (9) en de ziekte van Parkinson (10), en zelfs psychologische aandoeningen zoals schizofrenie (11,12).

Hoewel dit type training van oudsher wordt gebruikt voor de revalidatie van atleten en individuen die prestatieoptimalisatie zoeken, is het gebruik ervan niet alleen daartoe beperkt. Vanwege de bovenstaande implicaties in dezelfde delen van de hersenen, is de D2 ook een standaardapparaat geworden dat wordt gebruikt bij neurorevalidatie, herstel na een beroerte en de evaluatie en revalidatie van hersenschudding (2-12).

In feite hoeven individuen de taak niet eens vrijwillig uit te voeren. We hebben al behoorlijk wat personen geobserveerd en zijn bezig met het onderzoeken van passieve hand-oogcoördinatie voor verlichte doelen bij peuters, personen met verlamming, verwaarlozingssyndromen en zelfs veranderde bewustzijnstoestanden!

Wilt u weten of u een geschikte kandidaat bent voor onze therapie?

Plan nu een online kennismakingsgesprek in met Jesse, Irving of Ben